Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Yıldız
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Yıldız [email protected]

Çocuğunuz iştahsız mı ?

20 Şubat 2015 - 15:09 Yorum: 0

Çocuklarda aşırı seçicilik, yemeği reddetme, iştahsızlık  oldukça sık gündeme gelen bir tablo ne yazık ki..Hal böyle olunca  yeterli ve dengeli beslenemeyen çocukların yaşıtlarına göre boyları kısa olabiliyor ve aynı zamanda bu çocuklar olması gereken kilonun altında yer alıyorlar. Bu durum, ebeveyn olarak sizlere ve çocuğunuza stres kaynağı olabiliyor. Özellikle çocuklardaki iştahsızlık nedenleri mutlaka araştırılmalı ve bu problemin önüne geçilmelidir. Şunu bilmeliyiz ki; çocuğunuzun iştahı görsel, duyusal, psikolojik faktörlerle yakından ilgilidir.

‘Çocuğum yemek yemiyor’ eminim birçoğunuzun ortak cümlesi. Peki sizce tek suçlu çocuğunuz mu? Anne baba olarak çocuğunuza doğru rol model olduğunuzu söyleyebilir misiniz? Öncelikle çocuğunuza yemediği yiyecekler için kızarak, zorlayıcı davranışlar sergileyerek durumu  pekiştirdiğinizi söyleyebilirim. Daha sabırlı davranarak, gerekirse yemediği besini 8-10 kez farklı zamanlarda, sevebileceği farklı kalıplarda,  deneye deneye yedirmeye çalışın; tabi ki baskı kurmadan.. Çabalarınızın boşa gitmediğini göreceksiniz. Tek olarak tüketmediği besini omlette, tostun içinde, börek, makarna, çorba, kek, milkshake karışımlarında bir kez daha deneyin. Sebze tüketiminde problem olan çocuğunuzun böreğinin içerisine mevsim sebzelerinden de ekleyin. Ceviz, fındık, kuru üzüm gibi beyin gelişimi için oldukça önemli besinleri keklerde mutlaka kullanın. Yani tüketmediği besinleri çocuğunuzun beslenmesinden çıkarmayın.

Bazı çocuklar da vardır ki oldukça hareketli, yerinde duramayan bu nedenle yemek yerken de aynı davranışları sergileyerek olması gerekenden az tüketirler. Bunun sonucu olarak da yaşıtlarına göre uygun ölçüm persentillerinin altında yer alırlar. Bu çocuklar için en güzel beslenme çözümü aralarda yiyecek vermekten kaçınmaktır. Böylece acıkan çocuk ana öğünde iştahlı olarak yiyecektir. Zorlayarak ara öğünlerde süt, meyve, meyve suyu veya abur cubur tarzda besinler vermeyin. Beslenmesinde miktar olarak az ancak enerji ve besin ögeleri yönünden zengin besinleri tüketmesini sağlayın. Örneğin çorbasına yumurta veya süt ilave edin. Makarnasında tereyağı da kullanın; peynir, kıymayla zenginleştirin.

Bazen de çocuğunuzun kan tetkikleri normal, herhangi bir sağlık problemi yoksa  sadece yaşıtlarına göre biraz zayıfsa hemen paniğe kapılmayın. Beslenmesine dikkat edin, iştahı yerindeyse boş yere kaygılanıyorsunuz. Genetik faktörlerin de etkisi olduğunu unutmayın. Bunun için çocuğunuza yemesi konusunda baskı kurmanız oldukça yersizdir. Aynı zamanda çocuğunuza yemekleri siz yedirmeyin, bırakın kendisi özgürce yesin. Doğru beslendiği zaman onu sevdiği aktivitelerle ödüllendirin böylece motivasyonunun artacağını göreceksiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI