Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
20:22 Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık belediyenin borç bilançosunu açıkladı20:22 Doktoru darp etmişti: Mahkeme yurtdışına çıkışını yasakladı20:18 Sulusaray’da depremde panik yaparak kaçmaya çalışan 5 kişi yaralandı20:18 Ticari aracın çarptığı bisiklet sürücüsü hastanede öldü20:17 Çin: "İsrail Refah’a saldırı planından vazgeçmelidir”20:16 Depremin yaşandığı Tokat’ta okullar 1 gün tatil edildi20:10 Afrika’dan gelen toz taşınımı Adana’da etkili oldu20:10 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Tokat Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde m...20:09 Uşak’ta yapılan operasyonda çok sayıda kaçak makaron ele geçirildi20:09 Ankara’da ilginç yolculuk: Minibüsün camından sarkan köpek görenleri şaşırt...20:07 Türkiye Tanzanya arasında 6 önemli anlaşma20:06 Bursaspor’da hazırlıklar devam ediyor20:06 Tokat Valisi Hatipoğlu: "Gelen ilk haberlere göre can kaybı yok”20:05 Memur-Sen Heyeti Bakan Işıkhan’la kamu görevlilerinin çözüm bekleyen sorunl...20:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Aynı aktörlerin şimdi de tek ses olarak İsrail’e du...20:04 Bakırköy’de kuyumcuya silahlı saldırı: Saldırganın kaçış anı kamerada20:00 Aydın’da gıda zehirlenmesi şüphesiyle öğrenciler hastanelik oldu19:59 Sultanlar Ligi: Eczacıbaşı Dynavit: 3 - Fenerbahçe: 019:58 Kenya’da askeri helikopter düştü: 5 ölü, 3 yaralı19:58 Bolu Dağı Tüneli’nin İstanbul yönü 70 metre uzatılacak
Yerel 25 Mart 2017 - 16:18 Yorum: 0

Çorum tıbbi aromatik bitki merkezi olacak

Çorum'da tıbbi aromatik bitkilerin önemi ve yetiştirilmeleri için yapılması gereken çalışmalar konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Çorum tıbbi aromatik bitki merkezi olacak

Çorum'da tıbbi aromatik bitkilerin önemi ve yetiştirilmeleri için yapılması gereken çalışmalar konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Beyin Cerrahi Prof. Dr. Haluk Deda, vali yardımcıları, daire amirleri ve meslek kuruluşları temsilcileri katıldı.

Geleneksel ve modern tıpta tıbbi ve aromatik bitkilerin hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde için ilaç olarak kullanıldığını dile getiren Prof. Dr. Haluk Deda, aynı zamanda besin takviyeleri, bitkisel çay, tat ve çeşni olarak beslenmede de bu bitkilerin kullanıldığını ifade etti. Tıbbi-Aromatik bitki yetiştiriciliği hakkında bilgiler veren Deda, Anadolu'nun değişik coğrafi özellikleri ve iklim çeşitliliği, iki kıta arasında doğal bir köprü niteliğindeki konumu ile üç farklı bitki coğrafyasının buluşma noktası olduğunu söyledi.

Tıbbi Aromatik bitki çeşitliliği bakımında Türkiye'nin zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu vurgulayan Deda, "Avrupa'nın endemik bitki taksonu sayısı 3.000 adet iken bu sayı Türkiye'de 3.700 dür ve her yıl sürekli yeni bitki keşifleri ile artmaktadır. Avrupa'da İsviçre'de 1 tane, İngiltere'de 17 tane, Fransa'da 140 tane, İtalya'da 700 tane ve Yunanistan'da 820 adet endemik bitki vardır" dedi.

Türkiye'nin doğal bir ilaç fabrikası olduğunu ifade eden Deda, doğal kaynaklı ilaçların kullanım oranının gelişmiş ülkelerde yüzde 60, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 4 civarında olduğunu kaydetti. Türkiye florasın da 10 binin üzerinde bitki türünün olduğunu açıklayan Deda, bu bitkilerden bin 500 kadarının ilaç ve baharat bitkileri olduğunu ifade etti.

Türkiye'de bu tür bitkilerin geleneksel olarak sıcak çay şeklinde tüketildiğini hatırlatan Deda, ülkemizde bu kadar bol miktarda hammadde olmasına karşılık, bunu işleyecek tesislerin, bilimsel üretim ve işleme metotlarının olmadığını, AB standartlarında kurutma saklama depolama ve paketleme sistemlerinin yeteri kadar olmadığına vurgu yaptı.

Dünyada ilaç sanayi için kullanılan tıbbi ve aromatik bitki pazarının 100 milyar dolar olduğunu belirten Deda, ancak buna karşılık Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler ve bitkilerden elde edilen ürünleri ihracatının 2000 yılında 30.6 milyon dolar iken, 2011 yılında bu rakamın 249 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

Türkiye'de kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin sayısının 347 olduğunu ifade eden Deda, bunların büyük bir bölümünün doğadan toplanmakta, doğrudan tüketilmekte, iç pazarda satılmakta veya ihraç edilmekte olduğunu söyledi.

Türkiye'nin tıbbi-aromatik bitkinin endemik olarak bulunan, çok uygun yetiştirme şartlarına sahip tarım ülkesi olduğuna vurgu yapan Deda, buna karşılık Türkiye'de yalnızca 30 kadar tıbbi-aromatik bitkinin kültürünün yapıldığını toplam ekim alanının tarla bitkilerinin yüzde 1'ini oluşturduğunu ve bununda son derece yetersiz olduğunu kaydetti.

Dodurga ilçesinde kapari, kişniş, kimyon, ekinezya, rezene, sarı kantoron, lavanta, tıbbi papatya, oğulotu, tıbbi nane, tıbbi adaçayı, Anadolu adaçayı, ısırgan otu, tıbbi hatmi, İstanbul kekiği, ak kekik, karabuğday, sinir otu, tıbbi hatmi ve ebegümeci gibi bitkilerin yetiştirilmesine uygun olduğunu kaydeden Deda, bu amaçla Dodurga'da tıbbi ve aromatik bitkiler çiftliğinin kurulduğunu açıkladı. Türkiye'nin ilk kapari çiftliğinin Dodurga'da kurulduğunun altını çizen Deda, burada kaparilerin işlenmesi ve şişeleme işlemlerinde yapıldığını söyledi.

Dodurga'da yetiştirilen bitkilerin hepsinin "iyi tarım uygulamaları" sertifikasına sahip olduğunu belirten Deda, " İçindeki etken maddeler Ankara ve ege Üniversitelerince kontrol edilmektedir. Ayrıca Hitit Üniversitesi ile de konu ile ilgili temaslar yapılmış ve geleceğe yönelik olarak protokol yapılması üzerine mutabakat sağlanmıştır" dedi.

Çorum'un gerek iklim, gerekse florası ve gerekse toprak ve su özellikleri nedeni ile gelecekte tıbbi bitkilerin yetiştirilip, işlendiği en önemli illerden biri olma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, kentin tıbbi bitkilerin yetiştirildiği merkezlerden birisi haline getirilmesi için gerekli çalışmaların hemen başlatılması talimatını verdi.

Çorum'un tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği alanında yapılacak yatırımlar için çok uygun coğrafi konuma ve iklimsel özelliklere sahip olduğunu belirten Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ise, bunun için Çorum çiftçisinin Tıbbi Bitkiler yetiştirilmesi konusunda bilinçlendirilmesi ve teşvik edilmesi konusunda hükümetin her zaman gerekli yardımı yapmaya ve destek olmaya hazır olduğunu vurguladı.

Tıbbi ve aromatik bitki yetiştirenlere çok ciddi destekler verildiğini kaydeden Ceritoğlu, "Bu alandaki girişimciler, başta Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Hibe Programı olmak üzere kalkınma ajanslarından ve Avrupa Birliği fonlarından finansman sağlayabiliyor" ifadelerini kullandı.

Çorum tıbbi aromatik bitki merkezi olacak

Çorum tıbbi aromatik bitki merkezi olacak

Çorum tıbbi aromatik bitki merkezi olacak

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber