Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 23 Ekim 2014 - 11:08 Yorum: 0

Dalında çatlayan nar, meslek sahibi yaptı

Ayvacık ilçesinde, eşinin felç olması nedeniyle sıkıntılı bir dönem geçiren Sevinç Öğe, dalında çatladığı için ekonomik değerini kaybeden narları işleyerek ailesinin geçimini sağlıyor

Dalında çatlayan nar, meslek sahibi yaptı

ÇANAKKALE (AA) - BİROL GÜNGÖRDÜ - Ayvacık ilçesi Babakale köyünde yaşayan ve eşinin felç olması nedeniyle 3 senedir ailesinin geçimini üstlenmek zorunda kalan Sevinç Öğe, dalında çatladığı için ekonomik değerini kaybeden narları işlemeyi öğrenerek meslek sahibi oldu.

Öğe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin yaklaşık 3 yıl önce geçirdiği trafik kazasında felç olması sonucu ailesinin geçimini kendisinin sağladığını söyledi.

Evinin bahçesi ve köyündeki tarlalarda yetişen narların bir bölümünün, dallarında çatlaması dolayısıyla bütün olarak ekonomik değeri bulunmadığını anlatan Öğe, bunları işleyip kendisine iş sahası oluşturduğu bilgisini verdi.

Elde ettiği ürünün nar ekşisi olduğunu dile getiren Öğe, "Son derece zahmetli olan bu çalışmada 15 kilogram nardan 1 kilogram nar ekşisi çıkıyor. Bu ürünün şişesi 10 liradan satılıyor. Nar, taze meyve olarak tüketiminin yanı sıra işlenip bu hale geldikten sonra çorba ve salatalarımıza da lezzet katıyor. Önceden de nar ağaçlarımız vardı ama bu meyveyi işlemeyi bilmiyordum. Şimdi ürettiğim nar ekşileriyle meslek sahibi oldum" ifadesini kullandı.

Öğe, narda hasat dönemi kasım ayı olmasına rağmen rüzgardan çatlayıp yere düşmesi yüzünden ürünü toplamaya ekimde başladıklarını aktardı.

Nar ekşisi üretiminde karşılaştıkları güçlüklere değinen Öğe, şöyle konuştu:

"Narlar toplanır, yıkanır ve ayıklandıktan sonra süzülüp ezilir ve kaynama aşamasına gelir. En az 4-5 saat kaynaması gerekiyor. Kaynama işlemlerini odun ateşinde ve bahçelerimizde yapıyoruz. Kaynayıp kıvama geldiğinde soğutup şişeliyoruz. Nar ekşisi akışkan kıvamlıdır, sulu olmaz. Marketlerden ya da yol kenarlarında kurulan seyyar tezgahlardan alınan nar ekşisinin yarısını salataya boşaltsanız bile tat alamazsınız. Bizim yöntemimizle hiçbir katkı maddesi olmadan üretilen nar ekşisinden yarım kaşık salatanıza ya da yemeklerinize koymanız yeter."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber