Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 25 Temmuz 2014 - 11:53 Yorum: 0

Cumhurbaşkanlığı seçimi

ERZURUM (AA) - Saadet Partisi Erzurum İl Başkanı Faik Çalık, cumhurbaşkanlığı seçiminde partilerinin tavrını açıkladı.Çalık, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin önemli bir...

Cumhurbaşkanlığı seçimi

ERZURUM (AA) - Saadet Partisi Erzurum İl Başkanı Faik Çalık, cumhurbaşkanlığı seçiminde partilerinin tavrını açıkladı.

Çalık, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin önemli bir seçimin arifesinde olduğunu hatırlatarak, 10 Ağustos'ta yapılacak ilk tur oylamasının hayırlar getirmesini diledi.

Saadet Partisi olarak, bu önemli seçimin öncesinde çok titiz bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Çalık, şunları kaydetti:

"Türkiye'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini ilk gündeme getiren hareket Milli Görüş olmuştur. 1970'li yıllarda MSP, 1990'lı yıllarda Refah Partisi olarak cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi gerektiğini ısrarla savunduk. Hatta öyle ki bundan tam 23 yıl önce 2 Mayıs 1991 yılında İstanbul'da bunun için büyük bir miting dahi yaptık ancak bugün gelinen noktada cumhurbaşkanını halk seçmemekte, TBMM'deki siyasi partiler tarafından belirlenen adaylar halka zorla seçtirilmektedir. Yani seçilmişlerin seçmene dayatmasıdır. Bilindiği gibi bir kimsenin cumhurbaşkanlığına aday olabilmesi için en az yirmi milletvekilinin imzasına ihtiyaç vardır. Bu durumda halk, seçilmişlerin seçtiğini seçmek zorunda. Yine yani 'asıllar' 'vekillerin' adaylarını seçmek mecburiyetindedir."

Çalık, cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiğini söyleyebilmek için, milletvekillerinin yanı sıra halka ve sivil toplum kuruluşlarına da aday belirleme hakkının verilmesi gerektiğini savundu.

Saadet Partisi olarak en azından birinci turda kendi adaylarını göstermek istediklerini belirten Çalık, şöyle devam etti:

"Ancak önümüze konulan engel ve sınırlamalar yüzünden bunu gerçekleştiremedik. Türkiye'nin son 50 yıllık dönüşümünde etkili olmuş, ülkemizin en köklü ve dinamik hareketinin aday gösterememiş olması bu hukuksuz ve millet iradesini yok sayan tavrın somut bir göstergesidir. Biz Milli Görüş hareketi olarak en başından beri isimlerin değil ilkelerin üzerinde durduk. 'Kim cumhurbaşkanı olmalı?' sorusundan daha önemli olanın, 'Nasıl bir Cumhurbaşkanı olmalı?' sorusu olduğunu savunduk. Mevcut adaylardan hiçbiri, maalesef, Milli Görüş'ün hassasiyet ve beklentilerine cevap vermiyor. Çünkü söylemleri farklı gibi gözükse de eylem ve yönleri aynıdır, 'batıcıdır'. Oy vermek onay vermektir, sorumlu olmaktır. Bizler Milli Görüş'ün ilke ve prensiplerine uygun olmadıkları için 10 Ağustos'ta yapılacak oylamada, hiçbir adaya oy vermeyecek ve ileride yapacakları muhtemel yanlışların sorumluluk ve vebaline ortak olmayacağız. Eğer seçim ikinci tura kalır, adaylar da icraatlarını aziz milletimizin temel değerlerine, ruh köküne göre ayarlayacak olurlarsa o zaman biz de gayet tabii olarak kararımızı tekrar gözden geçiririz."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber