Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 19 Aralık 2014 - 20:33 Yorum: 0

Çözüm süreci sürüyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Atalay, "Şu anda olumlu bir çözüm süreci çalışmasının, diyaloğun sürdüğünü söyleyebilirim" dedi.

Çözüm süreci sürüyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, 'Şu anda müspet bir çözüm süreci çalışmasının, diyaloğun sürdüğünü söyleyebilirim. Yani hükümetten aldığımız bilgiler, bunlar bizim' dedi.

Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği matbuat toplantısında gündeme ait soruları yanıtladı.

Dört eski bakanla ilgili iddialar hakkında meslek yürüten Meclis Soruşturma Komisyonu üyelerinin, bu şahısların Yüce Divan'a gidip gitmemesi hakkında oylama yapacaklarını anımsatan bir gazetecinin, 'Dünkü MYK'da, bu konu hakkında parti şekilde bir idare belirlediniz mi?' soruna Atalay, 'MYK gündemine bu konu hiç gelmedi. Biz de komisyonun kararını bekliyoruz. Yani komisyon bir meslek yapıyor. Onun çalışmasını bitirip karar vermesi bitkisel konuyu belirleyecektir. Yani dün bizim gündemimize böyle bir şey gelmedi' diye cevap verdi.

'Onun dışında bir idare belirlediniz mi?' sorusu üstüne Atalay, 'Hayır. Yani öyle bir şey, bizde öyle bir şey olmadı. Bir idare tespit şekilde bir çalışmamız partide olmadı' ifadesini kullandı.

Atalay, bir gazetecinin 'Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın açıklamaları gazetelere yansıdı. Çözüm süreci hakkında nihai neticeye seçimlerden evvela ulaşacaklarını söylediler. Bu açıklamaları nasıl değerlendirirsiniz?' sorusuna şu cevabı verdi:

'Bu konu hakkında fazla aşırı evvelden bu güne kadar takvim vermemeye biraz ben çaba ederim lakin size şunu söyleyebilirim, hükümetin ilgili kurumlarının çalışmaları müspet biçimde devam ediyor. Şu anda müspet bir çözüm süreci çalışmasının, diyaloğun sürdüğünü söyleyebilirim. Yani hükümetten aldığımız bilgiler, bunlar bizim.'

Dört eski Bakan hakkında Meclis Soruşturma Komisyonu ve Yüce Divan oylaması hatırlatılarak, 'Komisyonda AK Parti'li üyelerin hür iradeyle oy kullanamayacağı' iddialarının sorulması üzerine Atalay, şunları söyledi:

'Bizim o konu hakkında parti şekilde bir şeyimiz yok. Tabii bu zaten partinin karar alacağı, siyaset belirleyeceği bir şey değil. Neticede dinliyorlar, orada komisyon var. Soruşturma Komisyonları TBMM'de fazla aşırı önemlidir. Yargı gibidir, o yetkilere sahiptir. Bundan mesul olacaklardır. Dinlemeleri onlar yapıyorlar, belgeleri onlar topluyorlar ve kararı da komisyon verecektir. Orada herkes kendi vicdanıyla karar verecektir. Biz de o komisyonun kararını bekliyoruz. Orada bitkisel komisyonun meslek yöntemi vesaire Meclis'le ilgili bir şey yani. Benim burada bir şey söylemem söz konusu değil. Yeterli dinleme vesaire yapıp yapmadığı benzeri konuları ben de basında görüyorum, lakin onlar Meclis'in kendi iç meslek sistemleriyle, tüzüğüyle ilgili konulardır.' 

Plaket ve armağan verilmesinin kaldırılmasının ekonomiye ne kadar yardımı olacağının sorulması üstüne ise Atalay, 'O sırf bir tasarruf şekilde değil, mahalli yönetimler, yereldeki mülki irade açısından bir tasarruf boyutu olabilmekte lakin onun görüntü şekilde da keyifsiz edici boyutları var, plaket fazla aşırı yerde kimi lüzumsuz şekilde kullanılıyor. Hediye ve plaket ikisi ortak değerlendirilmeli, bunu sırf tasarruf boyutu ile ele almamak lazım. Ama tasarrufun büyüğü küçüğü olmaz, tümü biriktiğinde bir tasarruf olur' diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dinlendiğine yönelik açıklamaların sorulması üstüne ise Atalay, 'Sayın Demirtaş'ın o konu hakkında varsa bir bilgisi, belgesi şikayet etmesi lazım' dedi. 

Atalay, şunları kaydetti:

'Biz doğrusu hükümet olarak, bilhassa son birkaç yılda dinlemelerle ilgili fazla aşırı mühim tedbirler aldık, fazla aşırı ağırlaştırdık. Yani yasal yönde, yasal yönde dinlemeleri fazla aşırı ağır şartlara bağladık. Ağır ceza mahkemesinde yapılmaktadır benzeri düzenlemeler getirildi. Hatta orada biliyorsunuz, biraz da şikayet dahi oldu, 'zorlaştırıldı' diye. Hele yasal olmayan dinlemelere karşı daha cezalar artırıldı. Eğer o konu hakkında endişeleri varsa onları yasal yollardan bildirmeleri gerekir yahut görüşebilirler idari mekanizmalarla diye düşünüyorum.' 

Maraş olaylarının 36. yılı itibarıyla yapılacak anmaların Kahramanmaraş Valiliği sebebi ile yasaklandığına yönelik bir soru üstüne de Atalay, 'Onu da doğrusu bilmiyorum, yeni duymuş oldum. Onun gerekçelerini tam bilemiyorum. Yani valiler belki oradaki halk düzeni açısından falan kimi kararlar almaktadır olabilir. Doğrusu bunun gerekçelerini tam bilmiyorum' diye konuştu.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber