Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 24 Kasım 2016 - 14:13 Yorum: 0

Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu emekli Tümgeneral İbrahim Aydın’ı dinledi

Eski Ankara Jandarma Bölge Komutanı emekli Tümgeneral İbrahim Aydın, "Bu yapının isim bazında özellikle üst düzey rütbelerde bilinmeyen bir şeyi yok....

Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu emekli Tümgeneral İbrahim Aydın’ı dinledi

Eski Ankara Jandarma Bölge Komutanı emekli Tümgeneral İbrahim Aydın, "Bu yapının isim bazında özellikle üst düzey rütbelerde bilinmeyen bir şeyi yok. FETÖ ile ilişkisi olabilecek şüpheliler kayıt altına alındı, görüşüldü, konuşuldu. Kişi bazında aldandığımız belki yüzde 10'dur ama biz baskını taktikte yedik. Bu kadar alçalacaklarını tahmin edemedik" dedi.

TBMM Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu bugün 18. toplantısını gerçekleştirdi. Eski Ankara Jandarma Bölge Komutanı emekli Tümgeneral İbrahim Aydın'ın dinlenmesinden önce CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da dinlenmesi için önerge sundu. MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan ise, FETÖ'nün mali ayağının ortaya çıkarılması hususunda komisyonda kimsenin görüşüne başvurulmadığını ve bu konuda bir ilerleme kaydedemediklerini söyledi. Erdoğan, Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun komisyona uzman olarak gönderdiği Ali Temizer'in son kararnameyle ihraç edildiğini açıkladı. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Reşat Petek, Ali Temizer'in kendi kurumunca görevlendirildiğini ve kurum tarafından da geri istendiğini, açığa alındığında TBMM Darbe Girişimi Araştırma Komisyonunda çalışmadığını açıkladı. Petek'in bu açıklamasının ardından eski Ankara Jandarma Bölge Komutanı emekli Tümgeneral İbrahim Aydın davet edildi.

15 Temmuz günü ve FETÖ/PDY hakkında önemli açıklamalarda bulunan Aydın, "Daha önce 7 Şubat'tan itibaren ayak izleri görülen, Gezi'de kısmen hissedilen,17-25 Aralık'ta yaşanan ve 19 Ocak 2014 Adana'daki tır hadisesinde izi görülen bir adımlar silsilesinin son halkasıdır. Onlar öncü kalkışmalardı, en nihai kalkışma, ölümcül darbe 15 Temmuz'da vurulmak istendi. FETÖ'nün Sayın Cumhurbaşkanımız ile problemi vardı ve ona karşı darbe girişiminde bulunuldu diyerek değerlendiriliyor olabilir. Sebeplerden biri Sayın Cumhurbaşkanımızın yönetimden uzaklaştırılması veya başka bir zulme uğratılması olabilir. Bu yapının Sayın Cumhurbaşkanına olan düşmanlığı burada kullanılmış ve onlar bu tuzağa düşürülmüş olabilirler ancak gözden kaçırılmaması gereken temel husus; Türk ordusu Türk milletine boğdurulmak istenmiştir haini içeriden çıkartılmak suretiyle. Ordu; devletin temel taşı, devletin bekasının temel güvencesi, gönderdeki bayrağın, minaredeki ezanın, evimizdeki ırzımızın teminatıdır. Orduyu elden kaldırdığınızda bütün bunlar sıkıntıya düştü demektir. Sayın Cumhurbaşkanının hedeflendiği kadar Türk ordusu da hedeflenmiştir" ifadelerini kullandı.

"Bu yapının isim bazında özellikle üst düzey rütbelerde bilinmeyen bir şeyi yok"

15 Temmuz darbe girişimini jeopolitik bir saldırı olarak gördüğünü kaydeden Aydın, "Türk ordusu ile milletin, polisin, siyasetin arasına kan soktular. Askerlikte baskın, birkaç unsuru içerir. Baskın, umulmadık yerde, umulmadık zamanda, umulmadık bir kuvvetle ve umulmadık bir taktik ile sağlanır. Bu yapının isim bazında, özellikle üst düzey rütbelerde bilinmeyen bir şeyi yok. Kabaca bu arkadaş bu işlere bulaşmıştır diyebilirsiniz. Ben 3 yıl istihbarat başkanlığı yaptım. Bir kişiyi sizin takip edebilmeniz için, hukukun tanımladığı bir terör örgütü kapsamında faaliyetinin olması gerekecek ya da bu kişinin birden fazla ziyade kişiyle örgütlü bir şekilde kanunu ihlal eden faaliyetinin tespit edilmesi gerekecek. Bir terör örgütü olarak tanımlanmış bir terör örgütü ortada yoksa kişinin örgüte üyelik veya yardım yataklık mahiyetinde faaliyetlerini takip etme imkanınız olmuyor. Bunun takip edilebilme imkanı son süreçte doğmuş oldu. Bu şahıslar ile ilgili elinize bu çerçevede donenin gelmemesi hasebiyle biraz kişisel uygulamalardan uzak kalındı" diye konuştu.

"Biz baskını taktikte yedik"

FETÖ ile ilişkisi olabilecek şüphelilerin kayıt altında alındığına dikkat çeken Aydın, "Bunlar konuşulmuştur, görüşülmüştür. Şu arkadaşlar bu iş ile iştigal etmiş olabilirler, bu yapıdan olabilirler, bu işe bulaşmış olabilirler denmiştir. Kişi bazında aldandığımız belki yüzde 10'dur ama biz baskını taktikte yedik. Bu kadar alçalacaklarını tahmin edemedik. Ben bunu biliyordum, tahmin ediyordum diyenin samimiyetinden şüphe ederim. Bu mümkündü ama bu boyutu ile değildi. Helikopterlerimiz, uçaklarımız kalkacak; milletimizin, polisimizin üstüne ateş edecekler ve bunu ben biliyordum diyen insanı samimi bulmuyorum. Biz baskını buradan yedik. Yoksa sayısal olarak hangi kritik noktalarda durdukları noktasında bir sorun yok. 175 yılı aşmış kurumsal hafızası olan bir teşkilatın mutlaka bir arşivi var, Kimin iyi kötü bu işlere bulaşabileceği orada kayıtlıdır. Bu konuda bakanlığımız da bir çalışma yaptı ve ismen bize gönderdiler" açıklamasında bulundu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber