Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Siyaset 29 Mart 2015 - 16:48 Yorum: 0

CHP'de ön seçim

CHP'nin hakim denetiminde milletvekili adaylarını belirlemek amacıyla ön seçim kararı aldığı Samsun, Çorum, Giresun, Ordu, Sinop, Amasya, Kırklareli, Antalya ve Edirne parti üyeleri oy kullanmak için sandık başına gitti

CHP'de ön seçim

ANKARA (AA) -  CHP'nin hakim denetiminde milletvekili adaylarını belirlemek amacıyla ön seçim kararı aldığı Samsun, Çorum, Giresun, Ordu, Sinop, Amasya, Kırklareli, Antalya ve Edirne'de parti üyeleri sandık başına gitti

12 bin 651 üyenin bulunduğu Samsun'da 17 ilçede kurulan sandıkta oy kullanıldı.

CHP İl Başkanı Dinçer Soylu, 9 milletvekilliği için 22 milletvekili aday adayının yarıştığını söyledi. Soylu, "Ön seçim sakin bir şekilde geçiyor. 1999'dan bu yana ilk kez ön seçim yapılması partilileri mutlu etti. Kardeşlik havasında, demokrasi şöleni şeklinde ön seçimi tamamlayacağız" diye konuştu. 

CHP Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan da İstiklal İlkokulu'nda oyunu kullandı. Kalkavan, "Ön seçim partimizin olmazsa olmazıydı. Ön seçim hem Türkiye için hem de CHP için demokrasi şöleni şeklinde geçiyor. Umarım milletvekillerimiz için hayırlı olur ve CHP'nin yaptığı bu ön seçim diğer partilere de örnek teşkil eder" dedi.

- Çorum

Çorum'da, 8 bin 126 partili üye oy kullanmak için sandık başına gitti.

CHP İl Başkanı Gürsel Yıldırım, yaptığı açıklamada, 8 bin 126 üyenin 30 sandıkta oy kullanarak milletvekilli adaylarını belirleyeceğini söyledi.

Ön seçimden çıkan sıralama ve sonuçların kesinlikle değişmeyeceğini ve bu seçimden çıkan sonuçlara ve sıralamalara göre 8 Haziran'daki seçimlere gireceklerinin altını çizen Yıldırım, "Çorum'da CHP demokrasi şöleni örneği gösteriyor. Halkımız sabahın erken saatlerinde gelerek oylarını kullanmaya devam ediyor. Bu seçim, aday adaylarımızın hiç kimsenin iki dudağı arasında olmadığını gösteriyor. Ön seçimden çıkan sıralamaya göre milletvekili aday adayları arasından seçilecek 4 kişi milletvekilliği için seçimlerde yer alacak. Çorum için Türkiyemiz için partimiz için bu seçimler hayırlı olsun. Halkımız da hazır milletimiz de hazır. CHP 8 Haziran'da iktidar olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Bahçelievler İlkokulu'nda gerçekleştirilen ön seçim için partili üyeler sabah saatlerinde sandıklara gelerek oy kullanmaya başladı. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nın denetimde yapılan seçimlerde partili üyeler mevcut Milletvekili Tufan Köse'nin de yer aldığı 9 milletvekili aday adayı arasından 4 milletvekili adayını belirlemek için oy kullanmaya devam ediyor. 

Okul bahçesinde milletvekili aday adayları da partili seçmenleriyle bir araya gelerek destek istedi. Bazı milletvekili aday adaylarının da kendilerini tanıtmak amacıyla yaptırdıkları afişleri asmak için okul bahçesinde vinçleri kullandıkları gözlendi.

Ön seçimlerde oy kullanma işleminin saat 17.00'ye kadar devam edeceği daha sonra sandıkların açılarak oy sayım işlemine başlanacağı bildirildi.

- Giresun

CHP Giresun İl Başkanı Sinan Kitapçı, yaptığı açıklamada, 7 bin 409 üyenin 11 aday adayı için oy kullanacağını söyledi.

Giresun il teşkilatı olarak Giresun'da ön seçim yapılması için Genel Merkeze teklifte bulunduklarını kaydeden Kitapçı, "Genel Merkez teklifimizi olumlu yönde değerlendirdi. Ön seçim yapılacak iller arasına Giresun'u da aldı. Bizim istediğimiz bir uygulamaydı" ifadesini kullandı.

- Ordu

Ordu'da CHP'li üyeler, milletvekilli adaylarını belirlemek amacıyla sandık başına gitti. 

Ordu'da kent merkezi ile ilçelerinde kurulan sandıklarda üyeler, adayları belirlemek için oy verme işlemine başladı.

Sabah saatlerinde başlayan oy verme işleminde CHP'li üyeler, 18  milletvekili aday adayı arasından en az 3, en fazla 5 milletvekili için tercihte bulunacak. 

CHP İl Başkanı Cemil Cebeci, gazetecilere yaptığı açıklamada, il genelinde 34 sandıkta 7 bin 794 üyenin oy kullanmasını beklediklerini söyledi. 

Yoğun katılımdan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Cebeci, ön seçime katılan tüm aday adaylarına başarılar diledi.

- Sinop

Sinop'ta 5 milletvekili aday adayı için 3 bin 300 üye 14 sandıkta oy kullanıyor.

Sandıkların 4'ü merkezde 10'u ilçelerde kuruldu.

- Amasya

Amasya'da CHP'li delegeler, milletvekili adaylarını belirlemek amacıyla sandık başına gitti.

Amasya kent merkezi ile ilçelerinde kurulan sandıklarda parti üyeleri milletvekili adaylarını belirlemek için oy verme işlemine başladı.

CHP'den 8 aday adayının yarıştığı ön seçimde, il genelinde 6 bin 800 parti üyesinin oy kullanması bekleniyor. 

Üyelerin oyu, 8 milletvekili aday adayından 3'ünü belirleyecek. Üyeler en az 2, en fazla 3 milletvekili için tercihte bulunabiliyor.

- Kırklareli

CHP'nin 45 seçim bölgesi için aldığı ön seçim kararı doğrultusunda Kırklareli'de parti üyeleri oy kullanmaya başladı.

Kırklareli Hamdi Helvacıoğlu Ortaokulu'nda, kurulan 10 sandıkta, 12 bin 445 parti üyesinin oy kullanması hedefleniyor.

CHP Kırklareli İl Başkanı Recep Zengin, yaptığı açıklamada, CHP'de ön seçimle demokrasi şöleni yaşandığını söyledi.

Parti üyelerinin üç milletvekili adayını belirlemek üzere sandık başına gittiğini belirten Zengin, il genelinde ön seçime yüzde 75 katılım beklendiğini kaydetti.

Ön seçimin hayırlı olması temennisinde bulunan Zengin, "Seçmen ne kadar çok olursa o zaman daha iyi bir sonuç çıkacağına inanıyorum. Ön seçimi yapmamızın amacı da budur. Ön seçimin hem Kırklareli'ne hem de ülkemize hayırlı olsun. Ön seçim bize Kırklareli'de 3 milletvekili, ülkede ise iktidarı getireceğine inanıyorum. 7 Haziran'da Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı ile tanışacaktır" şeklinde konuştu.

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu da milletvekili aday adaylarına başarılar dileyerek, "En geniş katılımla üyelerimiz parlamentoda Kırklareli'ni temsil edecek üç milletvekili adayımızı belirleyecek. Biz bu seçimde inançlı ve kararlıyız. Mutlaka Kırklareli'ni parlamentoda temsil edecek üç milletvekilinin yakasında Cumhuriyet Halk Partisi rozeti olacak. Sonuç ne olursa olsun ön seçim ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun" diye konuştu.

Kesimoğlu daha sonra 1006 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

- Edirne

Edirne'de CHP'li üyeler ön seçim için  sandık başına gitti.

CHP Edirne milletvekili adaylarını belirlemek üzere Edirne merkezi başta olmak üzere ilçelerde de sandıklar kuruldu.

Kent merkezinde İlhami Ertem Lisesi'ne kurulan 10 sandıkta oy verme işlemi başladı. CHP'den Edirne milletvekili adayı olabilmek için 17 aday adayı yarışıyor.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da okula gelerek oyunu kullanırken, CHP'de demokrasi şöleni yaşandığını söyledi.

Gürkan, CHP'nin parti içi demokrasisinin başka partilere benzemediğini, partilerinde ileri demokrasi yaşandığını ifade etti.

Başka partilerde temayül yoklamalarının yapıldığını ancak sandıkların başka yerlerde açıldığını belirten Gürkan, şunları kaydetti:

"CHP'ye geçmişte hep bir eleştiri vardır. 1946 yılı seçimlerinde açık oy gizli tasnif yapılmıştır bu bir demokratik hatadır kabul etmek gerekirse, CHP'yi bu noktada eleştirenler 2015 yılında aynısını, demokrasi deneyiminin üzerinden bu kadar geçmesine rağmen bunu yapmaktadırlar. AK Parti sandığa oy kullandırmakta bunu Ankara'da açmaktadır ya da açmamaktadır. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu yaratan bir durum. CHP bu ülkeye demokrasiyi getiren bir parti olarak aday belirlemesini hakim nezaretinde yaparak göstermektedir" diye konuştu.

- Antalya 

Antalya'da CHP'li delegeler, milletvekili adaylarını belirlemek için sandık başına gitti.

Antalya'da 19 ilçede 193 sandıkta, 39 bin 735 üye 96 adaydan 13'ünü belirlemek amacıyla sandığa gitti. Partililer en az 7, en fazla 13 aday işaretleyebiliyor.  14 milletvekili olan Antalya'da, eski ATSO Başkanı Çetin Osman Budak kontenjan aday olduğu için ön seçime katılmadı.

Öte yandan aday adaylarının delelgelere son kez kendilerini tanıtabilmek amacıyla çeşitli promosyonlar hazırladıkları görüldü. 

Oyunu kullandıktan sonra sandıkları gezen eski Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın gazetecilere açıklamalarda bulundu.  Partililerin ön seçime olan ilgilerinin oldukça fazla olduğunu ifade eden Akaydın, "Özellikle tanıtım ve reklamasyona ilgi olağanüstü. Onun için gurur duydum. Bir heyecan bir dinanizm var partide. Bu beni çok mutlu etti. Genel Başkanıma buradan bir kez daha çok teşekkür etmek isterim. Kendimi şanslı görüyorum. En iyi sonuç sandıktır. Akşam her şey belli olacak. Bütün aday arkadaşlarıma başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal da Türk Telekom Anadolu Lisesi'ne kızı Aslı Baykal Ataman'la gelerek oyunu kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber