Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 19 Nisan 2016 - 14:19 Yorum: 0

Çeyiz Hesabı Uygulaması Tanıtım Toplantısı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Çeyiz Hesabımız inşallah daha fazla hane halklarının tasarruf etmesi..

Çeyiz Hesabı Uygulaması Tanıtım Toplantısı

ANKARA (İHA) Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Çeyiz Hesabımız inşallah daha fazla hane halklarının tasarruf etmesine, dolayısıyla makro dengelerimizin daha iyiye gitmesine vesile olacak. Bir taraftan ailelerimiz daha geniş imkanlara, daha rahat bir yaşam planlaması imkanına kavuşmuş olacaklar, diğer taraftan da makro ekonomik olarak yatırımlarımız için daha sağlıklı ve uzun vadeli finansal kaynaklara ulaşmış olacağız” dedi.
“Çeyiz Hesabı Uygulaması”nın tanıtım toplantısı Sheraton Otel’de düzenlenen törenle gerçekleşti. Törende yaptığı konuşmada Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, uygulamanın seçim vaatleri ve dönüşüm programları arasında yer aldığını hatırlatarak, çeyiz hesabı uygulamasının ekonomiye ve sosyal hayata pozitif katkı sağlamasını beklediklerini ifade etti.
Yatırımların finansmanı için tasarrufların artırılması gerektiği bildiren Yılmaz, "İdeal olan iç tasarruflarımızla yatırımları finansman etmektir. Bunu yapamadığımız zaman, cari açık vermek durumunda kalıyorsunuz. Cari açığı azaltırken yatırımları düşürmeden bunu başarmak durumundayız. Kamu olarak bakıldığında tasarruf oranları iyi seviyelere geldi. Asıl problemimiz kamudaki tasarruf meselesi değil, özel sektörün, hane halklarının tasarruf oranlarını artırma meselesidir. Dolayısıyla birçok yeni enstrümanla tasarruf oranlarını artırmaya çalışıyoruz" dedi.
"İNŞALLAH 2016 DAHA İYİ BİR YIL OLACAK EKONOMİMİZ İÇİNDE, BANKACILIK SİSTEMİMİZ İÇİNDE"
Yılmaz, küresel krizin dünya ekonomisi üzerindeki etkilerinin sürdüğünü belirterek, "Türkiye olarak, yeni uluslararası konjonktüre bakarak iki temel strateji belirlemiş durumdayız. Bir tanesi iç tasarruf oranlarımızı artırmak ve dünyaya daha az muhtaç hale gelmek bunu da başarıyoruz. İkincisi stratejimiz ise dünya için daha cazip bir ülke haline gelmek, daralan sermaye hareketleri açısından cazibemizi arttırmak, yatırım ortamımızı iyileştirmek. Bu iki strateji ile yolumuza devam edeceğiz. Bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 4 büyüdü. İnşallah 2016 daha iyi bir yıl olacak ekonomimiz içinde, bankacılık sistemimiz içinde" açıklamasında bulundu.
“ÇEYİZ HESABIMIZ İNŞALLAH DAHA FAZLA HANE HALKLARININ TASARRUF ETMESİNE, DOLAYISIYLA MAKRO DENGELERİMİZİN DAHA İYİYE GİTMESİNE VESİLE OLACAK”
Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:
“Çeyiz Hesabımız inşallah daha fazla hane halklarının tasarruf etmesine, dolayısıyla makro dengelerimizin daha iyiye gitmesine vesile olacak. Bir taraftan ailelerimiz daha geniş imkanlara, daha rahat bir yaşam planlaması imkanına kavuşmuş olacaklar, diğer taraftan da makro ekonomik olarak yatırımlarımız için daha sağlıklı ve uzun vadeli finansal kaynaklara ulaşmış olacağız.”
“İDEAL DÖNEMDE DAHA FAZLA EVLİLİK OLMASI İÇİN POLİTİKALARIMIZI AYARLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Türkiye’nin nüfus dinamiklerinin şuanda kritik bir seviyede olduğunu anlatan Yılmaz, “Şu anda Avrupa’nın en genç ülkelerinden bir tanesiyiz ama giderek yaşlanıyoruz. Şuanda 79 milyonun yaş ortalaması 31. Evlilik yaşı da giderek öteleniyor. Eğitim kariyer derken daha genç yaşta evlilikler gerçekleşiyor. Nüfus politikalarımız açısında evlilik yaşı önemli. Biz tabi ki erken yaşta evliliklere elbette karşıyız, ama çok geç yaşta evlilikler de sosyal politikalar açısından problem oluşturabiliyor. İdeal dönemde daha fazla evlilik olması için politikalarımızı ayarlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla Çeyiz Hesabında 27 yaş sınırı var. Bu rast gele seçilmiş yaş değil. Analizlerin ortaya koyduğu bir yaş. Genç nüfus dinamiğini bir süre daha devam ettirmek istiyoruz. Burada çeşitli politikalarımız var Çeyiz Hesabı da bunlardan birisi. Çalışan kadınlarımızla ilgili önemli düzenlemeler yaptık. Çalışan kadınlara kaç çocuk istersiniz diye sorulduğu zaman ortalama 2 civarında rakam çıkıyor. Fiilen kaç çocuğunuz var diye sorulduğu zaman 1 çıkıyor. Arzu edilen sayıyla gerçek sayı arasında fark var. Bu esnek çalışma modelleri, kreş imkanları başka mekanizmalarla çalışan kadınlarımızın ev hayatıyla iş hayatını sürdürmelerini sağlayan politikalara öncelik veriyoruz ” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Çeyiz Hesabı’nın Türkiye’nin tasarruf açığının giderilmesi konusunda ciddi katkı sağlamasını beklediklerini kaydederek,
bütün bankaların bu hesabı açma ve tanıtımı konusunda çalıştığını anlattı. Aydın, Ziraat Bankası’nın ilk gün 100 kadar hesap açtığını, İş Bankası’nın da reklamlarla birlikte işe başladığını ve sektörün diğer oyuncularının da devam edeceğini ifade etti.
“HAYIRLI İŞLERE VESİLE OLMASI İÇİN HESAP AÇTIRDIM”
Programda Çeyiz Hesabı başvurusunda bulunan gençlere hesap cüzdanları verildi. Hesap cüzdanını alan 24 yaşındaki Nedim Kurul, “Hayırlı işlere vesile olması için hesap açtırdım. Devlet destekli olduğu için. Nişanlım var. Belki 28’de olabilir. Üç yıl beklemeyiz en yakın zamanda evleniriz. Evlendikten sonra alırız. Devlet bunu sunmuş bize biz değerlendiririz. Ben kendi şartlarımda 100 TL’yi yatırabilirim. Ama çalışmayan arkadaşlarım olursa problem olabilir ama bir anne baba bunu yatırabilir. Düğün Türkiye’de çok masraflı iş. Katkı 5 bin TL. Bir şeylere vesile olur” şeklinde konuştu.
Çeyiz Hesabı açtıran 23 yaşındaki Şebnem Turan, “Şuan aday var. Evliliğim için yardımcı olacağını düşündüğüm için devlet katkısının o yüzden başvurdum hesap açtırdım. 5 bin TL yeterli gibi görünüyor ama…Ödeme beni zorlar diye düşünmüyorum” dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber