Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 17 Mart 2015 - 17:43 Yorum: 0

"Çin'in Doğu Türkistan Politikaları Konferansı"

Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Tümtürk:

'Çin'in Doğu Türkistan Politikaları Konferansı'

ZONGULDAK (AA) - Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Çin'in ihtiyaç duyduğu enerji rezervi ve kullandığı enerjinin yarıya yakınını Doğu Türkistan topraklarından elde ettiğini belirterek, "Çin, bunu kullanıyor. Çin'in Doğu Türkistan'a ne kadar bağımlı ve nasıl vazgeçemez olduğunu daha iyi idrak etmiş oluruz" dedi.

Tümtürk, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu'nda düzenlenen "Çin’in Doğu Türkistan Politikaları Konferansı"nda Doğu Türkistan'ın, Türk dünyasının en mazlum, en mağdur ve ilgiye en muhtaç coğrafyası olduğunu söyledi.

Doğu Türkistan'ın, Çin'in bütün baskılarına, zulmüne, engelleme girişimlerine rağmen uluslararası zeminde ve uluslararası hukuk çerçevesinde hak ettiği ölçüde dünya kamuoyunda farkındalık oluşturmaya çalıştığına dikkati çeken Tümtürk, şöyle konuştu:

"Doğu Türkistan, siyasi olarak Pekin'e bağlı ama ruhen ve kalben Anadolu'ya kendisini daha yakın hisseden bir coğrafyadır çünkü bizi biz yapan kimliklerimizin, milli ve manevi değerlerimizin, varlığımızın mayasının çalındığı coğrafyadır. Sovyetler Birliği parçalandıktan sonra beş kardeş Türk Cumhuriyeti bağımsız oldu fakat 'Türkler, esaretten kurtuldu' şeklinde yanlış algı var. Maalesef Doğu Türkistan hala Çin'in işgalinde. 66 yıldır sistematik asimilasyon politikasıyla bırakın Doğu Türkistan'ın bağımsızlığını kazanmayı, var olabilme mücadelesi vermektedir. Doğu Türkistan, stratejik ve jeopolitik önemi, yer altı ve üstü zenginlikleri açısından çok önemli coğrafyaya sahip. Bu zenginlik Doğu Türkistan'ın adeta başının belası haline gelmiştir. 118 çeşit madenin tamamına yakını bu coğrafyada çıkartılıyor.

Çin'in ihtiyaç duymuş olduğu enerji rezervinin ve kullandığı enerjinin neredeyse yarısına yakını Doğu Türkistan topraklarından üretiliyor. Çin, bunu kullanıyor. Çin'in Doğu Türkistan'a ne kadar bağımlı ve nasıl vazgeçemez olduğunu daha iyi idrak etmiş oluruz."

Tümtürk, Doğu Türkistan ile Anadolu Türklüğü'nün kardeş olduğunu vurgulayarak, aradaki tek farkın bin yıllık zaman dilimi olduğunu sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber