Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 21 Ağustos 2014 - 12:44 Yorum: 0

CHP'li Kart Anayasa Mahkemesine başvurdu

CHP Konya Milletvekili Kart, Başbakan Erdoğan'ın milletvekilliğinin sona erdiği iddiasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvurunun reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

CHP'li Kart Anayasa Mahkemesine başvurdu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 15 Ağustos itibarıyla siyasi parti üyeliğinin düştüğü, milletvekilliğinin sona erdiği iddiasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvurunun reddedilmesi sebebiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Kart, başvurusunun ardından Anayasa Mahkemesinden çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı kati sonuçlarının 15 Ağustos'ta kayda bağlandığını anlatım eden Kart, 28 Ağustos'ta ant edilmesiyle anayasal yetkileri kullanma sürecinin başlayacağını söyledi.

Bunların değişik aşamalar olduğunu dile getiren Kart, '15 Ağustos tarihsel itibarıyla seçilmiş cumhurbaşkanının ortaya çıkmasıyla bu kurucu iradenin ortaya çıkmasıyla ne oldu, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanlığı ile Başbakanlık makamı boşaldı. Yasal ifadesiyle söylüyorum. Bunun için bununla birlikte hiç kimsenin istifa beyanında bulunmasına gerek yoktur. Bu resen, Anayasa, Siyasi Partiler Yasası ve partilerin tüzükleri gereğince ortaya çıkan bir statüdür, bir boşalma halidir' dedi.

AK Parti Genel Başkanlığının doldurulması ve Başbakanlık yetkisinin vekaleten devam etmesi gerektiğini fakat halen başbakanlık yetkisi ve umumi başkanlık sıfatının seçilmiş cumhurbaşkanı eliyle sürdürüldüğünü anlatım eden Kart, '15 Ağustos saat 18.00'den bu yana Türkiye Cumhuriyeti, seçilmiş cumhurbaşkanı eliyle en üst düzeyde kanunsuz komut ve talimatlarla yönetilen bir memleket biçimine gelmiştir' iddiasında bulundu.

Türkiye'nin rejim krizinin odağı biçimine geldiğini ileri süren Kart, 'Her gün seçilmiş cumhurbaşkanı eliyle anayasal darbeler yapıldığını' iddia etti. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü, vekaleten başbakan görevlendirme yetkisini kullanmamakla eleştiren Kart, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i de eleştirdi.

Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmaması sebebiyle suç işlendiğini savunan Kart, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığını da Hükümetin tavsiye, telkin ve buyrukları doğrultusunda devinim etmekle suçladı.

Kart, 15 Ağustos'taki dilekçelerinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ulaşmasına karşın, bir dilekçenin ulaşmamış göründüğünü, noksan belgeyle işlem tesis edildiğini ileri sürdü.

Türkiye'de bundan sonra evrensel yasa kuralları yönünde tesirli referans yöntemleri mekanizması işlemediğini savunan Kart, seçme ve seçilme hakkının, hak arama özgürlüğünün ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle bu hak ihlallerinin tespiti, giderilmesi için önlemlerin alınması talebiyle Anayasa Mahkemesine başvurduğunu belirtti.

Kart, ayrıca, tatil devri olmasına karşın, başvuruların özelliğine göre, Yüksek Mahkemenin Ankara'da olan üyeleri aracılığı ile heyet oluşturabileceği ve başvuruya ilişkin bilgi notlarının tıpkı gün arasında ilgili üyeleriyle paylaşılacağı bilgisini aldığını söyledi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuruya verilen cevaba ilişkin soru üstüne Kart, Başsavcılığın yazısında, milletvekilliği sıfatının düşüp düşmeyeceğine karar verme yetkisinin TBMM'de olduğunun, 28 Ağustos tarihinde cumhurbaşkanı şekilde göreve başlayacağı gerekçesiyle bu tarihe kadar siyasi faaliyette bulunmasında yasal mani bulunmadığının bildirildiğini aktardı.

Başsavcılığın bir taraftan konunun vazife sektörü dışında kaldığını belirttiğini, öteki taraftan hüküm kurarcasına işlem tesis ettiğini ileri süren Kart, bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Kart, 'Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının işlemini yasal kıymeti olmayan, hükümetin yaratmış bulunduğu baskı, tavsiye, telkin, kanunsuz komut ve talimat sürecinin bir uygulaması, yansıması şekilde değerlendirdiğimizi anlatım etmek istiyorum' diye konuştu.

Siyasi Partiler Yasası ve AK Parti tüzüğü gereğince umumi başkan vekili seçilmesi, umumi başkan vekilinin de yeni umumi başkanı seçmek üzere inanılmaz kongreyi toplaması gerekirken, bunların görmezden gelindiğini ileri süren Kart, bu durumun AK Partililere sorulmasını istedi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber