Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 06 Ekim 2016 - 17:23 Yorum: 0

CHP Grup Başkanvekili Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan’ın sözlerini değerlendirdi

ANKARA (İHA) – CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Anayasa Mahkemesi Başkanı temel hukuk kurallarını herkese hatırlattı. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın...

CHP Grup Başkanvekili Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan’ın sözlerini değerlendirdi

ANKARA (İHA) – CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Anayasa Mahkemesi Başkanı temel hukuk kurallarını herkese hatırlattı. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın söylediği şu; OHAL'i ilan ettim diye Anayasa'yı askıya alamazsın, hukukun dışına çıkamazsın, OHAL'de sana hangi sınırlar çizildiyse o sınırlarda kalacaksın" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özel, TBMM'de gazetecilerin sorularını cevapladı. Özel, Rüzgar Çetin'in tahliyesine ilişkin soruya, "Bu konu önümüzdeki günlerde tartışılacak bir konu. Ama Türkiye'de hukuktan umudunu kesenler ve özellikle "ben bu mahkemeyi sürdürürsem hakkımı alamam diyenler, ekonomik olarak daha güçlü olanların bir takım tekliflerine karşı hiç olmazsa bunu alayım, hakkımı aramakla uğraşmayım, mahkeme koridorlarında uğraşmayım, mahkemelere güven olmaz" hissiyatında. Bu hukuka güvenmemenin bir sonucu. Bu konu çok tartışılacak. Ama hukuku ve hukuk insanlarının bağımsızlığını güçlendirirsek bu sorunlardan kurtuluruz" ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın "OHAL hukuksuzluk değildir" sözlerini de değerlendiren Özel, şunları söyledi:

"Anayasa Mahkemesi Başkanı temel hukuk kurallarını herkese hatırlattı. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın söylediği şu; OHAL'i ilan ettim diye Anayasa'yı askıya alamazsın, hukukun dışına çıkamazsın, OHAL'de sana hangi sınırlar çizildiyse o sınırlarda kalacaksın. Bu sınırlar dışına taşıyorsan birisi bakar, kim bakar? Anayasa Mahkemesi bakar. OHAL'in hukuku bellidir, onun içindeysen Anayasa Mahkemesi'nin görev kapsamında ama adına OHAL deyip herkesi hayrete düşürecek hayatta Kanun Hükmünde Kararname değil Anayasa hükmünde, hatta Anayasa üzerinde kararnameler çıkarıyorsan birileri sana dur der. Ana muhalefet partisinin Anayasa Mahkemesi'ne başvurusu bir hak değil, bir ödevdir. O ödevi yerine getirdik. Anayasa Mahkemesi de Anayasa'ya aykırılıklar, yetki aşımı, süre aşımı, amaç aşımı konusunda zaten yetkili. O konulara bakacak, kararını verecek, herkes de saygılı olmak durumunda."

Kanun Hükmünde Kararname ile ilgili komisyonda gelişme olup olmadığına ilişkin soruya ise Özel, şöyle karşılık verdi:

"Naci Bostancı'dan nihayet bugün bir telefon aldık. Hükümetin ve muhalefetin birer kişi temsiliyle komisyon kurulmasını öneriyorlar. Yetkili kurullarımıza götüreceğiz ama bunu her ortamda hatırlattığımız gibi burada da söylemek lazım. Birer kişiden bir komisyon kurmak yerine bu Meclis'te 20'in üzerinde üyeyle çalışan çok sayıda 20'ye yakın ihtisas komisyonu var. Mevcut komisyonları çalıştırmayıp, göstermelik komisyon kurarak, dünyaya siz KHK'larda arıyoruz diyemeyiz. Bundan sonraki KHK'lar çıkmadan önce istişare içinse elbette görüş sorsunlar. Ama bundan önceki KHK'ların görüşüleceği yer Meclis Genel Kurulu'dur. Bekleyenlerin görüşüleceği yer Meclis'in resmi komisyonlarının. Bu konuda yetki aşımına karar verecek olan Anayasa Mahkemesi'dir."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber