Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Spor 22 Nisan 2020 - 13:13 Yorum: 0

Cem Ergenç: "Maçların Antalya’da oynanmasını sağlıklı görmüyorum"

Kasımpaşa Kulüp Doktoru Cem Ergenç, kalan 8 haftanın Antalya'da oynanacağı yönündeki iddialarla ilgili olarak, "Maçların Antalya'da oynanmasını sağlıklı...

Cem Ergenç: 'Maçların Antalya’da oynanmasını sağlıklı görmüyorum'

Kasımpaşa Kulüp Doktoru Cem Ergenç, kalan 8 haftanın Antalya'da oynanacağı yönündeki iddialarla ilgili olarak, "Maçların Antalya'da oynanmasını sağlıklı görmüyorum" dedi. Ergenç, ayrıca önümüzdeki hafta takım halinde antrenmanlara başlayacaklarını açıkladı.

Kasımpaşa Spor Kulübü Doktoru Cem Ergenç, korona virüs salgını döneminde takımdaki genel durum ile ilgili İhlas Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu. Ergenç, çalışmalarını evlerinde gerçekleştiren oyuncuların sağlık durumunu sürekli takip ettiklerini aktararak, "Bu süreçte ilk antrenmanların durdurulması ve müsabakaların ertelenmesi kararı alındıktan sonra tüm oyuncularla zaten var olan whatsapp grubu üzerinde yeniden bir organizasyon yaptık. Tüm oyunculara hem bireysel hem grup halinde nasıl antrenman yapabileceklerini, hangi antrenmanlarını, hangi sürelerle, kaç set yapacaklarını tarif ederek gönderdik. Gerek video kayıt ile gerekse yorumlara dayalı geri dönüşlerini aldık. Bazı bilimsel değerlerini, nabız değerlerini ölçmek için kullandığımız cihazlar var. Onlar üzerinden takiplerini yaptık. En çok dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de kilo alımı. Kilo alımını kısıtlamak için kulüp diyetisyenimizle görüşmeler yaptık. Sürekli takip etmelerini istedik. Şu ana kadar ciddi bir problemle karşılaşmadık. Önümüzdeki hafta takım antrenmanlarına başlamayı planlıyoruz. Bugün bir toplantı yaptık. Haziranın ilk veya ikinci haftası müsabakalar başlayacakmış gibi program dahilinde organizasyonlarımıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Önümüzdeki hafta takım halinde çalışmalarımıza başlıyoruz"

Ergenç, gelecek hafta takım halinde antrenmanlara başlama kararı aldıklarını ifade ederek, "Liglere ara verildikten sonra çoğu oyuncumuz İstanbul'da kaldı. İstanbul'da kalan oyuncularımız Kemerburgaz'daki tesislerimize yakın yerde oldukları için zaten bireysel ve grup antrenmanlarını organize etmiştik. Yaptığımız toplantıda teknik direktörümüzün isteği doğrultusunda daha çok takım antrenmanlarına başlamayı planlıyoruz. Çünkü profesyonel düzeyde spor yapıldığında 2-3 haftadan sonra bireysel antrenmanın veya küçük gruplar halinde yapılan antrenmanın çok katkısı olmuyor. Çünkü bu bir takım oyunu. Önümüzdeki haftadan itibaren tüm takım halinde çalışmalarımıza başlamayı planlıyoruz" dedi.

"4-5 haftalık süreç hazır olmak için yeterli"

Ligin oynanmaya başlamasından önce takımların 4-5 hafta hazırlık süreci geçirmesi gerektiğinin altını çizen Cem Ergenç, "Normalde sezon başı 6-7 hafta planlıyoruz. Ama bu sezon bitmeden sezon ortasında aniden alınmış bir karar olduğu için aynı süreç gözetilir mi, bilmiyoruz. Yaşayıp göreceğiz. Bu daha önce yaşanmış ve bilimsel olarak ispatlanmış veya denenmiş bir şey değil. Ama daha önce yapılan bilimsel deneylere istinaden benim de görüşüm 4-5 haftalık bir süreç hazır olmak için yeterli olacaktır" açıklamasını yaptı.

"Maçlar başladıktan sonra rejenerasyon antrenmanları yapılacak"

Futbolcuların güç antrenmanlarını hazirana kadar olan bu süreçte yapması gerektiğini söyleyen Dr. Cem Ergenç, karşılaşmalar başladıktan sonra oluşacak yoğun maç trafiğinde güç yüklemesinin sağlıklı olmayacağını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Diğer sezonlar gibi sezon öncesi yeterli dinlenme verilmeden tekrar antrenmana başlanacak. Bu da tabii ki sakatlık riskini arttırıyor. Bir de burada en önemli konu şu; liglerin ne zaman başlayacağından ziyade, başladıktan sonra ne zaman bitecek ve hangi yoğunlukta müsabakalar yapılacak. O belli değil henüz. Bizim antrenman periyodunu ayarlamamız için müsabakaların başlangıç ve bitiş tarihlerinin de belli olması gerekiyor. Ona göre antrenman yüklemesi yapacağız. 3-4 günde 1 maç yapılacağı söyleniyor. Kısa ve yoğun bir program. Bu da şunu gösterir ki, müsabakalar başladıktan sonra daha çok toparlanma ve rejenerasyona yönelik antrenmanlar planlanacak veya maçtan bir gün önce taktik antrenmanlar yapılacak. Çok yüklenme yapılamayacağı öngörülüyor. Ben de o öngörüdeyim. O yüzden bu dönemde hazirana kadar 5-6 haftalık süreçte yükleme antrenmanları yapılabilir."

"Oyuncuların sakatlık analizlerine göre program uygulayacağız"

Dr. Ergenç, lacivert-beyazlı futbolcuların sakatlık analizlerine göre çıkarılan programa uyacaklarını ifade ederek, "Oyuncularımızı çok yakından tanıyoruz bu yıl birçok oyuncumuz değişse de oyuncularla yakın temasta olduğumuz için hepsinin potansiyel sakatlık risk analizlerini sezon öncesi ve sezon boyunca çıkarmıştık. Ona yönelik antrenmanlar planlayacağız. Bazı oyuncularımız için bireysel antrenmanlara devam edeceğiz. Bireysel antrenmanı tamamlayıp takım antrenmanına yüzde yüz katılabileceğine inandığımız oyuncular da takım antrenmanlarına başlayacağız" değerlendirmesini yaptı.

"Maçların Antalya'da oynanmasını çok sağlıklı görmüyorum"

Cem Ergenç, Süper Lig'de ertelenen 8 haftanın Antalya'da oynanacağı yönündeki iddialarla ilgili olarak şu ifadelere yer verdi:

"Bunun bir söylenti olduğunu, ciddi olmadığını ve aynı zamanda sağlıklı bir düşünce olmadığını düşünüyorum. Bütün takımların orda olması haksız bir rekabete neden olabilir. Biz Kasımpaşa olarak İstanbul dışı 3 müsabakamız kalmışken neden bütün maçlarımızı İstanbul dışında oynayalım. Oyuncular arasındaki stresten bahsetmiştik. 8 - 10 hafta ailelerinden uzakta ne kadar güvenli olduğunu bilmedikleri otel odasında futbol oynanabileceğini tahmin etmiyorum. Sosyal medyada bazı kişilerin çıkartmış olduğu söylentiler olduğunu düşünüyorum. Gerek kulüpler birliği, gerek federasyon gerekse kulüplerin bunu desteklediklerini düşünmüyorum. Çok sağlıklı görmüyorum. Haziran ve temmuz aylarında Antalya'da müsabaka oynanması başlı başına sorun. Diyelim ki sadece Süper Lig olsun 18 takım, 50-60 kişilik kafileleriyle Antalya'da otellerde konaklayacak. Onların herhangi birinde yaşanacak bir sağlık problemi bütün takımın karantinaya alınmasını gerektirecek. Antalya'da bu kadar donanımlı sağlık hizmeti verilebilecek şartların şu anda uygun olduğunu düşünmüyorum. Bence herkesin mümkün olduğunca bulunduğu konumda olması ve sadece müsabaka günü veya müsabakaya bir gün önce seyahat edip oynayıp tamamlaması daha uygun olur."

"Şu anda takımda yüksek seviyede stres ve gerginlik yok"

Cem Ergenç, takımdaki futbolcuların korona virüsün Türkiye'de yayılmaya başladığı ilk dönemdeki yaşadıkları stres ve gergin durumu atlattıklarını söyleyerek, "İlk dönemdeki kaos ve endişe pek yok. İlk hafta sadece oyuncular kendisi için değil aileleri için endişelilerdi. Fakat sürecin Türkiye'de çok iyi yönetildiğine inanıyorum. İyi yönetildiği için şu an Türkiye'de olmaktan gerginlik ve stres yaşamıyorlar. Daha çok ailelerinden uzak olanların, ailelerinden uzak olmasından dolayı endişeleri var. Onlarla ilgili sık sık telefonla whatsappla görüşüyoruz. Gerekiyorsa aileleriyle yurt dışında temasa geçip onların sağlık bilgilerini alıyoruz. Şu anda yüksek seviyede gerginlik ve stres yaşamıyoruz. Bu süreç kulübümüzün psikologu tarafından da takip edilip oyuncularla birebir bazı görüşmeler yapılıyor. Stres gerginlik konsantrasyonu ve motivasyonu engelleyen nedenler. Bunları ortadan kaldırmak için mental olarak da antrenmanlarla oyuncularımızı hazırlamayı düşünüyoruz. İlk haftalardaki stres ve gerginlik yerini güven ortamına bıraktı. Hem Türkiye'de hem de kulübümüz tarafında sürecin iyi takip edildiğini görünce oyuncuların çok fazla stres yaşadıklarını düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

"Bilimin ışığında sürecin devam etmesini istiyorum"

Korona virüs salgını döneminde görev yapan doktor meslektaşları ve tüm sağlık çalışanlarına teşekkür eden Dr. Cem Ergenç, "Bu süreçte Türkiye'de, dünyada tüm sağlık çalışanları, doktor meslektaşlarım, hemşire arkadaşlarım çok özveriyle, çok doğru şekilde bu süreci yönetiyorlar. Onlara teşekkür etmek istiyorum. Halkımızın da sporcularımızın da dahil olmak üzere bilimin ışığında süreci devam ettirmelerini diliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber