Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 31 Temmuz 2014 - 19:11 Yorum: 0

Cumhurbaşkanı seçiminde günün özeti

"Cumhurbaşkanı seçimi" kapsamında yurt dışındaki Türk vatandaşlarının oy kullanma işlemi sürerken, anket yayın yasağı başladı.

Cumhurbaşkanı seçiminde günün özeti

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, ilk kez cumhurbaşkanını belirlemek için bulundukları ülkelerde oy vermek için sandık başına gitti.

Çin'de yaşayan Türkler cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmak için sandık başına gitti. Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği, Şanghay Başkonsolosluğu ve Guangcou kentindeki konsoloslukta yerel saatle 08.00'de oy verme işlemi başladı.

Çin'de yaşayan Türkler, cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmak için belirlenen seçim merkezlerine gelerek oylarını kullandı.

Oylar mühürlenerek ''diplomatik kurye'' ile uçakla Türkiye’ye gönderilecek.

Türkiye'nin Çin'deki Pekin Büyükelçiliği, Şanghay Başkonsolosluğu ve Guangcou Konsolosluğunda oluşturulan seçim merkezlerinde birer sandık kurulmuştu.

Seçimin ikinci turunun yapılması halinde Çin'deki Türkler 18 Ağustos'ta tekrar sandık başına gidecek.

Avustralya

Avustralya'nın Melbourne kentinde yerel saat 08.00'de başlayan oy verme işlemleri sona erdi. İlk gün Melbourne'de 530, Sydney'de ise 443 kişi oy kullandı.

Yurt dışında en fazla seçmenin bulunduğu Almanya'da da yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işlemleri sürüyor.

Başkonsolosluklardaki güvenli odalarda bulunan pusulalar ve diğer malzemeler erken saatlerde Berlin, Hannover, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Münih ve Karlsruhe kentlerinde oluşturulan seçim merkezlerine götürüldü.

''Siyasi parti temsilcileri sandık başında''

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, oyunu Berlin Olimpiyat Stadı'nda kullandı. Karslıoğlu, yurt dışında yaşayanlara oy kullanma olanağı verilmesinin olumlu olarak algılanması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, alınan randevuyla oyların kullanılacağını belirterek, oy kullanma sırasında üç büyük siyasi partinin temsilcilerinin de sandık başında olacağını söyledi.

Şen, Türkiye'de olduğu gibi Almanya'da da oy kullanılan mekanlara polislerin girmediğini, güvenliğin sağlanması için içeride özel güvenlik personeli görevlendirildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı seçimi için yurt dışında oy verme işlemi bazı ülkelerde 3 Ağustos'ta sona erecek. Yurt dışındaki vatandaşlar randevu aldıkları günde, randevu almayanlar sistemin kendileri için belirlediği günde oy kullanacak.

''Yurt dışındaki seçmenlerin oyları belirleyici''

Hollanda'da da başlayan cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemi de sorunsuz devam ediyor. Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan, oyunu ilk gün kullandı.

Oy verme işleminde herhangi aksamanın söz konusu olmadığını belirten Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu ve Seçim Komisyonu Başkanı Togan Oral çok mutlu olduğunu ifade etti.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD-Hollanda) Başkanı Mehmet Salih Kaya, bugünün kendileri açısından tarihi önemde olduğunu söyledi. Yaklaşık 55 yıldır bu anı beklediklerinin altını çizen Kaya, yurt dışındaki seçmenlerin oylarının belirleyici olacağına inandığını dile getirdi.

İsrail'de yaşayan Türk vatandaşları, cumhurbaşkanı seçimi için Tel Aviv Büyükelçiliği'nde oy kullanıyor.

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk, 'Randevu sistemi kaldırılmalı. Vatandaşlarımız cumartesi pazar gelip rahatlıkla oyunu kullanmalıdır. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), vatandaşın anayasal hakkını randevu siteminin teknik özelliklerine kurban etmemelidir’’ değerlendirmesini yaptı.

Yayın yasakları başladı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, kamuoyu araştırmaları, anketler ve tahminlere ilişkin yayın yasaklarının başladığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayısında artış gerçekleşti. '@RT_Erdogan' adlı Twitter hesabının takipçi sayısı Temmuz ayında 98 bin, 'Recep Tayyip Erdoğan' başlıklı Facebook sayfasının takipçi sayısı ise 417 bin arttı.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, eşi Füsun İhsanoğlu ve beraberindekiler, Sivas olaylarında yaşamını yitirenler anısına eski Madımak Oteli önüne karanfil bıraktı. İhsanoğlu, 'İkinci Madımak, ikinci Başbağlar istemiyoruz. Birlik ve beraberlik istiyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

Eski başbakanlardan Tansu Çiller, bazı medya organlarında yer alan 'Cumhurbaşkanı seçiminde, cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na destek vereceği' yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğu açıklamasını yaptı.

''Bütün siyasi partilere eşit mesafede olsun''

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, 3 Ağustos Pazar günü Kadıköy Meydanı'nda 'İstanbul Mitingi'ne katılacağı bildirildi.

Demirtaş, Hatay'da yaptığı konuşmada, halklar arasında dayatılan ve bozulan kardeşlik hukukunu yeniden inşa etmek istediklerini söyledi.

Barış ve kardeşlik için çabaladığını vurgulayan Demirtaş, 'Bu topraklarda binlerce yıldır kadim halklar, kültürler birlikte yaşadığımız bu topraklarda yine bir kez daha adil, eşit bir kardeşliği inşa etmek istiyoruz. Halklar arası dayatılan ve bozulan kardeşlik hukukunu yeniden inşa etmek istiyoruz. Bu nedenle yollardayız' diye konuştu.

Nevşehir'de konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Cumhurbaşkanlığı seçimleri önemlidir. İstiyorum ki o makama oturacak kişi tarafsız olsun. Bütün siyasi partilere eşit mesafede olsun' ifadelerini kullandı.

Erdoğan'a seçim çalışmaları için bağışta bulundu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ise Aydın'da yaptığı konuşmada 'Cumhurbaşkanlığı seçimleri halkın yıllardan beri kendisini idare etmeye çalışanlara ve halkı içerisine almadan, yönetmeye çalışanlara karşı galibiyetinin zirvesidir' açıklamasında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhan Şenatalar, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Türk milletinin uzlaştığı aday olduğunu belirterek, 'İhsanoğlu, Türkiye için bir fırsattır ve iyi bir şanstır' yorumunu yaptı.

Rize'nin Kendirli Belde Belediye Başkanı Alaettin Serdar, cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan'ın seçim çalışmaları için açılan banka hesabına bağışta bulundu.

Muhabir: Barış Gündoğan, Hande İlbeyi Canca

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber