Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 30 Ocak 2012 - 21:33 Yorum: 0

Çocuklarda burun kanaması ne zaman tehlikelidir?

Çocuklarda görülen burun kanamalarının nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilgiler veren Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Kırkgöz, “Burun kanaması çocuklarda oldukça sık görülen, hem çocuğu hem aileyi korkutan bir olaydır” dedi.

Çocuklarda burun kanaması ne zaman tehlikelidir?

“Sık görülen nedenlerinin başında burun karıştırma gelir” diyen Dr. Kırkgöz, “Ailelerin dikkatini çekmese de çocuklar burunlarını kurcalamaya meraklıdırlar. Üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında burun akıntısı, kaşıntısı ve burun mukoza tahrişine bağlı burun kanaması olabilir. Özellikle iç mekânlarda havanın kuru olduğu kış ayları ve sıcak yaz günlerinde burun kanamaları artabilir. Kontrol altına alınmamış alerjik nezle de burun mukozasını daha kolay kanayabilir hale getirir. Çocuklar boncuk, kuru yemiş gibi küçük cisimleri burun deliklerine sokabilir, tek taraflı kötü kokulu akıntıyla birlikte burun kanamasında burunda yabancı cisim düşünülmelidir. Nadiren kanda pıhtı hücrelerini ya da pıhtı faktörlerini etkileyen kan hastalıkları da burun kanamasına yol açar. Bu hastalıklarda kanamaların tekrarlaması ve başka yerlerden de kanama olması önemlidir. Yine tekrarlayıcı burun kanamalarında geniz eti, alerjik rinit, sinüzit düşünülmelidir. Kronik karaciğer hastalıkları, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları da burun kanamasına neden olabilir. Çok nadir olarak özellikle genç erkek çocuklarda burun-boğaz bölgesinin tumoral yapıları da şiddetli burun kanamaları yapabilir. Üst Solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılan ilaçlar, burun damlaları, düşmeler, çarpmalar, burunda çatlaklar, burun duvar eğrilikleri de kanama nedenleridir” diye konuştu.


Dr. Kırkgöz, böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında öncelikle çocuğu sakinleştirip, baş düz pozisyonda iken, burun ucuna 5 dk süre ile bası uygulanması gerektiğini belirtti. Kırkgöz, “5 dk sonunda kanamanın durup durmadığını kontrol edin, durmamışsa basınç uygulamaya devam edin. Aktif kanama durduktan sonra, serum fizyolojik ile burun lavajı ve burun içi nemlendirici merhemler kullanılmalıdır. Uzun süren ve sık tekrarlayan burun kanamalarında mutlaka çocuk doktorunuza başvurun” şeklinde konuştu.

Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber