Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 24 Haziran 2016 - 09:03 Yorum: 0

Çöl Sıcakları İneklerin Doğurganlığını Da Olumsuz Etkiledi

Son 76 yılın en sıcak günlerinin yaşandığı Aydın'da mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklığının sağlık açısından olduğu kadar ekonomik...

Çöl Sıcakları İneklerin Doğurganlığını Da Olumsuz Etkiledi

Son 76 yılın en sıcak günlerinin yaşandığı Aydın'da mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklığının sağlık açısından olduğu kadar ekonomik açıdan da ciddi sıkıntılar oluşturduğu belirtildi. Yaklaşık 500 bin büyükbaş hayvan varlığına sahip Aydın'da ineklerin aşırı sıcakların etkili olduğu günlerden bu yana kızgınlık göstermediği tohumlamayı da kabul etmediği boş geçen bu sürenin maddi açıdan da önemli bir kayıp olduğu belirtildi. Aydın'da aşırı sıcaklar nedeniyle strese giren ineklerin süt verimindeki düşüşün yanında doğurganlığının da olumsuz etkilendiği belirtildi.

"İNSAN NASILSA İNEKLER DE ÖYLE, BOL BOL DUŞ ALDIRIN"

Bütün canlılarda metabolizmanın birbirine benzediğini ve daha iyi verim için stresten uzak ve rahat ortamların önemli olduğunu belirten Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, Aydın'da etkili olan çöl sıcakları nedeniyle strese giren ineklere karşı bu günlerde daha duyarlı olunmasını istedi. İneklerdeki bu stresin et ve süt veriminin yanında doğurganlığı da olumsuz etkilediğini belirten ADSYB Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, hem ineklerin sağlığı hem de süt veriminin artması için ineklerin her gün soğuk duş aldırılmasını önerdi.

Aydın'ın Türkiye'nin en sıcak ve nem oranı yüksek illerinin başında yer aldığını ve bu yılki sıcakların görülmemiş yüksek olması nedeniyle hayvanlara sıkıntı veriğini kaydeden Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, "İnekler artık kızgınlık dönemine bile girmez oldu. Şu anda çok sayıda ineğin tohumlanması lazım. Vakti gelmesine rağmen aşırı sıcaklardan strese giren inekler tohumlama isteği göstermiyor. Zaten bu kadar sıcakta tohumlama yapılsa da ineğin vücut ısısı aşırı yüksek olduğu spermalar tutmaz. Yani aşırı sıcaklar sağlık açısından olduğu kadar ekonomik açıdan da üreticiyi zora soktu. Bu zararı en asgari düzeyde atlatmak için çiftçilerimizin sürekli ineklerini duş aldırmalarını öneriyoruz" diye konuştu.

"İNEKLER 27 DERECENİZİ ÜSTÜNDEKİ SICAKLIĞI SEVMEZ"

Aydın ve çevresindeki ineklerin metabolizmasında yaşanan değişiklik nedeniyle şu günlerde keyifsiz olduğunu belirten Veteriner Hekim Nusret Mercan, "Nasıl bir insan yaz sıcağında duş aldığında rahatlıyor ve iş verimi artıyorsa inekler de aynı durumda. Aydın'da yoğunlukta olan Holştayn cinsi inekler 27 derecenin üzerindeki sıcaklıkları sevmez. Çöl sıcaklarının yaşandığı ilimizAydın'da 304 bin 59 kültür ırkı olmak üzere 458 bin 266 adet büyükbaş hayvan varlığımız var. Bunların büyük çoğunluğu şu anda aşırı sıcaklar nedeniyle streste. Sıkıntının tek çözümü onları bol bol duş aldırıp rahatlatmak. Ancak duş aldırırken soğuk su ineklerin kaburgalarının üzerine fazla tutulmasın" ifadelerine yer verdi.

Çöl Sıcakları İneklerin Doğurganlığını Da Olumsuz Etkiledi

Çöl Sıcakları İneklerin Doğurganlığını Da Olumsuz Etkiledi

Çöl Sıcakları İneklerin Doğurganlığını Da Olumsuz Etkiledi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber