Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 09 Mayıs 2016 - 16:05 Yorum: 0

Daragan'da 4 dal ziyareti

Eski adıyla Daragan. Yeni adıyla Ulaçlı köyü. Arapgir ilçesine bağlı.

Daragan'da 4 dal ziyareti

Köy diğer köylerimiz gibi ağırlıklı olarak İstanbul'a göç vermiş.

İstanbul'da köy sakinleri Ulaçlı Köyü derneğini kurmuşlar, köylerine ve değerlerine sahip çıkıyorlar. Her yıl köylerini ziyaret ediyor, bir araya gelmeye özen gösteriyorlar.

Daragan'da bir ziyaretten bahsettiklerini duymuştum.

Adı 4 Dal ziyareti...

Her ziyaretin yanında bir ağaç bulunur, ağacın dallarına bez parçaları bağlanır. Ama burada durum farklı. 4 Dal ziyaretinde ağaçlara bez parçaları bağlanmıyor. Sadece etrafında dolaşılarak dilek tutulup, niyaz ediliyor.

Ulaçlı Köyü Derneği Başkanı Dursun Aydoğdu ile görüştüm, 4 dal ziyaretini anlatmasını istedim.

Evet bizim köyde,  sana resimlerini göndereyim dedi ve ailesi ile birlikte ziyaret ettiği 4 Dal ziyaretinin resimlerini gönderdi.

Ancak ziyaretin 4 dalından biri geçmiş yıllarda kırıldığını ve ziyaretin yanında durduğunu söyledi. 4 Dal ağacı 3 dala düşmüş ama hala ziyaretçi çekmeye devam ediyor.

-Aydoğdu'ya 4 Dal'dan oluşan bu ağaçlar kaç yıllık diye sordum?.

400 Yıl dedi...

-Peki bu ağaçların bir efsanesi var mıdır?

-Elbette köyümüzde türbesi olan Ali Baba (Dede) bir gün ata binmiş, ama at'tan düşmüş. Kafasını yere çarpmış. Ali Baba'dan 4 damla kan toprağa düşmüş. Kan düşen toprağın bulunduğu yerden 4 dal filizlenmiş. O 4 dal bugün ziyareti oluşturmuştur. Köyümüzde 400 yıldır 4 dal ağacı ziyaret edilir.

-Ali Baba'nın türbesi nerededir?

-Köyümüzde yer alır. Her yıl ziyaret ederiz, kurban ve adaklarımızı adar, pişirilir, hep birlikte yemenin ardından önce 4 Dal'ı ziyaret ederiz, dilek tutarız. Sonra da Ali Baba türbesini ziyaret ederiz. Bu bizim köyümüzün bir geleneğidir.Asırlardır bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz.Alibaba ve 4 dal köyümüzün bir değeridir ve onu en iyi şekilde korumaya çalışıyoruz.

Daragan da Alibaba türbesi ve anlatılan efsaneyle oluşan 4 dal ziyareti her yıl yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Kırılan bir dalı ile 3 dala inen ziyarette dileklerin kabul olduğu inanışı sıkça dile getiriliyor. Gençler dualarla dilek tutup, kısmetlerini bekliyor. Kırılan dala kimse dokunmamış, düştüğü yerde zamana direnmeye çalışıyor.

Daragan, yani Ulaçlı'da 400 yıldır özenle korunuyor 4 dal ziyareti ve Alibaba türbesi...

Şimdi bu değerlerin önce araştırmalara, sonra da tanıtıma ihtiyaç var.

4 Dal ziyareti ve efsanesini ilk kez yazıyoruz.

Bundan sonrası Araştırmacılara kalıyor.

1-001.png2-001.png5.png

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber