Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 31 Temmuz 2014 - 21:28 Yorum: 0

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan'ın Mardin mitingi

Erdoğan: (3)

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan'ın Mardin mitingi

MARDİN (AA) - Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "10 Ağustos'ta cumhurbaşkanı seçildiğimde, bu reformlar adım adım devam edecek. Çözüm süreci daha bir kararlılıkla sürecek. Çözüm sürecinin karşıtları kaybetti, daha da kaybedecekler" dedi.

Cumhurbaşkanı seçim kampanyası kapsamında, Mardin'de Karayolları Parkı yanında düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap eden Erdoğan, Mardin'in cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kararını verdiğini, Mardin'de vesayete, statüko partilerine, eski düzen Türkiye partilerine ve çözüm karşıtlarına oy olmadığını söyledi.

Erdoğan, Türkiye'nin son 12 yılda her alanda çok değiştiğini ve bu değişimin devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"12 yıl içerinde yeni okullar, hastaneler, yollar, köprüler, barajlar inşa ettik, demokrasinin standartlarını yükselttik, özgürlükleri genişlettik. 12 yıl önce hayal gibi görünen nice meseleyi çözdük. 12 yıl önce bırakın Kürtçe konuşmayı, bırakın Arapça konuşmayı, 'Kürt' demek zulüm bahanesiydi. Ne yaptık? Mardin'e bir üniversite kurduk. Bu üniversitemizde Yaşayan Diller Enstitüsü kurduk. Kürt Dili ve Edebiyatı var, Arap Dili ve Edebiyatı var, Süryani Dili ve Edebiyatı var. Hiçbirinden çekinmedik. Bir şey olmadı, bölünmedi, parçalanmadı, Türkiye yerinde."

Tüm bunları hayata geçirdikleri için tepkilerle karşılaştıklarını ama kendilerinin kenetlendiğini ve kardeşliklerinin daha da büyüdüğünü ifade eden Erdoğan, Feqiye Teyran'ın divanının Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayımlandığını bildirerek, "12 yıl önce bu olacak denilse, kim inanırdı?" diye sordu.

Erdoğan, Ensar Vakfı tarafından Kuran-ı Kerim'in Kürtçe mealinin ortaya çıkarıldığını belirterek, "12 yıl önce Kuran'ın Kürtçe meali basılacak denilseydi inanır mıydınız? Adım adım yasakları kaldırıyoruz, adım adım engelleri aşıyoruz. Türkiye'deki gerilim hatlarını kaldırıyor, uçurumları, hendekleri, engelleri temizliyor, 77 milyonu kuçaklaştırıyoruz. 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanı seçildiğimde, bu reformlar adım adım devam edecek. Çözüm süreci daha bir kararlılıkla sürecek. Çözüm sürecinin karşıtları kaybetti, daha da kaybedecekler" diye konuştu.

- "Dinimizde takiye, yalan, iftira asla yok ama bunlarda maalesef var"

Çözüm sürecinin karşısında en başta "Pensilvanya ihanet şebekesinin" olduğunu ve onların her türlü sabotaj ile her türlü ırkçı saldırıyı yaptığını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunlarda takiye var, bunlarda yalan var, bunlarda iftira var. Günlerdir İstanbul Adalet Sarayı'ndaki şovlarını izliyorsunuz değil mi? Hani o tuzluk milletvekilleri var. Onların orada yaptığı şovları da izliyorsunuz değil mi? Fakat siz bize destek verdiniz, yetki verdiniz. Biz size ne dedik, 'inlerine gireceğiz' dedik ve şimdi inlerine giriyoruz. Yaptıkları bütün hukuksuzlukların hesabı tek tek sorulacak. Bazı dostlarım, kardeşlerim bana diyorlar ki; 'siz cumhurbaşkanı makamına çıkacaksınız, bundan sonra bunlarla bu mücadele devam edecek mi?' Kardeşlerim, bu can bu bedende oldukça, bilesiniz ki ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu unsurlara karşı sonuna kadar bu mücadele devam edecektir. Hiç endişeniz olmasın. Çünkü biz buralara kolay gelmedik. Bizim medeniyetimizde, bizim dinimizde takiye, yalan, iftira asla yok ama bunlarda maalesef var. Bunlar leblebi çekirdek yer gibi bunu yiyorlar. 30 Mart'ta hesapları tutmadı, inşallah 10 Ağustos'ta da tutmayacak." 

- "Mardin ile İstanbul'u buluşturacağız"

Erdoğan, Mardin'in sahip olduğu güzelliklere ve potansiyele rağmen uzun yıllar yokluğa ve yoksulluğa mahkum edildiğini ifade ederek, hükümet olarak yaptıkları hizmetler ve hayata geçirdikleri yatırımlarla Mardin'i yeniden ayağa kaldırdıklarını söyledi.

Hızlı trenin Karaman, Ulukışla, Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep ve Şanlıurfa'yı izleyerek Nusaybin'e kadar geleceğini bildiren Erdoğan, Mardin ile İstanbul'u buluşturacaklarını dile getirdi.

- ''Ilısu, elektrik üretiminden yılda 700 trilyon katkı sağlayacak"

AK Parti hükümeti gelene kadar 79 senede Mardin'de sadece 29 kilometre bölünmüş yol yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, kendilerinin ise 12 yılda 220 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını bildirdi.

Hava taşımacılığında Mardin'i ihmal etmediklerini vurgulayan Erdoğan, Mardin Havalimanını yeniden ele aldıklarını ve büyüttüklerini söyledi. Havalimanına yeni bir terminal binası yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, ''İnşallah seçimlerden sonra açmak da bize nasip olur'' dedi.

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin Mardin'in en gözde barajlarından biri olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

''Ilısu, Dicle nehri üzerinde yapılmış en büyük baraj ve santral olacak. Sadece elektrik enerjisi üretiminden ekonomiye yılda 700 trilyon katkı sağlayacak. Buranın toplam keşif bedeli ne biliyor musunuz? 1 milyar Avrodan fazla. 1 milyar Avro, bundan bahsediyoruz. Bu ne demek biliyor musunuz? Yaklaşık 3 katrilyon lira. Barajın inşası süratle devam ediyor. Yarıdan fazlası bitmiş durumda. İnşallah iş takvimine uygun bir şekilde tamamlayıp, Mardinimiz'e kazandıracağız. Ilısu Barajının çevresi de adeta gayet güzel şehirlerle oralarda dolanacak. O da olacak. Mardin Beyaz Su projesiyle binlerce yıllık tarihin canlı şahidi olan Mardinimiz'in suya olan hasreti de bitecek. Proje etap etap devam ediyor.''

Konuşmasında Mardin'de yapılan hastane projelerine de değinen Erdoğan, ''Bunlarla yetinmiyoruz, biz nasıl Türkiye için bir hayal kurup, bunun gerçekleşmesi için çalıştıysak, Mardin için de hayaller kurduk. Bunları gerçeğe dönüştürmenin mücadelesini verdik. Bu sevda, bu hizmet mücadelesi burada bitmeyecek, büyük bir heyecanla devam edecek. 10 Ağustos'ta sizlerin teveccühüyle cumhurbaşkanı seçilmemin ardından da bu hizmetleri, bu projeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz. Başlanmış hiç bir yatırım yarım kalmayacak, hiç bir proje akamete uğramayacak. Her birinin takipçisi bizzat şahsım olacaktır'' şeklinde konuştu.

- Vatandaşlara ''mutlaka sandığa gidin'' çağrısı 

Erdoğan vatandaşlara seslenerek, ''10 Ağustos'ta sizler inşallah tarih yazacaksınız ama mutlaka sandığa gidin, bu seçimde mutlaka oyunuzu kullanın. Şimdiden kullandığınız oyların, yaptığınız tercihlerin hayırlı olmasını Rabbimden diliyorum. Allah bizi millete hizmet yolundan ayırmasın, Rabbim bizi utandırmasın, mahcup etmesin. Kardeşlerim, bize Allah yeter, bize millet yeter, bize Türkiye yeter'' dedi.

Rabia işareti yaparak, ''Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bizi bölmeye çalışanlara karşı işte Rabia, cevabımız bu olacak. Milli irade, milli güç, hedef 2023'' diyen Erdoğan, ''Beraber yürüdük biz yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda, şimdi dinlediğim tüm şarkılarda, bana herşey Mardin'i hatırlatıyor, bana her şey Türkiye'yi hatırlatıyor'' şeklinde konuştu.

- Sanatçı Göğebakan'ın vefatı

''Uzun Adam'' şarkısının bestekarı Murat Göğebakan'ın vefat ettiğini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Ramazanın son iftarlarından bir tanesinde İstanbuldaydık, Yenikapı'da. O da hasta yatağından kalktı, bizim iftara geldi ve iftardan döndü, tekrar hastaneye, ondan sonra yoğun bakıma girdi. Bu sabah ölüm haberini aldık. Rabbim rahmet eylesin, cennetiyle cemaliyle müşerref eylesin. Ruhuna hep birlikte Fatiha okuyalım. Yarın inşallah Cuma namazından sonra Fatih Camisi'nde cenaze namazını kılarak, vasiyeti Adana'da defin olmaktı, Adana'ya kendisini inşallah defnedeceğiz. Allah rahmet eylesin.''

Erdoğan konuşmasını ''Rabbim yar, yardımcımız olsun'' diyerek tamamladı.

- Notlar

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim otobüsüyle geldiği miting alanında, eşi Emine Erdoğan ile platforma çıkarak halkı selamladı.

Erdoğan, konuşmasında, Gazze'ye yönelik saldırılara değinirken, alandakiler de İsrail aleyhine sloganlar attı.

Başbakan Erdoğan'ın 40 dakika süren konuşması, sık sık "Mardin seninle gurur duyuyor" şeklindeki sloganla kesildi. Erdoğan, konuşmasını tamamladıktan sonra alandaki vatandaşlarla sohbet etti, sorunlarını dinledi ve fotoğraf çektirdi.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği miting alanında bazı vatandaşlar zaman zaman ezilme tehlikesi geçirirken, aşırı sıcak hava nedeniyle baygınlık geçirenlere de sağlık görevlileri müdahale etti.

Bazı vatandaşlar da miting alanının dolması nedeniyle çevre binaların balkonlarından, Erdoğan'ın konuşmasını dinledi.

Mitinge, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakan Cevdet Yılmaz, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler de katıldı.

Miting alanında, "Barış ve Kardeşliğin Mimarı, Barış Şehrine Hoşgeldiniz", "Güvercinler Barışa Kanat Çırpıyor",  "Milletin Adamı" ve "Mardin Sana İnanıyor" yazılı pankartlar dikkati çekti.

(Bitti) 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber