Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 13 Mart 2015 - 13:38 Yorum: 0

Çömlekçilik kadınların elinde hayat buluyor

Mutki ilçesine bağlı Kakvakbaşı beldesinde çömlekçilik geleneğini yaşatan kadınlar, toprağa şekil vererek ürettikleri süs eşyalarını satışa sunarak, aile bütçelerine katkıda bulunuyor

Çömlekçilik kadınların elinde hayat buluyor

BİTLİS (AA) - Mutki ilçesinde toprağa şekil vererek ürettikleri süs eşyalarını satışa sunan kadınlar, hem çömlekçilik geleneğini yaşatıyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar.

Mutki Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nce ilçeye bağlı Kavakbaşı beldesinde oluşturulan atölyede 20 kadın kursiyer, beldeden çıkarılan kırmızı toprağı işleyerek, birbirinden farklı hediyelik eşyalar üretiyor.

Bölgede çömlekçiliğin yaygınlaşmasına katkıda bulunan kadınlar, yaptıkları çalışmaları çevre kentlere de satıyor.

Kavakbaşı Belde Belediye Başkanı Veysi Oğuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, beldelerinde yıllardan beri süre gelen çamur sanatını kadınların eliyle yaşattıklarını söyledi.

Bir zamanlar bölgenin toprak kap ihtiyacının beldeden karşılandığını anlatan Oğuz, şöyle konuştu:

"Kavakbaşı çok kadim, eski bir yerleşim yeridir. Erzurum'a kadar çanak çömlek gönderiliyordu. Her ne kadar Türkiye'de Avanos çanak, çömleğiyle ön plana çıkmış olsa da bölgemizde çanak çömlek önemli bir yere sahip. Eskiden evlerde toprak kaplar kullanılırdı. Bunların üretim merkezi Kavakbaşı beldesiydi. Eskiden bu işin pazarlamasını yapan kervanlar buradan alıp başka yerlere götürerek pazarlamasını yapıyormuş. Biz şimdi yıllardan gelen bu geleneği yaşatıyoruz."

Açılan kursla kadınların aile bütçelerine katkıda bulunmalarının sağlandığını belirten Oğuz, atölyeyi daha sonra fabrika haline dönüştürerek seri üretime geçmek istediklerini ve çömlekçiliği yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

Çömlek ustası Cemil Orman ise belde kadınlarına çamuru sanata dönüştürmek için eğitim verdiğini belirtti.

Çamur sanatının 4 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Orman, şöyle konuştu:

"Bu çanak çömlek sanatının geçmişi Hititler'e dayanıyor. Bu meslek eski bir meslek.  Atölyemizde 20 kadın çalışıyor. Ürettiğimiz çalışmaları bölge illere pazarlıyoruz. Dağlardan getirdiğimiz toprakları çamur şeklinde yoğuruyoruz. Daha sonra bunu çekiyoruz. Çamur dinlenmeye bırakıldıktan sonra kadınların elinden sanata dönüşüyor. Daha sonra bunları fırınlayıp üzerine gerekli deseni yaptıktan sonra satışa hazır hale getiriyoruz." 

Kursiyerlerden Bahar Gökmen de çamuru sanata dönüştürmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "Ev kadınlar için çok yararlı bir uğraş. Kadınlar evde oturmaktan sıkılıyordu. Burada hem zaman geçiriyor hem de aile ekonomimize katkıda bulunuyoruz" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber