Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 12 Ekim 2016 - 15:28 Yorum: 0

DAP İdaresi’nden İspir fasülyesine makine desteği

DAP İdaresi tarafından, Erzurum'da şeker fasulyesi yetiştiriciliği yapılan ilçelere dağıtılmak üzere alınan Harman Makinesi için İspir'de hasat ve...

DAP İdaresi’nden İspir fasülyesine makine desteği

DAP İdaresi tarafından, Erzurum'da şeker fasulyesi yetiştiriciliği yapılan ilçelere dağıtılmak üzere alınan Harman Makinesi için İspir'de hasat ve teslim töreni düzenlendi.

Şeker Fasulyesi Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında, DAP İdaresi tarafından finanse edilen 4 adet hasat makinası Hınıs, Karaçoban, Pazaryolu ve İspir İlçe Tarım Müdürlüklerine teslim edildi. Tören, İspir'in Yeşilyurt Mahallesi Kuşlu Mezrası'nda Mustafa Bağcı'ya ait tarlada gerçekleştirildi. Törene, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, İspir Kaymakamı Ömer Faruk Fidan, Belediye Başkanı Osman Çakır, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Akif Yorulmaz, Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Engin Sancı, İspir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İlter Öztürk, davetliler ve çiftçiler katıldı.

Törende konuşan, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, idare olarak, sürekli yapısal değişim ve dönüşüm içerisinde olan tarım sektöründe, teknolojik yenilikleri takip ederek, bunu çiftçilerin hizmetine sunmak için gayret gösterdiklerini söyledi. Üretim verimliliğinin artırılması için makineleşmenin şart olduğunu dile getiren Başkan Demir, tüketiciler tarafından lezzetli oluşu dolayısıyla tercih edilen, Erzurum'un İspir, Hınıs, Pazaryolu ve Karaçoban ilçelerinde üretilen ve kadınlar tarafından elle ayıklanan fasulyenin artık bundan böyle harman makinasıyla daha kolay hasadının yapılacağını belirtti.

Demir, "Artık bu işin yükünü kadınların sırtından aldık. 4 makineye toplam 124 bin lira ödedik. Bin bir zahmetle, tamamen emek gücüyle yapılan üretimden verimlilik artışı bekleyemeyiz" dedi. Dekar başına üretim maliyetlerinin azaltılması, üretimin artırılması ve karlılığın daha fazla olması için makineleşmeye geçmek gerektiğine vurgu yapan Başkan Demir, "Bu bölgede bir başlangıç oldu. Bunu mibzer, çapa makinaları takip edecek. Desteklerin devam etmesi halinde İspir ve Hınıs fasulyesi marka haline gelecek" dedi.

DAP İdaresi sadece bu tip projelerle değil, aynı zamanda tarımda elverişli olan arazilerin sulamasını sağlamak amacıyla 15 il ve bunlara bağlı ilçelerde faaliyetler yürüttüğünü söyleyen Başkan Demir, "Son üç yıl içinde sadece İspir için 3 tane sulama projesi yapıldı. Yaklaşık olarak, 10 bin 800 metre kanal döşendi ve 5 bin dekar arazi sulamaya kavuşturuldu" ifadelerini kullandı.

İlçenin kalkınmasında yöresel ürünlerin çok önemli bir yer teşkil ettiğini söyleyen İspir Kaymakamı Ömer Faruk Fidan, birinci sırada fasulyenin olduğunu dile getirdi. Coğrafi yer işareti alındıktan sonra fasulyenin fiyatının 25 liraya ulaştığına değinen Fidan, "Bu ciddi bir katma değer sağladı. 2017'de Avrupa Birliği'nden coğrafi yer işareti almak gibi bir hedefimiz var. Bunu alabilirsek İspir fasulyesine daha bambaşka bir boyut katmış olacağız. Bugüne kadar ihmal ettiğimiz şeyleri önümüzdeki yıllarda hayata geçireceğiz, daha güzel şeyler yapacağız. Ben DAP İdaresine teşekkür diyorum" diye konuştu.

Harman makinasının ilçeye, çiftçilere hayırlı olması temennisinde bulunan İspir Belediye Başkanı Osman Çakır, "Bu projeye ve diğer projelere de ciddi katkıları olan DAP İdaresi Başkanına huzurunuzda teşekkür ediyorum. Fasulye, İspir'in olmazsa olmazı. Hem ekonomik değeri yüksek hem de bizim burada bir ayrıcalığı var. Dünyaca tanınıyor. İnanıyorum bu patosla birlikte üretimimiz çok artacak, işgücünde de ciddi kolaylık sağlayacak. Hem ilçe ekonomimize hem de üreticilerin ekonomisine katkı sağlayacak" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, hasadı yapılmış fasulyenin harman makinasıyla ayıklama işlemi gerçekleştirildikten sonra tören sona erdi.

DAP İdaresi’nden İspir fasülyesine makine desteği

DAP İdaresi’nden İspir fasülyesine makine desteği

DAP İdaresi’nden İspir fasülyesine makine desteği

DAP İdaresi’nden İspir fasülyesine makine desteği

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber