Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 17 Mart 2015 - 09:43 Yorum: 0

Çelik sektöründen "STA gözden geçirilsin" talebi

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Yayan:

Çelik sektöründen 'STA gözden geçirilsin' talebi

ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL - Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, "Avrupa Kömür Çelik Topluluğu ile 1996'da imzalanan ve sektöre devlet desteğini kısıtlayan serbest ticaret anlaşmasının (STA) revize edilmesine ihtiyaç var" dedi.

Yayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, imzalanan STA kapsamında Türkiye'nin AB ülkelerine, üçüncü ülkelere olduğu gibi gümrük vergisi uygulamadığını, buna karşın AB'nin Türkiye'yi başka ülkelerle aynı grupta değerlendirdiğini söyledi.

Avrupa Kömür Çelik Topluluğu ile 1996'da imzalanan STA nedeniyle Türk çelik sektörü için devlet yardımının da engellendiğini ifade eden Yayan, "Dolayısıyla dengesiz bir ilişki söz konusu. Bu ilişki 2008 yılından bu yana AB'nin Türkiye'ye yaptığı ihracatın artması sonucunu doğurdu. Dış ticaret açısından bu durumun dengelenmesi için serbest ticaret anlaşmasının revize edilmesine ihtiyaç var" dedi. 

Türk sanayisinin gelişmesini engelleyen faktörlerin de daha makul bir çerçeveye oturtulması ve yüksek katma değerli ürünlere geçişin kolaylaştırılması için anlaşmanın gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Yayan, anlaşmanın Türkiye'de devletin çelik sektörüne destek vermesini kısıtlamasına karşın AB ülkelerinin kendi üreticilerinin çeşitli şekillerde desteklendiğini anlattı. 

Kendilerinin ise söz konusu destekler hakkında AB tarafından bilgilendirilmediklerini kaydeden Yayan, "Karşılıklı olarak neler yaptığımız konusunda birbirimize bilgi vermek gibi bir yükümlülüğümüz yok. Bizim ilişkimizde onlar, kendi çıkarları için uygun gördüklerini yapıyorlar.  Biz öyle bir şey yapmaya kalkarsak onlara bilgi verip onay almak mecburiyetindeyiz. İlişkimiz hakim-tabi ilişkisi" değerlendirmesinde bulundu. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber