Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 24 Temmuz 2014 - 18:53 Yorum: 0

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu,Kayseri'de

İhsanoğlu:

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu,Kayseri'de

KAYSERİ (AA) - Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "İhracatımız azalırken ithalatımız artıyor. İşte burada bir sıkıntı var. Ekonomide sanayinin payını arttırmamız lazım, o zaman kalkınmamız daha doğru bir noktaya gelecektir" dedi.

Hilton Otel'de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya gelen İhsanoğlu, Yozgatlı olduğunu anımsatarak, Kayseri'de olmaktan mutluluk duyduğunu, kendisini vatanında, toprağında hissettiğini söyledi.

İhsanoğlu, "Mimar Sinan'ı, Ahi Evran'ı, Bacıyan-ı Rum'u, Gevher Nesibe Sultan'ı yetiştiren, Turgut Özal'ın okuduğu, Çanakkale Savaşı'nda son sınıf talebelerinin hepsinin şehit olduğu bir yerdir Kayseri. Burada bulunmak bir Türk'ün en büyük haz duyacağı yerdir. Bugün hala şehit vermeye devam ediyoruz, dün yine 3 evladımızı şehit verdik. Kayseri, çok kıymetli insanları yetiştirmiştir. Rahmetli Türkeş'i, Sayın Cumhurbaşkanımız Gül'ü, Sabancı'yı yetiştirmiştir. Bu mübarek topraklar, Orta Anadolu'nun kültür ve ekonomi merkezidir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanının halkın oylarıyla seçileceğini anımsatan İhsanoğlu, Cumhurbaşkanı hem anayasadan aldığı güçle hem de halkın doğrudan doğruya verdiği oylarla beraber büyük bir güç sahibi olacaktır. Bu gücü kendi siyasi programı, kendi siyasi hedefleri için değil halkın ve milletin menfaati için kullanırsa o zaman problemleri çözücü bir hale gelir" ifadesini kullandı.

Türkiye'de ekonomik durumun eskisi gibi olmadığını, yurt dışındaki ticaretin kaybedildiğini savunan İhsanoğlu, şöyle konuştu:

"Irak'a olan ticaretimizin yüzde 35'i kayboldu, bu devletin kendi resmi rakamıdır. Suudi Arabistan'a ilk 5 ayda ihracatımız 200 milyon dolar azaldı. İhracatımız azalırken ithalatımız artıyor. İşte burada bir sıkıntı var. Ekonomide sanayinin payını arttırmamız lazım. O zaman kalkınmamız daha doğru bir noktaya gelecektir. 2002'den 2014'e yılına 10 bin dolara geldik de iyi de kaç yıldır 10 bin dolardayız, bunu sormak lazım. İspanya bizimle başladığında 16 bin dolardı, 2008'de 33 bin dolar oldu. Yunanistan, 13 bin dolardan 30 bin dolara yükseldi. Bunlar kalkınıyor, yükseliyor biz hala 10 binde durup bunu da marifet sanıyoruz. Ekonomik iyileşme siyasi iklimin değişmesiyle mümkün. Türkiye'de bir partinin kuyruğuna takılıp görev yapmak değil, bütün partilerin üstünde bir anlayışla siyaset üstü siyaseti yöneten ancak taraf olmayan bir cumhurbaşkanı seçimiyle olur. İnşallah hakkın emriyle, sizin desteğinizle seçilirsem ben bunu yapacağım."

İhsanoğlu, Türkiye'nin ekonomik büyümede tarımı, turizmi ve inşaatı kullandığını, herkesin inşaat milyarderi olduğunu, sanayinin ise geri planda kaldığını savundu.

Sanayinin Türk ekonomisindeki payının azalıp inşaatın artmasını eleştiren İhsanoğlu, "Bu bir hastalıktır, bu kolaycılıktır. Bu şişko kedileri yetiştirmek için bir çaredir, çabuk zengin yetiştirmek için bir çaredir. Fakat halkın arasında yükselen gelirin dağılımı bakımından çok yanlış bir politikadır. Zenginler yaratırken onun karşısında on binlerce fakir yaratıyorsunuz ve asgari ücreti yükseltmiyorsunuz" görüşünü paylaştı. 

İhsanoğlu, Kur'an-ı Kerim yasaklayacağı ve başörtüsünü istemediği yönünde iftiralar atıldığını, bunun çok bayağı ve ucuz bir siyaset olduğunu kaydetti.

- "Koruma ordusuyla dolaşan bir aday var"

Cumhurbaşkanı adaylarının seçim kampanyalarını kıyaslayan İhsanoğlu, şöyle devam etti:

"Bir yanda devletin tüm imkanlarını, uçaklarını kullanan, koruma ordusuyla dolaşan bir aday var. Karşısında da bendeniz fakir-i pür taksir var. Birkaç arkadaşımızla Anadolu'yu geziyoruz. Siz statükonun, vesayetin temsilcisisiniz diyorlar. Bu vesayet dedikleri yer neresi, Çankaya mı? Çankaya'da kim oturuyor, aziz hemşehriniz, sayın Gül oturuyor. Benim de çok aziz arkadaşım, eski dostum. Sayın cumhurbaşkanınız vesayetin temsilcisi midir? 7 yıldır görevini ifa etmektedir. Hangi vesayetin temsilcisidir? AK Parti'nin kurucularından değil miydi? Nasıl vesayetin temsilcisi olarak 7 yıldır o görevde devam eder? Demek ki o başka bir yerden geldi. Maalesef düşmanlar yaratıyorlar ve bu düşmanların üzerinden siyasi destek sağlamaya çalışıyorlar. Millet bunlara inanmıyor. Millet, Çankaya'ya birleştiren birisini istiyor, ayrıştıran birini istemiyor." 

İhsanoğlu, kendisini 10'dan fazla partinin yanı sıra AK Partililerin de desteklediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Başbakanın AK Parti'yi bırakmasını istemeyen çok sayıda kişi bizi destekliyor. Başbakan, Cumhurbaşkanı olunca partiye bir hal olacak diye düşünüp korkuyorlar. 'Biz başbakanımızı seviyoruz, partimizin başında kalsın' diyorlar. Bu nedenle bize oy verecekler. Biz AK Parti tabanının yabancısı değiliz ki. Hepimiz aynı kıbleye yöneliyoruz, aynı Allah'a inanıyoruz, aynı bayrağı, toprağı kutsal biliyoruz. Biz bu samimi arkadaşlarımızla vatanın birliğini, beraberliğini istiyoruz, hiç kimseyi bölünmeyi, ayrışmayı istemiyor. Herkes gibi onlar da Çankaya'da kavga istemiyorlar. Çünkü Çankaya kavga yeri değildir. Siz oraya çıkacaksınız, Yüzde 50-51 ile sonra 'bana oy verenler benim taraftarımdır, öbürleri haindir, onlar ötekilerdir' diyeceksiniz. Böyle olur mu, kutuplaşma üzerine siyaset bugüne kadar buraya getirdi. Ama bundan sonra kutuplaşma siyasetini Çankaya'ya taşırsak Türkiye büyük sıkıntı içine girer." 

- "Ekmeğimizi bölüşürüz, toprağımızı bölmeyiz"

Cumhurbaşkanı seçimlerinde 3 adaydan birinin seçileceğini ifade eden İhsanoğlu, önümüzdeki genel seçimlerde herkesin kendi siyasi tercihini kullanacağını ancak cumhurbaşkanı seçiminin farklı olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanının 76 milyonu kucaklaması gerektiğinin altını çizen İhsanoğlu, "Kendi siyasi programını yukarıya taşıyamazsın. Hem başkanın hem meclisin hem cumhurbaşkanının yetkilerini kullanacak, yukarıya çıkınca anayasayı beğenmiyorum diyecek, o fikirlerini kabul ettirecek. Türkiye'nin anayasa sistemi bellidir. Islaha ihtiyacı vardır. Ama köklü rejim değişikliğine ihtiyacı yoktur. Sistemin ıslahı için çalışacağız. 76 milyonun hepsini kucaklayacağız. Bizim bu mücadeledeki hedefimiz Türkiye'de sevgi, saygı, birlik ekmektir. Ekmeğimizi bölüşürüz, bölüşmeliyiz ama toprağı bölmeyiz, bölüştürmeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber