Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 18 Eylül 2018 - 15:03 Yorum: 0

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Gerçek bir iç tüzük tartışması yapacaksak, evrensel demokrasi ölçütleri, parlamenter sistemin...

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Gerçek bir iç tüzük tartışması yapacaksak, evrensel demokrasi ölçütleri, parlamenter sistemin dünyada geldiği noktayı görerek yapılması gerekiyor" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özel, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Özel, 26. dönem İstanbul milletvekili Eren Erdem'in yarın Çağlayan Adliyesi'nde davasının görüşüleceğinin ön görüldüğünü belirterek, "Duruşmaya sadece bir gün kala alınan bir kararla Eren Erdem duruşması Karşı Gazetesi ile ilgili yürütülen bir başka soruşturmayla, davayla birleştirildi ve yarınki duruşma iptal edildi. Beklenen olası rutin hukuki süreçler en az 60-90 gün arasında yeni bir süreci ortaya çıkacağını, kendisinin de tutukluluk halinin devamı göz önüne alındığında yaklaşık bir 80 gün daha haksız, hukuksuz şekilde 80 gün daha cezaevinde tutulacağını gösteriyor. Burada yürüyen sürecin siyasi olduğu çok açık" ifadelerini kullandı.

CHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ana gündeminin iç tüzük tartışmaları olduğunu söyleyen Özel, iç tüzük çalışmasının iki rapor halinde olduğunu ifade etti. Özel, anayasa değişikliği ile yapılması gereken iç tüzük değişikliği olduğunu kaydederek, bu konuda kendilerine resmi bir teklif yapılmadığını aktardı. Özel, "Kamuoyunda tartışılan alternatifli önerilerin olduğunu ifade ederek, "Bu önerilerle ilgili neler getirebileceğini, hangi riskler taşıdığını, neyi amaçladığını Merkez Yönetim Kurulumuza sunduk. Ayrıca sunduğumuz bir rapor Cumhuriyet Halk Partisi'nin geçmişten bugüne kadar iyi bir iç tüzük ideal tüzük, güçlü Meclis ve Parlamento'nun neleri istediği ve kendi iç tüzük taleplerini sunduk" şeklinde konuştu.

Özel, şöyle konuştu:

Gerçek bir iç tüzük tartışması yapacaksak, evrensel demokrasi ölçütleri, parlamenter sistemin dünyada geldiği noktayı görerek yapılması gerekiyor. Partiler arası eşit temsile dayalı, daha önce Meclis'te denenen, aslında azımsanmayacak yollar alan bir yöntemle sürdürülmesi gerekiyor. Bugün Adalet ve Kalkınma Partisi bu iç tüzük değişikliklerini getirerek ve tartıştırarak, meşruiyetini bir kez daha tartışmaya açmıştır. Çünkü meşru bir yönetim olmak için halktan oy almak gerekir, demokratik, hukuka, hakkaniyete uygun davranmanız gerekir. İktidar partisi 16 Nisan'da istediklerinin tersi şeyler istemektedir. Bu kendileri açısından meşruiyet tartışması oluşturmaktadır. Bugün getirdikleri iç tüzük değişikliklerinde bakanların gelmesi, komisyonlarda oturması, genel kurula girmesi, gerektiğinde bilgi vermesi komisyonda önergelere "katılıyor musunuz" diye hükümete sorulmasını getiriyorlar. Siz vatandaştan bunu söyleyerek oy istemediniz. MYK'da 24 Haziran'da her yönüyle uygulamaya geçmiş olan bizim "tek adam rejimi" dediğimiz ve Cumhuriyet rejimine kasteden, onların "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" dedikleri, sistem uygulandığı günden beri ekonomi ve dış politikada büyük savrulmalar, türbülanslar yaşatmaktadır. Eğer bugün yapılanın yanlış olduğu anlaşıldıysa, bu Anayasa aykırı, milletten oy isterken söylemleri tersine iç tüzük yapmakla olmaz."

Katar'dan alınan uçak ile ilgili olarak ise Özel, "Eğer satın alınsaydı, rezaletti. Böyle bir ekonomik krizin içinde, dünyada 7 ülkede var, hepsi emirlik, şeyhlik. Ama Katar Şeyhi kabul etmiş, felaket. "Borç alan emir alır" diyordun. Peki geri vermemek üzere 3 milyarlık hibe alan ne alır? Emirden öte ne alır" diye konuştu.

CHP'nin İş Bankası hisselerine ilişkin olarak da Özel, "Kenan Evren'in yaptığı işi mahkemeler bozmuştur. Aynı girişimini mahkemeler bozmuştu. Fettullah bu bankaya gözü dikmişti bu bankaya çökmek istiyorlardı, Fettullahçıların ağzı sulanıyordu" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber