Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Kültür 27 Temmuz 2014 - 11:28 Yorum: 0

Çivi ile telin dansı

Balıkesir'de yaklaşık 4 yıl önce çivi ve tellerden bazı hediyelik eşyalar yaparak filografi sanatına merak salan Özmen, Atatürk portresinden, Kız Kulesi'ne, Türk bayrağından spor kulüplerinin armalarına kadar birbirinden farklı eserler ortaya çıkarıyor

Çivi ile telin dansı

BALIKESİR (AA) - HAKAN FİRİK - Balıkesir'de yaklaşık 4 yıl önce çivi ve tellerden bazı hediyelik eşyalar yaparak filografi sanatına merak salan Yahya Kemal Özmen, Atatürk portresinden, Kız Kulesi'ne, Türk bayrağından spor kulüplerinin armalarına kadar birbirinden farklı eserler ortaya çıkarıyor.

Edremit ilçesinde yaptığı eserlerini Zeytinli Mahallesi Altınkum Kordonu'nda sergileyen Özmen, AA muhabirine, İstanbul'da 35 yıl makine teknisyeni olarak çalıştığını ardından Edremit'e yerleştiğini söyledi. Boş vakitlerinde çivi ve telleri kullanarak amatörce bazı hediyelik eşyalar yaptığını dile getiren Özmen, hiçbir eğitim almadan merak saldığı filografi sanatında zamanla kendini geliştirdiğini anlattı.

Küçük uğraşlarla başladığı bu sanatta Atatürk portresinden, Kız Kulesi'ne, Türk bayrağından spor kulüplerinin armalarına kadar birbirinden farklı eserler ortaya çıkarır duruma geldiğini ifade eden Özmen, şunları kaydetti:

"Çivi ile telin dansı' diye nitelendiriyorlar filografiyi. Her örüşte farklı şekiller çıkıyor ortaya. Tel örgü şekillerinin hiçbir zaman aynısını yapamıyorsunuz. Her örüşte farklı modeller, farklı desenler çıkıyor ortaya. Ortalama bir tabloyu 4-5 günde bitiriyorum. Kolay gibi görünüyor ancak oldukça meşakkatli. Çivi ve telin maharetli elle buluşmasıyla ortaya oldukça farklı ve renkli eserler ortaya çıkıyor."

Bu sanatın Türkiye'de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu dile getiren Özmen, elinden geldiğince gelecek nesillere aktarmak istediğini söyledi.

Özmen, filografi sanatının yanı sıra oymacılıkla da ilgilendiğini belirterek, kendisini diğer bazı el sanatlarında da geliştirmek istediğini ifade etti.

Çivi ve telle yapılan çalışmaları gören vatandaşlardan İrem Deveci, "Böyle bir çalışmayı daha önce görmemiştim, rastlamamıştım çok ilgimi çekti. Bence işçiliği ciddi anlamda zor ve yapılışında da çok emek sarf edildiğini düşünüyorum. Gerçekten değerli şeyler bunlar" dedi.

Edremit'e tatile gelen Ali ve Ayla Yıldırım çifti ise "Bunları yapmak herkesin işi değil. Böyle bir çalışmayı ilk kez görüyoruz. Gerçekten güzel ve emek isteyen eserler. İçten gelerek yapıldığı ortada" ifadelerini kullandılar.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber