Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 29 Ekim 2014 - 14:33 Yorum: 0

Cumhuriyetin 10. yılı kutlamaları ilk kez yayınlandı

Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün de katıldığı cumhuriyetin 10'uncu yıl törenine ait görüntüler, restore edilerek ilk kez gün yüzüne çıkarıldı.

Cumhuriyetin 10. yılı kutlamaları ilk kez yayınlandı

Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün de katıldığı cumhuriyetin 10'uncu yıl törenine ait görüntüler, restore edilerek ilk kez gün yüzüne çıkarıldı.

AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Osmanlı Devleti'nin son dönemi, cumhuriyetin kuruluş yılları ve Atatürk'e ait 2 bin 288 filmin restorasyonu ve dijital ortama aktarılması Bakanlık himayesinde devam ediyor.       

 Kültürel miras açısından kocaman ciddiyete sahip bu çalışmalar kapsamında, 29 Ekim 1933 tarihinde çekilen, Cumhuriyetin 10. Yılı Törenleri'ne ilişkin görüntüler, Türk sinemasının 100'üncü, Cumhuriyet'in ise 91'inci yılında restorasyonu tamamlanarak kamuoyuyla paylaşılmaya hazır duruma getirildi.

Ulus Meydanı'nda 10. Yıl Marşı

Kutlamaları kapsamında kayda tahsil edilen ve ilk kez yayınlanan görüntüler, Ankara'da Hipodrom meydanındaki törenlerden 11 dakika 24 saniyelik bir kesiti içeriyor. 

Tören kapsamında gerçekleştirilen geçit resminde, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Başbakan İsmet İnönü, Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak, başka kabine üyeleri ve yabancı hedef temsilcileri yer alıyor.

Öncelikle izci öğrencilerin, arkasından askerlerin görüldüğü geçit resminde, Atatürk de süre vakit öğrencilere selam veriyor.

Daha sonra sırayla kürsüye çıkan iki konuşmacı günün mana ve önemini vurgulayan konuşmalar yapıyor. Konuşmacılardan bir tanesi 'Bugünlerin alıngan şenlikleri arasında geçirdiğimiz, yurdun her tarafında memleket evlatları ulusal kurtuluşun başı ve yeni Türkiye'deki diriliş ve yükseliş aleminin ruhu bulunan ulusal reis Gazi Mustafa Kemal'i bir kez daha hürmet ve minnetle anmaktadır' ifadesini kullanıyor.

Film, yabancı hedef temsilcilerinin 2. TBMM binasından çıkışının akabinde kutlamalar dolayısıyla Ulus Meydanı'ndaki coşkulu kalabalık ve '10. Yıl Marşı'nın duyulmasıyla sona eriyor.     

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber