Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 31 Ağustos 2016 - 15:13 Yorum: 0

Çocuklarda obeziteye dikkat

Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doktor Meltem Didem Çakır, çocuklarda obezitenin, son yılların en çok dikkat...

Çocuklarda obeziteye dikkat

Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doktor Meltem Didem Çakır, çocuklarda obezitenin, son yılların en çok dikkat çeken ve beraberinde ciddi sağlık sorunlarına yol açan hastalıklardan biri olduğunu söyledi.

Çakır, yaptığı yazılı açıklamada, obezitenin, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde çocuk ve ergenlerde gözlenen ve toplumun genelinde görülen en yaygın beslenme sorunu olduğuna dikkat çekti. Hastalığın, hızlı bir artış gösterdiğini vurgulayan Çakır, "Obezite, vücuttaki yağ dokusunun artması ile ortaya çıkan önemli bir sağlık sorunudur. Obezite, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artış göstermektedir. Çocukluk çağındaki obezite, yetişkinlik obezitesine neden olmakta, obez çocukların üçte biri, obez ergenlerin ise yüzde 80'i yetişkin dönemde de obez olmaktadır" dedi.

Obez bir çocuğun yakınlarına sevimli, hatta daha sağlıklı görünebildiğini kaydeden Çakır, "Oysa bu durum onun ileriki yaşamında birçok kronik hastalık için zemin oluşturmaktadır. Obezitede sorun, enerji alımı ile tüketimi arasındaki dengesizliktir. Obezite hormonal bozukluklara bağlı olarak görülebilir. Ancak obez çocukların çoğunda şişmanlığa neden olacak hormonal bozukluk saptanmaz. Obezite, çoğunlukla aşırı yemek yemeye bağlıdır ve ekzojen obezite olarak tanımlanır. Bu çocukların boyları da yaşıtlarına göre uzundur. Boy kısalığı ile birlikte olan obezitede mutlaka hormonal nedenler araştırılmalıdır. Obeziteyi saptamak için vücut kitle indeksi hesaplanır. Vücut kitle indeksi, kişinin kilosunun, boyunun karesine bölünmesi ile hesaplanır. Bu değer yaş ve cinsiyete göre hazırlanmış standart çizelgeler ile karşılaştırılır. Bu değer yüzde 95'in üzerinde olanlar, obez olarak kabul edilir" diye konuştu.

Çakır, obezitenin nedenleri ve yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı; "Ailedeki şişmanlık, en önemli faktörlerden biridir. Anne ve babanın ikisi birden şişman ise çocukta obezite ihtimali yüzde 80, biri şişman ise yüzde 40'dır. Günümüzde dışarıda oyun yerine evde televizyon ve bilgisayar karşısında geçen zaman giderek artmaktadır. Bu esnada hem aktivite azalmakta hem de besin tüketimi artmaktadır. Okula yürüyerek gitmek yerine servislerin gelmesi, merdiven yerine asansör kullanma, sınavlar çocukları daha durağan hale getirmiştir. Öğün atlayarak 1-2 öğün olarak yemek yeme, hazır gıdalarla beslenme, yüksek kalorili, karbohidrat ve yağdan zengin gıdalar, kilo alma riskini artırmaktadır. Tiroid bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları gibi bazı hormonal nedenler de obeziteye neden olabilir."

Şişmanlığın yol açtığı sorunlara da değinen Çakır, şu bilgileri verdi; "İnsulin salgısının aşırı artması. Bu durum erişkin tip şeker hastalığının çocuklarda da ortaya çıkmasına neden olur. Ailede şeker hastalığı varsa olasılık daha da artar. İnsulin artışına bağlı koltuk altı, boyun gibi derinin kıvrımlı bölgelerinde kahverengi renk artışı görülür. Yüksek tansiyon, karaciğerde yağlanma, solunum problemleri ortaya çıkabilir. Yağ dokusu ne kadar fazla ise bu riskler o kadar artmaktadır. Obez çocuklarda ergenlik, normalden erken gelişebilir. Kemik olgunlaşma düzeyi yaşıtlarına göre ileridir ve büyüme erken tamamlanır. Şişman kız çocuklarında kıllanma ve adet düzensizliği görülebilir. Ağırlık artışına bağlı olarak eklemlere aşırı yük binmesi sonucu ortopedik sorunlar görülebilir. Obez çocuklar sosyal ilişkilerden çekinerek daha içe kapanık hale gelebilirler. Dış görünümleri nedeniyle sataşmalara ve alaya maruz kalmakta, takım oyunlarında iyi performans gösterememekte, kendilerini bu aktivitelerden uzak tutmaktadırlar."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber