Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 26 Kasım 2014 - 11:13 Yorum: 0

"Cirit, affetme kültürünü geliştiriyor"

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu il temsilcisi Çağatay: "Cirit, ata sporumuzdur ve herkesin sevdiği bir branş. Hiçbir spor dalında bağışlama usulü yoktur ama ciritte var. Rakibi, sporcuyu yakaladığı zaman bağışlıyor. Bu da affetme kültürünü gel

'Cirit, affetme kültürünü geliştiriyor'

ERZURUM (AA) - AYŞE YILDIZ - Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu il temsilcisi Cafer Çağatay, "Cirit, ata sporumuzdur ve herkesin sevdiği bir branş. Hiçbir spor dalında bağışlama usulü yoktur ama ciritte var. Rakibi, sporcuyu yakaladığı zaman bağışlıyor, bu da affetme kültürünü geliştiriyor" dedi.

Çağatay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ciride olan ilgiyi artırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, ilginin her geçen gün arttığını belirtti.

Türkiye genelinde 78 atlı spor kulübünün faaliyet gösterdiğini anlatan Çağatay, 25 tanesi Erzurum'da olmak üzere, Uşak'ta, Manisa'da, Bayburt'ta, Erzincan'da, Kocaeli'nde atlı spor kulüpleri olduğunu söyledi. 

Ciridin, Türkler için vazgeçilmez bir unsur olduğunun altını çizen Çağatay, şunları kaydetti:

"Asırlardan beri sürdürülen, yapılan bir spor. En önemli sportif oyunlar arasında yer almaktadır. Anadolu'da yaygın olarak yapılan cirit, yiğitliği, mertliği, sportmenliği temsil ediyor. Ciridin ülkemizde daha da yaygınlaşması gerekiyor. Bunun için federasyon olarak çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Ciridin istenilen ilgiyi görmesi için çalışıyoruz. Gelişmesi, yaygın hale gelmesi adına gayret ediyoruz."

Çağatay, "Ciridi uluslararası boyutlara taşımayı ve geliştirmeyi hedefliyoruz. Bunu teşvik edeceğiz. Yurt dışında da çalışmalarımız var. Gürcistan'da, Kazakistan'da, İran'da, Türkmenistan'da müsabakalar var. Bazı ülkelerde bu sporun altyapısını oluşturduk, bazı ülkelerde de çalışmalar devam ediyor. İnşallah oralarda da ciridi faaliyete geçireceğiz" diye konuştu.

- "Atımızın bakımına, görseline önem veriyoruz"

Cirit sporunu 7'den 70'e herkesin yapabileceğine dikkati çeken Çağatay, "Cirit, ata sporumuzdur ve herkesin sevdiği bir branş. Hiçbir spor dalında bağışlama usulü yoktur ama ciritte var. Rakibi, sporcuyu yakaladığı zaman bağışlıyor. Bu da affetme kültürünü geliştiriyor. Bu sporun önemli bir özelliği" ifadesini kullandı.

Bağışlandığı zaman sporcunun tehlikeli durumda çıktığını anlatan Çağatay, "Sporcu, rakibini yakaladığı zaman bağışlamasa da ciritle vursa herkes bu spordan elini çeker. Bağışladığı takdirde, 'nasıl olsa beni yakalasa da bağışlayacak' diyor. Bu da spora daha çok teşvik ediyor" dedi.

Sporculardan Gökhan Özbey de Osmanlı Atlı Spor Kulübü'nde oynadığını, ata sporu ciridi yaşatmaya çalıştıklarını belirterek, atlarının bakımına, görseline önem verdiklerini, onları gelin gibi süslediklerini anlattı. Özbey, nazar değmesin diye atlarına mavi boncuk, muska ve ekşi elmadan süs yapıp taktıklarını söyledi.

Şengel Atlı Spor Kulübü'nden 16 yaşındaki Onur Korkmaz da yaklaşık altı yıldır cirit oynadığını ifade ederek, "İki senedir de resmi müsabakalara çıkıyorum. Bu sporu herkesin yapması lazım, insanı gençleştiriyor, zevk veriyor. Dedemden babam, babamdan da ben devraldım. Gençken bu spora başlamak bir avantaj. 20'li yaşlarda ilk kez ata binersen, çok zorlanırsın" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber