Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 31 Temmuz 2014 - 21:38 Yorum: 0

Cumhurbaşkanı seçimine doğru

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş: "Bu seçimde cumhurbaşkanı adaylarının cam gibi şeffaf olması lazım"

Cumhurbaşkanı seçimine doğru

MERSİN (AA) - Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bu seçimde cumhurbaşkanı adaylarının cam gibi şeffaf olması lazım" dedi.

Demirtaş, Tevfik Sırrı Gür Stadı yanında düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanlığı seçiminde adil ve eşitlikçi bir yarış olmadığını savunarak, üç adaydan birinin verilen vergilerle oluşan devlet bütçesini istediği gibi kullandığını öne sürdü.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren Demirtaş, "Halkın başkanı olmaya aday ama halkın, kendi adayının ne kadar serveti olduğundan bilgisi yok. Bütün bunlar yetmiyor bir de üstü kapalı bağış kampanyasıyla, gönüllü değil zoraki bağış kampanyasıyla iş adamlarından para topluyor. Valiler, iş adamlarını yanına çağırıyor 'Önce git bakalım, Tayyip Erdoğan'ın hesabına bir bağış yap, makbuzu getir, görelim' diyor. Bizim derdimiz, Tayyip Erdoğan'ın parası pulu değil. Para onun olsun, mülk onun olsun. Allah daha çok versin, gözünü toprak doyursun, umrumuzda değil. Benim anlatmaya çalıştığım, halk başkanı olmaya aday olmuş bir kişi gerçekleri halkından saklayabilir mi?" diye konuştu.

Demirtaş, kendisi için açılan hesaba yatırılan parayı sürekli açıkladıklarını, nereye harcadıklarını da açıklayacaklarını dile getirerek, şeffaf, açık ve dürüst bir çalışma yürüteceklerini ifade etti.

Tekçi ve mezhepçi anlayışa karşı çıkacaklarını söylediklerini anımsatan Demirtaş, şunları söyledi:

"Cumhuriyet tarihimizde halkın kendini yönetebildiği tek bir saat bile olmadı. Halk, cumhurbaşkanı, başbakan olamadı. Kim gelip o koltuklara oturduysa ya askeri darbe yaparak, cuntayla el koyarak geldi ya da kapalı kapılar ardında kirli uzlaşmalarla cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Dikkat edin, ismi halkın başkanıdır ama o koltukta oturan hiç kimse halkından yana, ezilenden yana bir tutum almadı, alamadı. Roboski'de 34 Kürt genci, Soma'da 301 emekçi madenci katledildi, ismi halk başkanı olan gıkını çıkartamadı. Onların tek derdi sermaye, para babaları ürkmesin, kaçmasın."

AK Parti'ye oy vermiş olanların iyi düşünmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, kendisine oy verilmesi halinde Çankaya'da AK Parti'yi ve Parlamento'yu denetleyecek bir anlayışın kazanacağını savundu.

Cumhurbaşkanın kadın erkek ayrımı yapamayacağını dile getiren Demirtaş, "Bunların anlayışında kadın, insan bile değil. Kadının kahkaha atması bile yasaktır. Bunların anlayışında kadının bir görevi var, 3 çocuk doğuracak, evde bulaşık yıkayıp yemek yapacak. Bunların gözünde kadın başka bir işe yaramaz. Böyle bir insan nasıl kadınların başkanı olacak" diye konuştu.

 

- "Adaylar şeffaf olmalı"

Demirtaş, devletin bütün halklara eşit hizmet etmesi için vergi verdiklerini anlatarak, hırsızlık, yolsuzluk gibi ahlak dışı konularda cezalandırmanın halkın görevi olduğunu söyledi.

Hırsızlık ve yolsuzluğun insanlık tarihinde hiçbir zaman normal karşılanmadığının altını çizen Demirtaş, "Yıl olmuş 2014. İnsanlık 21. yüzyılda uzayda şehirler kuruyor artık ama bugün hırsızlığı normalleştirmeye çalışıyorlar" ifadesini kullandı.

Demirtaş, hırsızlığın halk içinde normal karşılanması halinde o toplumun asla geleceği olamayacağını belirterek, "Para çalmadık" diyenlerin mal varlıklarını açıklaması gerektiğini söyledi.

Erdoğan'ın dünyanın en zengin liderlerinden biri olduğunu iddia eden Demirtaş, "Sen bu parayı ne zaman kazandın? Niye kazandın? Sen devleti yönetmekle meşgulken bu para nasıl kazanıldı? İşte bunların hepsi bu seçimde teşhir olmak zorundadır. Bu seçimde cumhurbaşkanı adaylarının cam gibi şeffaf olması lazım" dedi.

Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ı televizyon programında tartışmaya davet ettiğini ancak Erdoğan'ın gelmediğini belirterek, halen cevap verilmediğini söyledi.

 

- "Devletin dini diye bir şey olabilir mi?"

Bozulan kardeşlik hukukunu yeniden tesis etmek için yollara çıktıklarını ifade eden Demirtaş, tek dil ve tek millet sloganının Hitler'in faşizmi Almanya'da dayattığı dönemin sloganı olduğunu öne sürdü.

Demirtaş, bir arada yaşamak için tek dilin gerekli olmadığını, herkesin farklı ana dili bulunduğunu belirterek, tüm bu dillerin eşitçe bir arada yaşayabileceğini dile getirdi.

Demirtaş. söylediklerinin Türkiye'nin geleceği için tehdit değil, kurtuluş reçetesi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Asıl tehdit, faşizmdir, tekçiliktir. Asıl tehdit, dillerimizi, mezheplerimizi yok etmeye çalışanlardır. Tek dil, tek millet diyenler sanmasınlar ki Müslümanlığa, Türklüğe, Türk diline hizmet ediyorlar. Müslümanlık da Türk dili ve kültürü de bu faşist anlayıştan zarar görüyor. Devletin dini haline getirdiler. Devletin dini diye bir şey olabilir mi? Allah'ın dini vardır. Allah'ın emrettiği din vardır. Diyanet'in dini diye bir şey olur mu? Bunu bile bu halka zorla kabul ettirdiler. Şu an Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevi, Allah'ın dinini topluma öğretmek değil, devletin dinini, hükümette, iktidarda kim varsa onun çıkarına olanı zorla halka kabul ettirmektir."

Demirtaş, özgürlükçü laikliği savunacaklarını, devletin bütün dinlere, mezheplere eşit mesafede hizmet edeceğini belirterek, "Alevi'ye hakaret etmeyecek devlet, cemevine hakaret etmeyecek. 'Cemevi ibadethanedir, kabul ediyoruz. Nokta' diyecek. Onu tartışmak, devletin işi değil. Başörtülüye müdahale etmeyecek, 'Onun hakkıdır' diyecek" dedi.

Selahattin Demirtaş, devletin bir mezhep üzerine kurulu hale dönüştüğünü öne sürdü.

Sosyal devlet istediklerini, seçilmesi halinde ülkenin değişime tabi tutulacağını dile getiren Demirtaş, Ortadoğu'ya model olacak bir barış ve kardeşlik inşa edeceklerini söyledi.

Demirtaş, 10 Ağustos'ta doğruluk ve dürüstlük adına en yakışıklı, en halktan, en genç olan adayın altına mührün basılmasını isteyerek, Çankaya'daki koltuğa halkın oturacağını ifade etti.

Başbakan Erdoğan'ın kendisi için "Kazanma ihtimali hiç yok. Zaten birinci turda elenecek" dediğini belirten Demirtaş, "Önümüzde 10 gün var. Bu kadar öz güvenle Çankaya'yı da garanti görene büyük bir ders verelim, ders. Bu ülke senin ve Bilal'in malı değil ey Recep Tayyip Erdoğan, halkların malıdır" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber