Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Dünya 01 Ağustos 2014 - 04:10 Yorum: 0

Çözüm bulmak için bir fırsat zamanı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Hamas ile İsrail'in üç günlük insani ateşkes anlaşmasına varmasının, bir kutlama veya tebrik zamanı olmadığın, çözüm fırsatı olduğunu söyledi.

Çözüm bulmak için bir fırsat zamanı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Hamas ile İsrail içerisinde Gazze’de üç gündelik insani ateşkes konusu için anlaşmaya varılmasına ilişkin, “Bu bir kutlama yada kutlama zamanı değil, bu bir erteleme. Bu bir son değil, probleme çözüm değil ama çözüm bulmak için bir fırsat zamanı” dedi.

Kerry, Hindistan ziyareti esnasında yaptığı açıklamada, 'ateşkesin 1 Ağustos’ta saat 08.00 sebebi ile yürürlüğe gireceğini, 72 saat süreceğini, bu süreçte tarafların birbirlerine saldırıda bulunmamasının beklendiğini ve var sınırları geçmeyeceğini belirtti.

Kerry, fakat İsrail’in bu zaman zarfında tünellerin kendi sınırlarının ardında kalan kısımlarında savunmaya dönük operasyonlar yapmaya devam edebileceğini, Filistinlilerin de bu süreçte gıda, ilaç ve başka insani yardımları alabileceğini, bunun beraberinde yaralılarına müdahale edebilme, cenazelerini defnedebilme imkanına sahip olabileceğini kaydetti.

İnsani ateşkesin sağlanmasında emeği geçen taraflara teşekkür eden Kerry, 72 saatlik ateşkesi “çok kıymetli bir zaman dilimi” diye tanımlayarak, bu sürenin, sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanabilmesi noktasında değişik tarafların İsrail devletiyle bir araya gelebilmesi ve daha sonrasında da uzun vadede mühim konuların ele alınabilmesine dönük var durumun yatıştırılabilmesine yönelik bir fırsat olduğunu bildirdi.

Kerry, ateşkes duyurusunun bir garanti sağlamadığını, nedeniyse bunun taraflara bağlı olduğunu vurgulayarak, “Bu bir kutlama yada kutlama zamanı değil, bu bir erteleme. Bu bir son değil, probleme çözüm değil ama çözüm bulmak için bir fırsat zamanı” değerlendirmesinde bulundu.

Kerry, İsrail’in terör saldırılarından ve roketlerden uzak, sulh ve güvenlik içerisinde yaşayabilmesi, Filistinlilerin de uzun zamandır acı çektiklerinden değişik bir yaşam tarzına sahip olmasıyla özgürce devinim edebilmesi gerektiğini anlatım etti.

Kerry, bu fırsat anını tarafların değerlendirebilmesini umduklarını ama kimsenin de onları bunun için zorlayamayacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: Erkan Avci

ETİKETLER: Çözüm , bulmak , için , bir , fırsat , zamanı
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber