Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 21 Kasım 2014 - 17:58 Yorum: 0

ÇED olumlu raporunun iptaline horonlu kutlama

Rize İdari Mahkemesi, Artvin'in Kafkasör Yaylasındaki Bakır İşletme Projesi için hazırlanan ÇED olumlu raporunun iptaline karar verdi

ÇED olumlu raporunun iptaline horonlu kutlama

ARTVİN (AA) - Rize İdari Mahkemesi, Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerrattepe Bölgesinde 38 hektar alandaki Bakır İşletme Projesi için hazırlanan ÇED olumlu raporunun iptaline karar verdi

Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde 2013'de 283 gerçek ve tüzel kişi tarafından Rize İdari Mahkemesine açılan davada, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı, Artvin Valiliği önünde bir araya gelen yaklaşık bin kişilik grubun müzik eşliğinde horon oynamasıyla kutlandı.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, burada yaptığı açıklamada, Rize İdare Mahkemesinin Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde, 38 hektar alandaki Kapalı Galeri Bakır İşletme Projesinin ÇED olumlu kararının iptal davasında yürütmeyi durdurma kararı verdiğini söyledi.

Maden şirketinin orman kesimi yaptırmaya çalışarak, halkın umudunu ve direncini kırmayı hedeflediğini savunan Karahan, "Artvin halkının direnci karşısında ancak başarıya ulaşamamıştır. Maden projesi kapsamında, 2007'de de mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına kadar, orman kesimine başlanmış, mahkemenin kararı ile kesim durdurularak binlerce ağaç kurtarılmıştır" dedi.

Karahan, bilirkişi raporunun da çok kapsamlı olduğunu ifade ederek, "Bilim insanları tarafından hazırlanan bu raporda, Artvin halkının ve karar verme konumunda olanların bir tercih ile karşı karşıya kaldığı ile Artvin'in merkezi bir kısmının ve koruma altındaki bölgelerin kaldırılarak madencilik yapılması ya da madencilikten vazgeçilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Yıllardır söylendiği gibi bu projenin Artvin için bir varlık yokluk sorunu olduğu bilirkişiler tarafından da kabul edilmiştir" diye konuştu.

Rize İdare Mahkemesince yapılan keşifteki gözlemlere ve bilirkişilerin görüşlerine dayanarak yürütmenin durdurulmasına karar verildiğini hatırlatan Karahan, Türkiye'nin her yerinde çevreye, doğaya yapılan saldırılardan bunalan insanlara bir ışık, mut ve sevinç olmasını istediklerini de kaydetti.

Mahkeme kararının ardından kente gelen Ankara Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu da Artvin'de çıkan mücadelenin tüm Türkiye'ye umut olduğunu söyledi. 

Konuşmaların ardından kutlamalar, vatandaşların müzik eşliğinde horon oynamasıyla son buldu.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber