Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 27 Mart 2015 - 12:23 Yorum: 0

"Çözüm süreci" Doğu'nun ihracatını 3'e katlayacak

DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Şengel: "Can suyu olarak tanımladığımız çözüm süreci böyle devam ederse ihracat rakamlarımızı katlar. Bizim 2023 hedefimiz ihracatta 10 milyar dolara çıkmaktı, süreç böyle giderse 2018 yılında 10 milyar dolar hedefimizi tutturu

'Çözüm süreci' Doğu'nun ihracatını 3'e katlayacak

ERZURUM (AA) - AYŞE YILDIZ - Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, can suyu olarak tanımladıkları çözüm sürecinin devam etmesi halinde Doğu'dan ihracat rakamlarının katlayacağını belirterek, "Bizim 2023 hedefimiz ihracatta 10 milyar dolara çıkmaktı, süreç böyle giderse 2018 yılında 10 milyar dolar hedefimizi tuttururuz" dedi.

Şengel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birliği Mustafa Kemal Atatürk'ün Doğu ve Cenup Vilayetleri Mıntıkası, "Canlı Hayvan İhracatçıları Birliği Türk Anonim Şirketi" olarak kurduğunu belirterek, 1990'lı yıllardan sonra isminin ihracatçılar birliği olarak değiştirildiğini söyledi.

Birliğe 17 ilin bağlı olduğunu anlatan Şengel, DAİB'in Malatya hariç tüm Doğu Anadolu Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Şırnak ilini kapsadığını ifade etti.

Şengel, devletin, hükümetin, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) DAİB'e, bulunduğu coğrafi koşulları, sert iklimi nedeniyle sürekli pozitif ayrımcılık yaptığını vurguladı.

Çözüm sürecinin çok iyi gittiğinin ve bunun ihracata pozitif yansıdığına değinen Şengel, "Bu çözüm süreci iki, üç yıldır bölgemize katma değer kattı. Daha önce sıkıntılı olan bölgemiz şimdi daha elverişli bir hale geldi. Son gelişmeler de bizi çok mutlu ediyor" diye konuştu. 

Şengel, çözüm sürecinin tam manasıyla oturduğunda ekonomilerinin üçe, beşe 10'a katlayacağı şunları kaydetti:

Çünkü bütün yeraltı ve yer üstü zenginlikleri, madenler bizim bölgede ve bakir, hiç işlenmemiş. Biz bunları işlemeye de döndüğümüz an bölgemizdeki ekonomik refah muhakkak ki en iyi şekle gelecektir. Zaten ekonomik refahı sağladığınız takdirde huzursuzluk olmaz. Biz biliyoruz ki satmak lazım bir malı. Çünkü sattığınız takdirde üretmeniz lazım. Ürettiğiniz takdirde istihdam sağlamanız gerekir. İstihdam sağladığınız takdirde o bölgedeki insanların işsizliğini gidermiş olursunuz ve herkesin bir işi, ticareti, aşı olur. Bu olduktan sonra da kimse başka işlerle uğraşmaz."

- "Çözüm süreci bizim bölgemizi kucaklayacak"

DAİB'in Türkiye için önemli konumda olduğunun altını çizen Şengel, bölgede sektörlerin güçlü olması, dünya piyasasına kendisini artık tanıtması, piyasada yer alması gerektiğini belirtti.

Bu yıl DAİB'e bağlı firmaların 3 milyar 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Şengel, iki yıl önce 3 milyar dolar, geçen yıl ise 3 milyar 200 milyon dolarlık ihracat yapıldığını anımsattı.

Şengel, "Can suyu olarak tanımladığımız çözüm süreci böyle devam ederse ihracat rakamlarımızı katlar. Bizim 2023 hedefimiz ihracatta 10 milyar dolara çıkmaktı, süreç böyle giderse 2018 yılında 10 milyar dolar hedefimizi tuttururuz. Hedefimizi önceden yakalamış oluruz. Bu büyük bir olay. Bizim o konuda hiçbir endişemiz yok. Çözüm süreci bizim bölgemizi kucaklayacak. Kucakladığı takdirde de biz bunu ekonomiye, istihdama, sanayiye, yatırımlara çok rahat yönelteceğiz" şeklinde konuştu.

Sektörlerin güçlü olması, ülke ve bölge için ayakta kalması gerektiğini vurgulayan Şengel, bunu sağlamak için de hükümetin ve TİM'in bölgeye önemli ölçüde pozitif ayırımcılık yaptığını söyledi.

ETİKETLER: DAİB , Cemal Şengel
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber