Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 01 Eylül 2014 - 13:33 Yorum: 0

Çömlek ustasından topraktan enstrüman

Avanoslu çömlek ustasının topraktan yaptığı müzik aletleri dünyanın dört bir yanında perküsyon sanatçıları tarafından kullanılıyor

Çömlek ustasından topraktan enstrüman

NEVŞEHİR (AA) - SONER KILINÇ - Avanoslu çömlek ustası Mehmet Körükçü'nün topraktan yaptığı udu, gatham ve darbukalar dünyanın pek çok ülkesinde perküsyon sanatçıları tarafından kullanılıyor. 

Avanoslu çömlek ustası Körükçü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk yaşlarda başladığı çömlek imalatını 35 yıldır sürdürdüğünü, Avanos'ta 2000 yılında tanıştığı perküsyon sanatçısı Mehmet Emin Polat'ın yönlendirmesiyle topraktan müzik aletleri yapmaya başladığını söyledi. 

Körükçü, ürettiği müzik aletlerinin çok sayıda ülkede perküsyon sanatçıları tarafından kullanıldığını ifade etti.

Afrika çalgısı olarak bilinen udu ve Hint enstrümanı gathamın yanı sıra darbuka imal ettiğini anlatan Körükçü, her boyda müzik aleti yapabildiğini, toprak darbukaların ses kalitesi nedeniyle özellikle müzik kayıt stüdyolarında tercih edildiğini belirtti.

Udunun Nijerya'da ortaya çıkan ve daha sonra başka ülkelerde de kullanılmaya başlanan bir müzik alet olduğunu anlatan Körükçü, şunları kaydetti:

"Gatham ise Hint müzik aleti olarak bilinir. Bu iki müzik aletiyle de üzerlerine vurmak suretiyle sesler çıkartılır. Bugün perküsyon sanatçıları bu aletleri kullanıyor. Dünyada bu aletleri yapan çok az sayıda kişi var. Bunlardan birisi de benim. Udu ve gathamın yanı sıra topraktan darbuka da yapıyorum. Darbuka çok özel bir müzik aletidir. Topraktan yapılan bu müzik aletlerinden daha özel sesler çıktığı bir gerçek."

Topraktan yaptığı darbukanın gövdesine balık, keçi yada koyun derisi gerildiğini belirten Körükçü, her enstrümanın elde özel tekniklerle şekillendirildiğini söyledi. 

Topraktan yaptığı müzik aletlerine fırında özel pişirme tekniği uyguladığını ve ses kalitesini her aşamada kontrol ettiğini dile getiren Körükçü, şöyle konuştu:

"Ülkemizde son yıllarda udu ve gatham kullanımı yaygınlaşıyor. Bugüne kadar Belçika, Almanya, Norveç, Hollanda, Fransa ve Amerika başta olmak üzere pek çok ülkeye müzik aleti gönderdik. Kalıp kullanmadan her enstrümanı elde özenle yapıyorum. Bu nedenle yaptığım ürünler çok rağbet görüyor." 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber