Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 22 Temmuz 2014 - 23:03 Yorum: 0

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Muğla'da:

"Cumhurbaşkanlı bir devletin sigortasıdır. Sigorta atarsa, devlette kavga çıkar. Bir anayasa atıldı, faturayı hep beraber ödedik"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Muğla'da:

MUĞLA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanlı bir devletin sigortasıdır. Sigorta atarsa, devlette kavga çıkar. Bir anayasa atıldı, faturayı hep beraber ödedik" dedi. 

Kılıçdaroğlu, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Sosyal ve Kültürel Alan Tesisleri'nde düzenlenen iftarda, cumhurbaşkanı seçiminde Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday göstermelerinin gerekçelerinden söz etti.  

İhsanoğlu'nun, yüzüne bakıldığında ve konuşması dinlendiğinde güven verdiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Bilgili, birikimli birisi. Türkiye'de ilk kez bir şey yapacağız .10 Ağustos'ta sandığa gideceğiz ve cumhurbaşkanını seçmek için oy kullanacağız. Kendimize şu soruyu sormak zorundayız, 'Cumhurbaşkanı adayı nasıl olmalı?' Anayasamızda bunun tanımı var. Cumhurbaşkanı adayı tarafsız olmalıdır. Yani hiçbir siyasi partiden yana olmamalı, vatandaşlarını ayırmamalı. Her siyasal partiye, her vatandaşa inancı ve kimliği ne olursa olsun, oturduğu bölge ne olursa olsun, boyu yaşı ne olursa olsun herkese eşit mesafede yaklaşmalı. Ekmeleddin İhsanoğlu, hiçbir partinin üyesi değil ama bugün 9 siyasi parti Ekmeledddin İhsanoğlu'na destek veriyor. Neden? Onun tarafsız olacağına inandığımız için" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı adayının konuşurken insanı rahatsız etmemesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Biri konuşurken tüyleriniz diken diken oluyorsa ondan cumhurbaşkanı olmaz'' ifadesini kullandı. 

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanının mütevazı ve alçak gönüllü olması geriktiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Cumhurbaşkanı adayı öfkeli olmaz, öfke dilini kullanmaz. Sakin, sesiz olur. Bilgisine ve birikimine güvenir. Özgüveni vardır, o nedenle sessiz ve sade konuşur. Ekmeleddin İhsanoğlu, son derece mütavazı, düşüncesini açıklayabilen, hiçbir vatandaşına olumsuz tepki vermeyen bilge bir insan. O nedenle Ekmeleddin İhsanoğlu dedik. 'Evet, bu Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı olabilir' dedik.Cumhurbaşkanları fazla konuşmazlar. Onlar yerinde ve zamanında konuşurlar ve 76 milyon insan onları dinler. Cumhurbaşkanlarının böyle bir görevi vardır. Ekmeleddin İhsanoğlu dünya liderleriyle rahatlıkla oturup konuşabilen, dünyanın sorunlarını çok iyi bilen birisi. İslam coğrafyasında adı, unvanı, saygınlığı olan birisi. Ortadoğu bataklığından Türkiye'nin kurtulması lazım. Bunu kim yapacak? O bölgede sözü geçen, ağırlığı olan, saygınlığı olan birisi yapar. Onun için dedik ki o, bu ülkede güzel cumhurbaşkanı olur."

-"İhsanoğlu'nun ne kadar değerli olduğunu bilmek zorundayız"

Zaman zaman "Biz Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu'nu yeteri kadar tanımıyoruz" denildiğine değinen Kılıçdaroğlu, "Ama öbürünü yeteri kadar tanıyorsunuz, onun ne olduğunu biliyorsunuz. O zaman İhsanoğlu'nun ne kadar değerli olduğunu artık bilmek zorundayız. O, hiçbir zaman meydanlara çıkıp da şov yapmadı. Bilgili insan, alçak gönüllü insandır. Bilge insan, tevazu sahibi olur. Az konuşur, öz konuşur, yerinde konuşur. Gereksiz kavgalara girmez. İftiradan kaçınır, Allah'tan korkar. Düşündük bu niteliklere sahip olan, hayatında yolsuzluk nedir bilmeyen birisine karar verdik. 'Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı' olur dedik ve aday gösterdik. Hangi partiden olursa olsun, bütün yurttaşlarıma sesleniyorum. Türkiye Cumhuriyeti bayrağını temsil edecek bir insan seçiyoruz" dedi. 

Anadolu topraklarının çok bereketli olduğunu ve bir şarkıda, ''Ne ekersen onu biçersin'' denildiğini aktaran Kılıçdaroğlu, vatandaşlara 10 Ağustos'ta bu topraklara huzuru, barışı ve birliği ekmek ve Ekmeleddin İhsanoğlu'nu seçmek çağrısında bulundu. ''Ekmek için Ekmeleddin'' dediklerini ve bunun iki anlamı olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Birincisi toprağı ekmek, düşünceyi ekmek, birliği ekmek var. Bir de nimet bildiğimiz ekmek var. İkisi de kıymetlidir. Biz, bir partiye genel başkan seçmiyoruz. Öyle olsaydı CHP'li bir aday çıkartırdık. O nedenle 'hiçbir partiye üye olmayan birisi olsun' dedik. Her insanın 'benim cumhurbaşkanım olabilir' diyebileceği bir isim üzerinde durduk. Cumhurbaşkanı bir devletin sigortasıdır. Sigorta atarsa, devlette kavga çıkar. İhsanoğlu, 'Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin sigortası olacağım' diyor. 'Kavgaya izin vermeyeceğim, devletin kurumları huzur ve ahenk içinde çalışacak' diyor. Bir anayasa atıldı, faturayı hep beraber ödedik. Devletin tepesi önemlidir. Devletin tepesinde kriz çıkarsa faturayı hep beraber vatandaş öder. O nedenle dedik ki, 'Bilgisiyle birikimiyle dünyaya bakışıyla dünyayı tanımasıyla dünyadaki dengeleri iyi okumasıyla bu toprakların yetiştirdiği bir insan, yetiştiği bu topraklara hizmet etsin. Gelsin ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı koltuğuna otursun' dedik."

Konuşmasının ardından vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektiren Kılıçdaroğlu, daha sonra uçakla Muğla'dan ayrıldı. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber