Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 24 Temmuz 2014 - 17:23 Yorum: 0

Çeltik'te 'Yanıklık' hastalığı mücadele zamanı

SAMSUN (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çeltikte yanıklık hastalığına karşı üreticileri uyardı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Gürkan, yaptığı...

Çeltik'te 'Yanıklık' hastalığı mücadele zamanı

SAMSUN (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çeltikte yanıklık hastalığına karşı üreticileri uyardı.

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Gürkan, yaptığı açıklamada, çeltikteki yanıklık hastalığının yüzde 80 ile yüzde 98 orantılı nem, 28 derecedeki sıcaklık ve bulutlu havada başladığını söyledi.

Hastalığın çeltik yapraklarını iğ veya baklava dilimi şeklinde, iki ucu sivri, ortası gri bej veya saman sarısı lekeler şeklinde görüldüğünü belirten Güven, "Başlangıçta  küçük olan lekeler,  büyür, birleşir yaprağın  kurumasına neden olabilir. Yakacıktaki lekeler Temmuz ayının ikinci yarısında görülür. Çeltik yanıklığına karşı tohum ve yeşil aksam ilaçlaması şeklinde kimyasal mücadele yapılır. Tohum ilaçlaması koruyucu olarak yapılmalıdır. Tohum miktarına göre belirlenen, küçük su tankları veya tohum ıslatma havuzları bu amaç için kullanılabilir. Yeşil aksam ilaçlaması, hastalık tarlada görüldüğü zaman yapılır. Bunun için tarlayı sık sık kontrol ederek çeltik bitkisinin en alttaki yapraklarına eğilerek bakıp kontrol etmeliyiz. Çünkü hastalık buradan başlamaktadır. Uzaktan bakarak gördüğümüz safha hastalığın ilerlemiş halidir ki ilaçlama için geç kalındığından verimde düşme görülür. İlaçlama, tavsiye edilen dozda, bitkinin yaprak ve sapların yüzeyi ilaçlı su ile kaplama olacak şekilde yapılır. 10 gün ara ile ikinci ve gerekirse üçüncü ilaçlama uygulanır" diye konuştu.

Güven, ilaçlama konusunda üreticilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nü müracaat ederek bilgi alabileceğini sözleri

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber