Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 24 Ekim 2017 - 13:38 Yorum: 0

Çelenk, sınırların kapanmasının ekonomiye etkisini değerlendirdi

MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Çelenk, Irak ve Suriye'deki karışıklıktan dolayı kapanan sınır kapılarının ekonomiye etkisini değerlendirerek,...

Çelenk, sınırların kapanmasının ekonomiye etkisini değerlendirdi

MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Çelenk, Irak ve Suriye'deki karışıklıktan dolayı kapanan sınır kapılarının ekonomiye etkisini değerlendirerek, çevrede yaşanan gelişmelerin kendilerini etkilediğini ancak üyelerinin farklı pazarlara yönelerek ekonomiye katkı sağladığını söyledi.

MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Çelenk, kapanması gündemde olan Habur Sınır Kapısı ve Suriye'deki sınır kapılarının Gaziantep ekonomisine yansımaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Üyelerindeki girişimcilik ruhu dolayısıyla yeni pazarlara yöneldiğini ve gelişmelerin ekonomiye olumsuz etkilerini en aza indireceklerini söyledi. İthalatı en aza indirmek için yeni yatırım alanlarına yöneleceklerinin altını çizen Çelenk, özellikle medikal ürünler, raylı sistemler, kimyasallar gibi ürünlerin üretimine yatırım yapacaklarının altını çizdi. Gıda ve tarım alanında yatırımların da artacağını belirten Çelenk, Doğu Anadolu ve Güneydoğu'da tarım ve hayvancılıkta yeni bir ivme yakalamak istediklerini ifade etti.

"11 Kasım'da Şimşek ve Fakıbaba'nın katılıımıyla binamızın açılışı olacak"

MÜSİAD Gaziantep Şube binasının açılışını yapacaklarını belirten Çelenk, "MÜSİAD Gaziantep Şube binamızın açılışını 11 Kasımda yapmayı planlıyoruz. Açılışa Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Gıda ve Tarım Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba katılacak. Binamız 3 katlı olup çok amaçlı bir bina, aynı anda birden fazla etkinlik yapılabilir. Açılışını da inşallah 11 Kasım tarihinde bakanlarımızın katılımıyla gerçekleştireceğiz" dedi.

"Tarım ve Hayvancılık alanında yatırımlar artmalı"

Çelenk, "1980-1990 yıllarında bizim tarım ve hayvancılıkta ciddi ihracatımız vardı. Terör olaylarıyla beraber bölgede yaşanan sıkıntılar ile göç vermesi, korku ve can mal endişesinden dolayı, bu yatırımlar maalesef sekteye uğradı. Bizim bu bölgede her türlü imkanımız var. Bölgemiz bu konuya çok elverişlidir. Şuanda bunun tekrar canlanması, ayağa kalkması için bizim genel başkanımız Abdurahman Kaan gıdacı olması hasebiyle bizim içinde bir fırsat oldu. Bu alanda yeni yatırımların yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Toplu Sanayi İdaresi projesi önemli"

TOSİ projesinin önemine dikkat çeken Çelenk, "Yeni yönetimimizin çok önemli bir projesi olan Toplu Sanayi İdaresi (TOSİ) projesini 81 ilde hayata geçiriyoruz. Bu proje Trakya'da Tekirdağ'da model olarak başlaması söz konusudur. Bu proje, küçük sanayicilerin OSB'ye taşınmasına yönelik bir projedir. TOSİ projesi 500 metrekareden 2 bin metrekareye kadar çıkan 200 fabrikayı içeren içinde kampüsü lojmanı olan, meslek okulları olan iş yerleri olan yere taşınmasıdır. Bununla küçük işletmelerin büyümeye yönelik bir yatırım olacak" ifadelerini kullandı.

Coğrafyadaki gelişmelerin Gaziantep ekonomisine etkisi

Çelenk, "Türkiye'nin Suriye ve Irak'la sınır komşusudur. Burada yaşanan sıkıntılar ister istemez bizi etkiledi. Ama en çok Gaziantep'i etkiliyor. En çok ihracatımız bu iki ülkeyeydi. Yaşanan gelişmelerden dolayı bu ihracatımız kayboldu. Bir çok üyemiz buradan tahsilat ve mal satışlarında ciddi sıkıntılar yaşadılar. Her şeye rağmen Gaziantep durmadı, Gaziantep sanayisi üretmeye devam etti. Şükürler olsun ki ülkemizin Fırat Kalkanı operasyonundan sonra bölgenin terörden arındırılmasıyla birlikte, biz bir güven ortamını yakaladık. İstediğimiz noktada olmasak da her şeye rağmen Gaziantep'in ekonomisi ve sanayisi gelişiyor ve büyüyor. Şuanda ihracatımız 6,3 milyar dolar seviyesine geldi. Hedef 7 milyar dolar. Tabi bizim 2023 hedefimiz 30 milyar dolardır. İnşallah bunu başaracağız" ifadelerine yer verdi.

"Gaziantep, Ortadoğu'nun cazibe merkezi olacak"

6. Organize Sanayi Bölgesi ve Amanoslar'dan tünelle liman mesafesinin azalması projesinin hayata geçirilmesiyle Gaziantep'in Ortadoğu'da cazibe merkezi haline geleceğini ifade eden Çelenk, "6. Organize Sanayi Bölgesi ve Amanoslar'dan tünelle liman mesafesinin azalması projesinin hayata geçirilmesiyle Gaziantep'in limana mesafesi 80-90 kilometreye düşecek. Buda bölgedeki bütün şehirlerin bu yolu kullanması anlamına geliyor. Dolayısıyla Gaziantep ciddi bir konuma gelecek. Gaziantep sadece bölgenin değil, bütün Ortadoğu'nun cazibe merkezi haline gelecek. 6. sanayi bölgesinin başında Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu var. Çok emek veriyorlar. Şuanda proje bitti. Cumhurbaşkanımız tarafından yatırım programına alındığını duyduk. Şuanda buraya var olan kapasitenin 17,5 katı talep var. En üst derecede teşvik var. Dörtyoldan 20 kilometrelik bir tünel açılmak suretiyle denizle mesafemiz 80-90 kilometreye kadar düşecek bu da sanayiciler için büyük bir fırsat olacak" sözlerine yer verdi.

"İthal ettiğimiz ürünlerin üretimine yatırım yapacağız"

İthal edilen ürünlerin üretimine yatırım yapacaklarını ifade eden Çelenk, "Özellikle ithal edilen ürünlerin üretimine yatırım yapacağız. Burada genel merkezimizin çalışmış olduğu bin 700-bin 800 kalemlik bir ürün listesi var. bunlar özellikle medikal ürünler, raylı sistemler, kimyasallar gibi ürünlerin üretimi gibi tamamen dışa bağımlı olduğumuz ürünlerdir. Buradaki amacımız ithalatı durdurup ihracatı arttırmaya yönelik bir çalışmadır. Biz demiri, çeliği 3 liradan nasıl 100-300 liraya çıkarıp satarız bunların hesabını yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber