Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 24 Temmuz 2014 - 22:43 Yorum: 0

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, Kayseri'de:

"Türkiye'de din, mezhep ve ırk üzerinden bir takım sinsi siyasetler yürütülmektedir. Halbuki biz Türkler, ırkçılık kavramına hiçbir zaman iltifat etmedik. Bizim anayasamızda, bizim tarihimizde hiçbir zaman töremizde de ırkçılık yoktur"

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, Kayseri'de:

KAYSERİ (AA) - Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanını ilk defa halkın seçecek olmasının çok önemli olduğunu belirterek, "Türkiye'de din, mezhep ve ırk üzerinden bir takım sinsi siyasetler yürütülmektedir. Halbuki biz Türkler, ırkçılık kavramına hiçbir zaman iltifat etmedik. Bizim anayasamızda, bizim tarihimizde hiçbir zaman töremizde de ırkçılık yoktur" dedi.

İhsanoğlu, seçim çalışmaları için geldiği Kayseri'de bir otelde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, salondaki herkesin yemekten sonra devletin bekası için dua ettiğini söyledi.

Türk milleti için iki kutsal olduğuna dikkati çeken İhsanoğlu, şunları kaydetti:

"Birisi milletin bütünlüğü, bölünmezliği, vatanın bölünmezliği ve devletin bekasıdır. Bugün Türkiye bu değerleri nesilden nesle taşımak için özel bir uğraş verme durumundadır, büyük bir mücadele vermektedir. Çünkü maalesef toplumumuzda bir takım ayrık otları, bir takım zıtlaşmalar, bir takım kutuplaşmalar, cepheleşmeler vuku bulmaktadır ve Türkiye bölünme tehlikesi yaşanmaktadır. Türkiye'de din, mezhep ve ırk üzerinden bir takım sinsi siyasetler yürütülmektedir. Halbuki biz Türkler, ırkçılık kavramına hiçbir zaman iltifat etmedik. Bizim anayasamızda, bizim tarihimizde hiçbir zaman töremizde de ırkçılık yoktur. Bu topraklar bizim olduğu günden itibaren bin seneden beri hep bize vatan olduğu gibi bize misafir olarak gelenlere de vatan olmuştur. Burada yaşayanlarla birlikte vatan yaptık. Bin seneden beri biz bu topraklarda bir ve beraber yaşıyoruz. Türkiye Cumuhuriyetimiz bundan sonrada ilelebet payidar olacaktır"

Bugün Türkiye'nin içeride ve dışarıda zor seçeneklerle karşı karşıya olduğunu ifade eden İhsanoğlu, çok kısa zaman sonra, iki hafta sonra bu konudaki tüm endişelerin bir tarafa atılacağını ve halkın kararını vereceğini belirtti.

Milletin bu geminin kaptanlığına üç kişiden birini seçeceğini dile getiren İhsanoğlu, "Milletin tamamını kucaklayan, bir kısmını kendine yakın sayıp ötekilerine, öteki bunlar muamelesi yapan, elinin tersiyle iten onları tokatlayan birini seçmeyecek. 76 milyonu hiçbir fark gözetmeksizin siyasi taraf tutmadan bütün milleti kucaklayacak birini seçecektir. Türkiye güçlü bir lider istiyor ama kendi gücünü milletin üzerinde kabul eden birisini istemiyor. Millet seçimle o gücü verecektir, anayasa o gücü verecektir. Ama o, o gücü kendi siyasi gündemi için değil, kendi düşünceleri için değil, kendi dar çerçevesi için değil bütün milletin menfaati, devletin bekası için kullanacaktır. O bakımdan 10 Ağustos seçimleri tarihi bir seçimdir" şeklinde konuştu.

- "Oyunuza sahip çıkın"

Vatandaşlardan mutlaka oylarını kullanmalarını isteyen İhsanoğlu, şöyle devam etti:

"Oyunuzu kullanmanız da yetmiyor, oyunuza sahip çıkın. Sandığa atılan oy her zaman hedefe ulaşmıyor. Arada bir takım boşluklar var, ceryanlar kesiliyor, şişko fareler, kediler trafolara giriyor. Bu şişko kediler zaten ciğeri kaptıkları için ciğerin büyük kısmını yedikleri için şişiyorlar, o karanlık işlerin çevrilmesini istiyorlar. O bakımdan hepimiz dikkatli olmalıyız ve kullandığımız oya sahip çıkmamız lazım. Yoksa sandığa verdiğiniz oyu masada kaybedebilirsiniz. Türkiye bunun örneklerini görmüştür. Bu hayati bir karardır. Anamızın ak sütü gibi helal oylarımız demokratik bir netice olarak ortaya çıkmalıdır. Türk milleti 'yeter artık' sözünün gereğini yapmış olacaktır."

- Türkiye borç sarmalından kurtulmalıdır

Türkiye'nin yurt içindeki sıkıntılarından bazılarının adaletsiz vergi sistemi olduğunu belirten İhsanoğlu, bunun borçlanmadan kaynaklandığını, yüzbinlerce fakir ve orta seviyedeki halkın borç sarmalı içinde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu borç sarmalını aşması gerektiğini dile getiren İhsanoğlu, "Söz veriyorum, cumhurbaşkanı olduğumda bu borç sarmalını çözmek için cumhurbaşkanı yetkilerini, hükümeti davet ederek, meclisteki grup başkanlarını, parti liderlerini davet ederek, cumhurbaşkanının emrindeki iktisatçıları, maliyecileri davet ederek bu meselenin üzerine derinlemesine bir araştırma yaparak bu borçların nasıl kaldırılacağına çözüm bulmak istiyorum. İnsanlarımız artık huzur ve refah içinde yaşamak istiyorlar. En acil meselelerimden birisi bu olacaktır" diye konuştu.

Bunun dışında iç huzuru temin etmek için bütün siyasi partilerle iş birliği yapacağını kaydeden İhsanoğlu, "Türkiye'de siyasi baraj sistemi çok zalim bir sistemdir. Bu baraj sistemi Türkiye'de siyasetin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini engellemektedir. Onun için biz seçildiğimiz zamana 10 Ağustosta yapacağımız işlerden birisi bu zalim seçim sisteminin düzeltilmesi ve milli iradenin meclise daha sağlıklı bir şekilde yansıtılması için bütün çalışmalarını yapacağız" dedi.

Herkesin aylardır endişeli olduğunu ve Türkiye'nin etrafındaki ateş çemberinin arttığını ifade eden İhsanoğlu, "Irak ve Suriye'de Müslümanlar büyük eziyetler yaşıyor. Bunlar içinde Türkmenler de var. Bizim Uygur Türkleri'nin problemleri var. Bunlarla hiç kimse ilgilenmiyor. Bizim devletimiz Mısır'daki Rabia ile meşgul ama Uygurlar ile değil. Ben buna karşı değilim. Onlarda din kardeşimizdir. Onların yanında dururken bizim de Rabia hatunumuza sahip çıkmamız lazım. Çünkü onların dünyada Türkiye'den başka gideceği başka devlet yok. İşte bunlar bu meselelerle uğraşmak bence cumhurbaşkanının birinci vazifesidir. Bu ateşe benzin dökmek değil su dökmek lazım" ifadelerine yer verdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber