Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:47 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama08:44 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:41 Narkotik ekiplerinden rekor: 112 kilonun üzerinde metamfetamin ele geçirild...08:34 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:33 Sivas’ta yaşlı nüfus artıyor08:21 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu08:15 Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü08:01 Bakan Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İs...07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın
Sami Er
Türkiye 08 Eylül 2016 - 10:38 Yorum: 0

Cezaevinden 10 bin "Kanatlı Kozalak" uçtu

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan hükümlülerin, aldıkları eğitimle Toros dağlarından toplanan çam kozalaklarından...

Cezaevinden 10 bin 'Kanatlı Kozalak' uçtu

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan hükümlülerin, aldıkları eğitimle Toros dağlarından toplanan çam kozalaklarından kendi hayal ve tasarımlarıyla yaptıkları "kanatlı kozalak" ismi verilen hayvan figürleri, bugüne kadar yaklaşık 10 bin kişiye ulaştı. Hükümlülerin aynı zamanda meslek edinmelerini de sağlayan "kanatlı kozalaklar', cezaevinden yurt içine, hatta Avrupa'ya kadar birçok yerde ev ve işyerlerini süsledi.

Adana Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda hükümlülerin topluma kazandırılmaları ve meslek edinmeleri amacıyla kurulan resim, heykel ve seramik atölyesinde eğitim alan 30 hükümlü, geçen yıl usta öğreticiler heykeltıraş Engin Sarıoğlan ile seramik öğretmeni Meltem Güneş öncülüğünde, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan'ın gördüğü bir tablodan esinlenerek verdiği öneri üzerine, çam kozalağından kuş oluşturdu.

Toros dağlarından Avrupa'ya uzanan yolculuk

Kürkçüler Cezaevi kampüsü ve Toros dağlarındaki çam ağaçlarından toplanan kozalaklar, mahkumların ellerinde hayat bularak özgürlüğün sembolü rengarenk kuş figürlerine dönüştü. Gövdesi ve kanatları kozalaktan, baş ve ayakları da özel hazırlanan polyesterden oluşan figürlere, "kanatlı kozalak" ismi verildi. İlk olarak sadece kuş figürü olarak yapılan ürünler, hükümlülerin hayal ve yeni tasarımlarıyla ördek, kuğu, sincap, kirpi gibi hayvan şekillerine de büründü. Geçen yıl yapımına başlanan "kanatlı kozalaklar'dan bugüne kadar yaklaşık 10 bin adet üretildi. Üretilen figürler, hediyelik ve süs eşyası olarak adliye ve ceza infaz kurumu personelinin yanı sıra, cezaevi ziyaretçilerine satıldı. Adalet Bakanlığı'nın düzenlediği fuar ve sergilerde de yer bulan "kanatlı kozalak'lar, Türkiye'deki birçok ilin yanı sıra, kente gelen Hollandalı ve Alman yargı mensuplarına hediye edilerek Avrupa'ya kadar ulaştı. Yurt içinden ve yurt dışından gelen ziyaretçilere, düzenlenen organizasyonlarda adliyenin simgesi olarak hediye edilen kozalaklardan yapılan hayvan figürleri, yaklaşık 10 bin ev ve işyerini süsledi. Boyutlarına ve çeşitlerine göre fiyatları 10 ile 50 lira arasında değişen ürünlerden ceza infaz kurumuna da gelir elde edildi.

"Türkiye'nin dört bir yanından talep var"

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda hükümlülerin eğitimi, meslek edinmeleri ve sanata yönelik yapılan çalışmalarla topluma kazandırılmalarını amaçladıklarını belirterek, "Artan talep nedeniyle daha fazla hükümlümüz "kanatlı kozalak" yapım çalışmalarına katılıyor. Hükümlülerimizin kendileriyle barışık çalışmaya imkan tanıyan bir anlayışa sahip olmalarını umuyor, çalışmalarını paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Yaptıkları eserlerin üretime dönüşmesi onlara mutluluk kazandırıyor, moral oluyor. Bu figürler çok beğenildi. Türkiye'nin dört bir yanından "kanatlı kozalak" talebi var. Daha fazla üretim gerçekleştirerek, bu ürünün daha geniş kitlelere yayılması için adliyede bir satış ofisi kurmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Heykeltıraş Engin Sarıoğlan da, birçok hükümlünün cezaevinden çıktıktan sonra burada aldıkları eğitim ve kurslarla iş kurduğunu belirtti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber