Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 17 Şubat 2018 - 13:23 Yorum: 0

CHP’den Trabzon’da çöp tesisi tepkisi

Trabzon'un Araklı ile Arsin ilçeleri arasında yer alan Taşönü mahallesinde eski bir maden sahasına yapılması planlanan çöp tesisi için Cumhuriyet Halk...

CHP’den Trabzon’da çöp tesisi tepkisi

Trabzon'un Araklı ile Arsin ilçeleri arasında yer alan Taşönü mahallesinde eski bir maden sahasına yapılması planlanan çöp tesisi için Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Örgütü tarafından tesisin yapılacağı alanda bir basın açıklaması düzenlendi.

Taşönü mahallesinde toplanan grup adına basın açıklamasını okuyan CHP Trabzon İl Başkanı Güzide Uzun, çöp tesisiyle ilgili ÇED raporuna askı süresinde yapılan itirazların çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek "Sürmene-Çamburnu gerçeği gözler önünde iken çöp kokusu insanların burnunun direğini kırarken bu haksızlığa "dur" demek için burun kırmaya gerek yoktur" dedi.

Uzun, alanın bir kısmının heyelanlı olması nedeniyle Yanbolu Çayı alanına kirli suların sızmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek "Belgeler elimizde Araklı Taşönü Mahallesi Cami mevkinde yıllardır çimento fabrikası hammadde sahası alanında kalker ocağında yapılan patlamalar ve düzensiz kazılar nedeniyle heyelan tetiklenmiş. Bu durum 2005-2006 yıllarında devletçe yapılan jeolojik etüt raporları ile belgelidir. Bu olayın ilerlemesi sonucu cami, okul, kuran kursu binaları hasarlanmıştır. Hatta okulda kontrolü eğitim yapılması da raporda belirtilmiştir. Böylece bu sahada yapılan tekniğe uygunsuz doğayı korumadan yapılan çalışma, zemini oynatarak heyelan sonucu yolun ulaşıma kapanmasına neden olmuştur. En önemlisi ise Yanbolu Çayı akifer alanında bulunmakta ve Arsin ilçesi içmesuyu kuyusu alanını etkilemektedir. Akifer; içinde yeraltı suyu bulunduran ve bunları kolaylıkla iletebilen katmanlardır. Yani yerleşim ve tarım alanlarının gereksinimi akarsu ve göllerden sağlamadığı zaman bu alandan sondaj ile su çıkarılabilir. Yani bu alan sondaj ile potansiyel olarak verimli su sağlanabilecek alandır. Katı atık çöp tesisi olarak bu alanın bir kısmı anlattığımız gibi heyelanlı olması nedeniyle Yanbolu Çayı alanına kirli suların sızması kaçınılmazdır. Bu sızmayı önlemeye yönelik teknik önlemler öneriler sunulmakta ve denilmektedir ki, bu önlemlerin alınması sonucu herhangi bir sızıntı olması durumunda sorumluluk tesis sahibinindir. Devlet sorumluluğu tesis sahibine devretmektedir. Ayrıca raporda "Bölgede yapılan araştırmalarda alternatif saha bulunamamıştır" denilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Zeminin geçirgen yapısı nedeniyle uzun yıllardır bölgede bulunan Karaca Mağarası özelliğinde oluşan mağaralar dikkatle incelenmeli" diyen Uzun "Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu turizm açısından bu bölgeye dikkatleri çekmelidir. Sürmene gerçeği gözler önünde iken çöp kokusu insanların burnunun direğini kırarken bu haksızlığa dur demek için burun kırmaya gerek yoktur. Nefesimiz, ciğerlerimiz demektir. Bu nefesi tüketmeye, her dediği yeri tüketen iktidarın uzantılarının hakkı yoktur" diye konuştu.

CHP’den Trabzon’da çöp tesisi tepkisi

CHP’den Trabzon’da çöp tesisi tepkisi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber