Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 08 Eylül 2016 - 13:23 Yorum: 0

Çevreciler Akkuyu Nükleer Santrali’nin ÇED raporunun iptal edilmesini istiyor

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri, Gülnar ilçesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)...

Çevreciler Akkuyu Nükleer Santrali’nin ÇED raporunun iptal edilmesini istiyor

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri, Gülnar ilçesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun iptali için İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Mersin İdari ve Vergi Mahkemeleri önünde bir araya gelen çevrecilere, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da destek verdi. Burada sloganlar atan grup, nükleer santrale karşı tepkilerini dile getirdiler. Grup adına açıklama yapan Avukat Semra Kabasakal, Danıştay İdari Dava Daireleri kurulunun ÇED yönetmeliğini iptali nedeniyle Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporunun iptal edilmesini istediklerini söyledi. Akkuyu Nükleer Santrali projesinin ÇED raporunun her aşamasının hukuksuz ve antidemokratik bir şekilde yürütüldüğünü iddia eden Kabasakal, "ÇED raporu yasal formata uygun olarak yapılmamıştır. Halkın katılımı toplantısı halkın yoğun protestosu nedeniyle yapılamamıştır. Akkuyu ÇED raporunda halkın itirazları dikkate alınmamış ve süreç şeffaf yürütülmemiştir. ÇED raporunda görev alan kurumların görüşleri halktan gizlenmiş, sivil toplum örgütlerinin ve meslek odalarının görüşleri dikkate alınmamıştır. Akkuyu ÇED raporunda sahte imza atılmıştır. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 2016/79 esas sayılı 18 Nisan 2016 tarihli kararı ile Danıştay 14. Dairesi yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleştiği anlaşıldığından, bazı kısımların yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir" diye konuştu.

Söz konusu karara göre Akkuyu Nükleer Santrali ÇED raporunun hazırlık aşamasında verilen ek sürelerin geçersiz sayılacağını kaydeden Kabasakal, "Ayrıca Akkuyu projesi entegre bir projedir. Entegre olan projelerin ÇED raporları bölünemez. Ama Akkuyu Nükleer Santrali sahasında taş ocakları Akkuyu ÇED raporu alınmadan işletmeye açılmıştır. Danıştayca verilen yürütmeyi durdurma kararı üzerine Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporunun iptal edilmesi gerekmektedir. Yüce mahkemeden ÇED raporunun iptal edilmesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından çevreciler, Danıştay'ya gönderilmek üzere hazırladıkları iptal dilekçelerini İdare Mahkemesi'ne verdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber