Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 30 Temmuz 2014 - 18:43 Yorum: 0

Cumhurbaşkanlığı seçimine doğru

HDP Mersin Milletvekili Kürkçü: "Biz hem cumhurbaşkanlığı düzenini eleştirmek hem de Türkiye'de demokrasi ve barış için mücadele eden güçlerin sahici bir seçeneğe sahip olması için bu seçime canla başla hazırlanıyoruz"

Cumhurbaşkanlığı seçimine doğru

MERSİN (AA) - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin, "Biz hem cumhurbaşkanlığı düzenini eleştirmek hem de Türkiye'de demokrasi ve barış için mücadele eden güçlerin sahici bir seçeneğe sahip olması için bu seçime canla başla hazırlanıyoruz" dedi.

Kürkçü, Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 31 Temmuz'da Mersin'de gerçekleştireceği miting öncesinde, Parti Meclisi Üyesi Nihat Akdoğan ve Mersin İl Başkanı Müslüm Tank ile HDP il binasında basın toplantısı düzenledi. 

Kürkcü, cumhurbaşkanlığı seçimini bir yanıyla çok önemsediklerini, öte yandan böyle bir seçimin gerekliliğini de kuşkuyla karşıladıklarını belirtti. 

Cumhurbaşkanının mevcut sahip olduğu yetkilerle, halk tarafından seçilmesinin bir öneminin olmadığını düşündüklerini ifade eden Kürkçü, "Ancak bu bir yarıştır. Biz hem cumhurbaşkanlığı düzenini eleştirmek hem de Türkiye'de demokrasi ve barış için mücadele eden güçlerin sahici bir seçeneğe sahip olması için bu seçime canla başla hazırlanıyoruz" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin, var olan statükoyu sürdürmek ya da bunu değiştirmek için çaba gösteren iki çizgi arasında gerçekleşeceğini savunan Kürkçü, HDP'nin bu değişim mücadelesinin bir oyuncusu, bir kurucusu olarak devreye girdiğini söyledi. 

Seçimlerin birinci turda bitmeyeceğini düşünmek için meşru sebeplere sahip olduklarını vurgulayan Kürkçü, şöyle devam etti:

"Tayyip Erdoğan rejiminin 12 yıldır Türkiye'ye dayattığı tekçilik ve keyfilik karşısında derin bir hoşnutsuzluk vardır. Ancak bu derin hoşnutsuzluğun ifadesi olabilecek olan bir ana muhalefet bloku adayı olmadığı için Halkların Demokratik Partisi'nin desteklediği Eş Başkanı Sayın Demirtaş'ın etrafında giderek artan bir ilgi ve destek birikimi oluşmaya başladı. Önümüzdeki 10 gün boyunca da bunun devam edeceğini düşünmek için pek çok sebebimiz var. O nedenle bizim için seçimlerin 2. turda sonuçlanması açısından, 2. turun iki adayından birisinin bizim adayımız olması için çabamızı en çoğa çıkartacağız. Bu seçimin iki aday ve bir de usul gereği seçime katılan aday arasında geçeceğine dair bütün varsayımlar şu an itibariyle çökmüş durumdadır. Biz diğer iki adaydan daha az şansa sahip olarak bu seçim denklemi içerisine girmiş değiliz."

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin istedikleri gibi sonuçlanmamasının mücadelenin biteceği anlamına gelmediğine dikkati çeken Kürkçü, "Türkiye'de asıl siyasi seçimler 2015 seçimleridir. O nedenle biz bu seçimi 2015 seçimlerinin bir provası olarak görüyoruz ve özgürlük, demokrasi, barış, eşitlik, kardeşlik çağrımızın, halkın bize yönelttiği bu çağrının yankısı olan bu yeni yaşam çağrımızın genel bir kabul göreceği ümidiyle cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyoruz" diye konuştu. 

Kürkçü, konuşmasının ardından bir gazetecinin, Demirtaş'ın 2. tura kalamaması halinde partinin tavrının ne olacağı yönündeki sorusu üzerine "Şüphesiz bu siyasi bir durum ve siyasi durum siyasi karar gerektirir. Bizim Parti Meclisimiz her halükarda 2. tur için 12 Ağustos'ta toplanacak. Dolayısıyla parti meclisimiz bu kararı alacaktır. Biz onu bağlayıcı, onu baskılayıcı bir beyanda bulunursak bu doğru olmaz. Fakat seçmenimizi doğru tanıyorsak eğer, biz seçmenimizi her iki aday lehine de ne yönlendirebiliriz ne de onlar bu yönlendirmeyi kabul ederler" şeklinde cevap verdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber