Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 08 Ekim 2016 - 14:33 Yorum: 0

Çiftçiye anız yangını uyarısı

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, anız yangınlarının toprağın yapısını bozduğunu, verimi düşürdüğünü ve doğal...

Çiftçiye anız yangını uyarısı

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, anız yangınlarının toprağın yapısını bozduğunu, verimi düşürdüğünü ve doğal dengeye zarar verdiğini söyledi.

Çiftçilerin hasat sonrası tarladaki artıkları genelde yakma yoluna giderek yok etmeye çalıştığını belirten Özdemir, "Anız yakmak hem kanunen yasak, hem de toprak yapısına ve topraktaki canlı varlığının yok olmasına sebep olmaktadır. Anız yakılması toprağın yanmasını ve topraktaki yararlı mikro organizmaları da yok ettiği için toprağın verimini düşürüyor. Bu yangınlar yüzünden tabiatın doğal dengesi bozuluyor. Süne gibi zararlı böcekler bu dönemde ağaçlık alanlara çekildiği için çoğalırken, faydalı böcekler yanarak yok oluyor. Bu da bir sonraki dönemde süne ve kımıl zararlılarından dolayı ürünün kalitesi düşüyor." dedi.

Anız yangınlarını zaman zaman orman yangınlarına, bağ, bahçe ev yangınlarına da sebep olmasından dolayı büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu vurgulayan Özdemir, "Çiftçimiz anızı yakmak yerine parçalama makineleri ile tarlada kalan ekin saplarını parçaladığı zaman tarlaya gübre olacaktır. Çiftçimiz binlerce lira para verip gübre kullanırken, hazır ve organik olan gübreyi yakarak yok ediyor. Hem doğal dengenin korunması, hem topraktan daha yüksek verim almak için çiftçimiz tarladaki anızı yakmaktan kaçınması gerekir. Anız yakmak kanunen yasaktır, çiftçimizin bu yasağa uymasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Çiftçiye anız yangını uyarısı

Çiftçiye anız yangını uyarısı

Çiftçiye anız yangını uyarısı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber