Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 18 Aralık 2017 - 10:18 Yorum: 0

Çiftçilerin derdi, enerjiye dönüyor

Aydın'da binlerce çiftçinin pamuk hasadı sonrası yaptığı tarla temizliği sorun olmaktan çıktı.

Çiftçilerin derdi, enerjiye dönüyor

Aydın'da binlerce çiftçinin pamuk hasadı sonrası yaptığı tarla temizliği sorun olmaktan çıktı. Söke Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan biyokütleye dayalı elektrik üretim tesislerince isteyen çiftçilerin tarlaları bedavaya temizleniyor. Toplanan çalılar ise yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Bugüne kadar çiftçi için ek maliyet ve sorun olan pamuk çalıları artık sorun olmaktan çıkıp enerji oluyor.

Geçtiğimiz yıl faaliyete başlayan özel bir firmaya ait biyokütleye dayalı elektrik üretim tesislerince Söke Ovası'ndaki binlerce dönüm pamuk tarlasındaki atık durumdaki pamuk çalıları toplanarak Söke Dalyan yakınlarındaki alanda toplanıyor. Dağ gibi biriken pamuk çalıları herkesin dikkatini çekerken Dünyada yüzde 100 pamuk sapından enerji üreten sayılı santraller arasında yer alan Söke'deki tesis özellikle çevreye duyarlılığı ile dikkat çekiyor. Pamuk tarımı ile uğraşan çiftçilere de dolaylı olarak ekonomik katkı sağlayan tesis bir yandan elektrik enerjisi üretirken diğer yandan da binlerce dönüm tarlayı ücretsiz olarak temizliyor.

Yetkililer elektrik üretmek için kazanda saatte yaklaşık 12-13 ton pamuk sapı yakılarak oluşturulan buharın elektrik enerjisine dönüştürüldüğünü belirttiler.

Çiftçilerin derdi, enerjiye dönüyor

Çiftçilerin derdi, enerjiye dönüyor

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber