Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 24 Kasım 2014 - 12:02 Yorum: 0

CHP bölündüyse sorumlusunu herkes biliyor

Anadolu Partisi Kurucu Genel Başkanı Tarhan, "Partinin bölünmesi söz konusu ise bunun sorumlusu kim herkes biliyor. Bir hesap uzmanı bu kadar hesap hatası yapar mı?" dedi.

CHP bölündüyse sorumlusunu herkes biliyor

Anadolu Partisi Kurucu Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan, 'Partinin bölünmesi söz konusu ise bunun sorumlusu kim herkes biliyor, hangi kararlar, hangi dışlayıcı tutumlar, hangi disiplin tehditleri, hangi çifte standartlar, hangi adisyon hataları... Bir adisyon uzmanı bu kadar adisyon hatası yapar mı? Yaptı işte' dedi. 

Tarhan, AA muhabirine, CHP'den istifa süreci, Anadolu Partisi'ni sebep kurduğu, hedefleri ve güncel gelişmelere ait değerlendirmelerde bulundu. 

'CHP'yi böldüğü' yönündeki tenkitlerin hatırlatılması üstüne Tarhan, 'Halk nezdinde CHP'yi bölecek kadar etkiliysem, CHP bunu yeni mi ayrım etti? Yok Şayet hiç bir etkim yoksa, sebep bu sorular bana yöneltiliyor?  CHP iktidara yürüyordu da partiden ayrılmam sonucunda yolu mu tıkandı?' dedi. 

'CHP'nin yönetiminden bir şahıs gösteremezsiniz ki 2015 seçimlerinde CHP'nin iktidar olacağına inansın' ifadesini kullanan Tarhan, şöyle devam etti:

'Partinin bölünmesi söz konusu ise bunun sorumlusu kim herkes biliyor, hangi kararlar, hangi dışlayıcı tutumlar, hangi disiplin tehditleri, hangi çifte standartlar, hangi adisyon hataları... Bir adisyon uzmanı bu kadar adisyon hatası yapar mı? Yaptı işte.  Türkiye müthiş bir dönemden geçerken, AKP Anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşmak için mevcut gücüyle çalışıp, Cumhuriyet ile hesaplaşmaya kalkışırken, bunu önemsemeyen bir parti, kendi arasında bütünlüğü sağlama becerisini gösteremeyip, 'beni bölüyorlar' diye figan atıyorsa, bunda bir aksilik mevcut demektir. Gücünüzü iktidara göstermelisiniz. Yoksa parti içi koltuk kapma yarışları, muvaffakiyetsizlik bekleyip, pusuya yatan kurmaylar derken devamlı metastaz oluşturan kanser hücrelerine dönersiniz. CHP'nin arasında her şey, lakin her şey AKP'nin hevesi doğrultusunda dizayn edilecek, buna itiraz ettiğiniz süre da 'partiyi bölme' diye suçlanacaksınız. Bu kabul edilemez.'

Türkiye'nin evrildiğini, muhalefetin gene kaybedeceği göze çarpan bulunan bir seçim ortamına girdiğini savunan Tarhan, 'Oysa yeni bir partinin Meclise girmesi şeklinde AKP iktidardan düşebilir. Meclis aritmetiği yüzde yüz değişir' iddiasında bulundu.

'CHP'den başka istifalar olabilmektedir mi?' sorusuna 'Onu CHP yöneticilerine sorun, ben bilemem' yanıtını verici Tarhan, 'Genel seçimlerde muvaffakiyetsiz olunması mecburiyetinde Kılıçdaroğlu'nun umumi başkanlıkta kalma şansı nedir?' yönündeki soruyu ise 'Şu anda umumi başkanlık için sıraya girmiş fazla fazla sayıda yönetici bulunduğu söyleniyor, lakin ben bundan sonra CHP'yi konuşmak istemiyorum' değerlendirmesinde bulundu. 

İstifasına CHP içindeki tepkiler

İstifasına CHP içinden gelen tepkiler ile Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç'un 'Ana gövdeden ayrılan muvaffakiyetli olamaz' sözlerini de değerlendiren Tarhan, 'Rahmetli Karaoğlan Ecevit nasıl üretimsizliğe, kronik muhalefet anlayışına dayanamamış, katlanamamış, neticede ana gövdeden ayrılmıştı, hatırlayın.  Sonra bir kamu hareketiyle iktidara yürümüş, Başbakan olmuştu, galiba bunu unutmuşlar. Ya da unutmak istiyorlar' dedi. 

Kendilerinin kuruluşunun da benzer bir kamu hareketi olduğunu yorumlayan Tarhan, CHP parti yönetiminin gücünü halktan piyasa her şeye parmak sallayıp, küçümsediğini savundu. 

Kendisine yönelik CHP içinden 'dünkü çocuk' eleştirilerine de cevap veren Tarhan, 'O sözleri söyleyenler, parti binalarında beyhude boş sohbet ederken, darbenin meclislerinde yer alırken, ben Anadolu'nun dört bir beraberinde ve tozlu yollarında binlerce insanla birlikteydim' açıklamasını yaptı.

Hem iki çocuğunu büyütüp hem de çalıştığını söyleyen Tarhan, 'siyasetle ilişkisinin, ceket iliklemekle başlamadığını' söyledi.  

Küçük bir çocukken, babasının çalışmaktan şişmiş, irin olmuş ellerini iyileştirmeye çalışırken siyasetle tanıştığını belirten Tarhan, 'Boş konuşmakta onlarla yarışamam, lakin fazla fazla çalışmaya ve halkını tanımaya gelince onlara öğreteceğim fazla fazla şey var.  Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele'yi başlattığında bu sözü söyleyenlere nazaran 38 yaşında bir 'dünkü çocuktu' öyle mi? Peki, ben böyle 'dünkü çocuk' olmayı tercih ederim' diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu'nun MİT'le ilgili açıklaması

Tarhan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun MİT'e yönelik iddiaları ve parti içindeki 'ulusalcı' diye tabir edilenlere yönelik uyarısını da değerlendirdi. 

'Geçen sene MİT'in beni de izlediği ve maksat aldığına ait belgeler bizzat kendisi vasıtası ile basına duyurulmuştu' diyen Tarhan, şu görüşleri savundu:

'MİT'in iktidarın silahı bu şeklinde kullanılıp, öteki partileri izlemesi elbette kabul edilemez. Buna fazla fazla katı ve somut bir karşılık vermek, kuşkusuz gereklidir. Ancak açıklamanın ikinci tarafını sorunlu buluyorum. Özellikle de birtakım milletvekilleri üstünden bir ayrıştırmaya girerek bir konsolidasyon sağlama çabası bana fazla fazla bildik geliyor. Örneklerini sıkça gördüğümüz tipik AKP algı yönetimi… Bir taşla iki kuş vurma çabası, bulanık, pis politika anlayışı, oysaki yeni bir Erdoğan'a gereksinim yoktur ki...  Rıza Türmen 'bizi karıştırmak için MİT'e ne hacet?' mealinde de bir cevap verdi zaten. bir cumhuriyet karşıtına cumhurbaşkanlığını armağan edenler gene hata yapıyorlar. Böyle muhalefeti hangi iktidar istemez ki? CHP'den niye ayrıldığımı hala soran olur mu dersiniz?'

Batum'un YDK'ya sevki

Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'un kati ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na (YDK) sevkine de yer veren Tarhan, siyasette iki çeşit yönetici olduğunu anlattı. 

Tarhan, 'Kimileri parti içi sorunları olgunlukla ve önder kimliğiyle çözer, her bir değişik düşüncenin kıymetli olduğunu hissettirip,  barışı egemen kılmayı ve amaca odaklanmayı tercih eder. Kimileri  de kendi öz çocuklarını 'hastalıklı' olmakla suçlar, masalara yumruklar savurup, 'acımayacağım' tehditleriyle tasfiye de tasfiye diye tutturur. Sanki yüzde 50 oy alıyormuş, sanki birlik beraberliğe gereksinimi yokmuş gibi' dedi.

Tarhan, partisinin siyasetteki hedeflerini de anlattı. Bu ülkenin yıpratılan bütün değerlerini onarmak için yola çıktıklarının altını çizen Tarhan, şunları söyledi:

'Özellikle de iktidarın hedefine koyduğu Cumhuriyet değerlerini, uygar millet devleti, bayan bay eşitliğini, emeğin kutsallığını ve doğayı tekrar hatırlatmak için. Bakın biz deriz ki adaleti, özgürlüğünü yitirmiş, milli hassasiyetleri çiğnenmiş, ekmeği elinden alınmış, madenlerde ölüme mahkum edilmiş, gözü bu şeklinde baktığı canım zeytin ağaçları kesilmiş, 12 senenin sonunda bir karanlığa mahkum bırakılmış milyonlara yakın hissederiz biz kendimizi. İktidar vasıtası ile yaşamları, muhalefet vasıtası ile umutları elinden tahsil edilmiş herkestir Anadolu…Türkiye'nin kutuplarından sırf bir tarafı ile anılmak istemiyoruz. Ayrışarak küçülen bir Türkiye’de değil, birleşerek büyüyen bir Türkiye’de iktidar olmak esas hedefimiz.'

'Çözüm sürecine bakışları'

Çözüm süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Emine Ülker Tarhan, silah bırakılmadan yürütülen bir sürecin sadece terör örgütünü güçlendireceğini söyledi.

İktidar partisinin muhatabını hata seçtiğini iddia eden Tarhan, 'Sorunun terör örgütüyle değil, hür iradeli siyasetçiler, STK'lar yani 'bizim sorunlarımız var' diyenlerin meşru temsilcileriyle müşterek çözülmesinin metodları zorlanmalıdır' dedi.

Alevilerin talepleri ve kadınlara yönelik projeleri

Alevilerin isteklerine de vurgu oluşturan Tarhan, 'Aleviler 'cemevleri ibadethane olsun', 'zorunlu din dersi olmasın' diyorsa, tersine zorlayamazsınız. İnancın kaynağı rızadır. Devlet bu taleplere ihtiyaca nazaran kulak vermeli bir an evvela çözüm bulmalıdır. Bu sorun, çoğulcu demokratik anlayışla fazla fazla pratik birkaç adım atılarak çözülebilir' değerlendirmesini yaptı.  

Parti yönetiminde ve her kurulda kadınların erkekler kadar ağırlığının olacağını bildiren Tarhan, kadının bürokrasi, sivil toplum, yargı ve üretime aktif katılmasını istediklerini söyledi.

Kurucu umumi başkanlığını yaptığı partilerinin 30 Kasım'da kongreye gideceğini bildiren Tarhan, yüzde 10'luk seçim barajı sorunlarının olmadığını da ileri sürdü.

ETİKETLER: Başkan , istifa , CHP , tehdit
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber