Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
14:48 Başdeğirmen: "8 bin 500 metrekare alana modern bir Engelsiz Gençlik ve Yaşa...14:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Temmuz’ ayında emekli maaşlarını masaya yatıracağız...14:46 Bakan Özhaseki: "Yapmamız gereken afetlere karşı dirençli şehirler oluşturm...14:43 Çemişgezek’te yaban keçileri ilçe merkezine indi14:43 ABD’den Kuzey Kore’nin silah programını destekleyen 6 kişiye yaptırım14:42 Karaman’da seçim güvenliği toplantısı14:42 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: “Havalimanı-Halkalı metrosunu önümüzd...14:40 Kayseri’de trafik denetimi: 18 bin 898 araç denetlendi14:40 Kahramanmaraş’ta "6 Şubat Deprem Şehitleri Anıtı" yapıldı14:39 Akaryakıtın sızdığı Sapanca Gölü’nden sevindiren detaylar: "Su içilebilir"14:37 Belekoma Tayfa ihtiyacı sahibi 120 haneye ulaştı14:35 Diyarbakır’da okul temizliği yapan 14 öğrenci zehirlendi14:34 Beyaza bürünen "Nemrut’un Develeri" görsel şölen oluşturdu14:32 Bayram Taşkın: "Bu enkazı ancak güçlü bir hükümet ayağa kaldırabilir”14:31 Malatya’da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı14:31 Muğla seçim güvenliği toplantısı yapıldı14:31 Carlos Vinicius: "Kurduğumuz aile ortamı ile şampiyon olacağımıza inanıyoru...14:30 Adıyaman’dan Gazze’ye 10 bin bebek zıbını yola çıktı14:30 Avrupa Spor Şehri Kayseri’de Spor AŞ’nin 2’nci bahar dönemi spor okulları k...14:30 Sultangazi’de Ramazan, Aile ve Çocuk söyleşisi ilgi gördü
Sami Er
Siyaset 30 Haziran 2015 - 14:58 Yorum: 0

Davutoğlu, Bizim bir Meclis Başkanı adayımız var

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Bizim bir Meclis Başkanı adayımız var, son turun son saniyesine kadar sadece onu destekleyeceğiz."

Davutoğlu, Bizim bir Meclis Başkanı adayımız var

ANKARA/TBMM - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Bizim bir Meclis Başkanı adayımız var, son turun son saniyesine kadar sadece onu destekleyeceğiz. Erdemli davranış herhangi dava arkadaşını pazarlık meselesi yapmayı ahlaksızlık olarak görür. Biz Sayın İsmet Yılmaz'ı herhangi bir aşamada pazarlık yapmak için aday göstermedik" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Bizim bir Meclis Başkanı adayımız var, son turun son saniyesine kadar sadece onu destekleyeceğiz. Erdemli davranış herhangi dava arkadaşını pazarlık meselesi yapmayı ahlaksızlık olarak görür. Biz Sayın İsmet Yılmaz'ı herhangi bir aşamada pazarlık yapmak için aday göstermedik" dedi. 

Başbakan Davutoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, seçim dönemindeki çalışmalarından dolayı milletvekillerine ve AK Parti teşkilatına teşekkür etti. Davutoğlu, milletvekillerinin mübarek ramazan ayınını ve seçime yüksek katılım gösteren milleti de kutladığını belirtti. 

AK Parti'yi muhasebe hareketi olarak nitelendiren Davutoğlu, AK Parti'nin tarihi, mekanı ve kendini muhasebe ettiğini, sonrasında yola koyulduğunu, muhasebelerden ve sınamalardan geçerek bu günlere geldiklerini anlattı. 

Başbakan Davutoğlu, AK Parti hareketinin görünüşte 14 yıllık siyasi hareketinin, kökü asırlara giden büyük bir yürüyüşün temsilcisi olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 

"Biz o kökü asırlara giden değerleri hiç unutmadık. Attığımız her adımda hep onu düşündük. Geleceğe doğru yürürken hiç tereddüt etmeden, oradan aldığımız enerjiyle yürüdük. 20 Mayıs 2001'de Abant'ta yapılan bir toplantıda AK Parti'nin kurucu genel başkanı ve o günkü yeni başlayan hareketin lideri Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu hareketi bir 'Erdemliler Hareketi' olarak adlandırmıştı. 'Erdemliler Hareketi' tanımlamasını ilk defa o zaman siyasi tarihimize kazandırmıştı. 20 Mayıs 2001, ülke karamsarlık içinde, ekonomik kriz derinleşmiş, halk yarın ne yapacağının kaygısı içinde. Özgürlük alanları daralmış, her türlü baskının, antidemokratik uygulamanın yaşandığı bir ülkede bir grup gönüllü, bir grup cengaver ama barış cengaveri yola çıktılar ve adına 'Erdemliler Hareketi' dediler. Erdem, kadim medeniyetimizin en önemli kavramlarından biridir. O günden bugüne her kritik süreçte, atılacak her adımda biz hep erdemli davranışın ne olması gerektiğini, nasıl davranmak gerektiğini düşünerek yola koyulduk. O günden bugüne AK Parti'den hiçbir zaman erdemi, hikmeti, adaleti ve dürüstlüğü ihlal eden bir davranışa kimse şahit olmadı. Hep milletimizle konuştuk, milletimizle yürüdük, hep adalet davasının sözcüsü olduk." 

Milletvekillerini bir muhasebe için AK Parti'nin kuruluşunun ardından, yapılan ilk grup toplantısının atmosferine götürmek istediğini ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti: 

"21. dönemin milletvekilleri, AK Parti'nin kurucu milletvekilleri, 17 Ağustos 2001'de TBMM çatısı altında bir araya geldiklerinde genel başkanımız, kurucu genel başkanımız onlara hitap ederken şunu söyledi: 'Artık sizler burada milletin temsilcileri olarak parmak kaldırma makinesi değilsiniz, milletin özgür temsilcilerisiniz'. İşte siyasetin 'Erdem Hareketi'nin geldiği nokta oydu. Ben yine, o gün kurucu genel başkanımızın kullandığı ifadeyi aynen kullanarak söylüyorum, hiçbir milletvekilimiz parmak kaldırma makinesi değildir ve olmayacaktır. Her bir milletvekilimiz hem bulunduğu ili temsil eder hem 78 milyonu temsil eder ve hem 78 milyonun her bir ferdini temsil eder. Biz milletvekilimize baktığımızda sadece 550 milletvekillinden birini görmeyiz, her bir milletvekilimiz de milletin ta kendisini, milletin irfanını, hikmetini, erdemini görürüz. Onun için bugün burada bir araya gelen 258 milletvekilimizin her biri yürürken, bu salonlarda, Genel Kurul salonunda, Meclis çatısı altında, sokaklarda yürürken bilsinler ki kendileriyle birlikte 78 milyon yürüyor. Temsil ettikleri davanın gereğini yaparken her birimiz düşüneceğiz ki bir gün o görevi ifa ederken yaptığımız her şey, hem ilahi anlamda manevi şekilde sicile kaydediliyor hem de tarihin siciline kaydediliyor. AK Parti'nin sicili hep temiz olmuştur, hep temiz olacaktır." 

Davutoğlu, 2001 yılında siyasetin ve Meclis'in itibar kaybettiğine, siyasetçilere yönelik unvanların negatif olduğuna dikkati çekerek, "AK Parti'nin ilk grubunun ve ilk meselesinin siyasete itibar kazandırmaktır'' dedi. 

Partisinin 21. dönemde grubunu oluşturan "öncü insanları", milletvekillerini selamlayan, hayatını kaybedenlere rahmet dileyen Başbakan Davutoğlu, "Onlar siyasete itibar kazandırma davasında çok büyük bir mesafe katettiler. Bu sebepledir ki sadece Türk tarihinde, Türk demokrasi tarihinde değil, dünya demokrasi tarihinde de nadir görünen bir olay gerçekleşti ve bir siyasi hareket kurulmasının üzerinden bir yılı kısa bir süre geçtikten sonra iktidar görevini üzerine aldı" diye konuştu. 

Davutoğlu, 3 Kasım 2002 seçimlerini Türkiye'nin "dönüm noktası" olarak nitelendirerek, şunları kaydetti: 

"10 Kasım'da bu kürsüden yine kurucu genel başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, o günkü ilk iktidar kadrosunu oluşturan AK Parti kadrolarına hitap etti. İşte o gün değişimin başladığı gündü. Ama önümüzde büyük meseleler vardı. Bir kere siyaset normalleşmemişti. Bir parti iktidara gelmiş ama genel başkanı Meclis'te değildi. Önümüzde Irak savaşı, Kıbrıs meselesi, AB üyelik süreçleri olmak üzere çok kritik süreçler vardı. Ama zihninde erdemi, gönlünde millete olan inancını barındıran AK Parti kadroları bütün bu meseleleri birer birer aştı. İç siyasette normalleşmeyi sağlayıp, 'Muhtar bile olamaz' dedikleri genel başkanını bu kürsüye Mart 2003'te başbakan olarak çıkardı. Şiddete başvurmadan hiçbir protesto gösterisi yapmadan, hiçbir gayrimeşru eylem içinde olmadan meşruiyet çizgisi içinde siyaseti normalleştirdik. Dünya, 'Türkiye ne yapacak' diye merak ederken, 'Bu iktidar bu kadar büyük dış politika meseleleriyle uğraşamaz ve kısa zamanda çöker' dedikleri bir dönemde, Irak Savaşı'nı, AB sürecini, Kıbrıs müzakerelerini başarıyla yönettik." 

Türkiye'yi hiçbir maceraya sokmadıklarını vurgulayan Başbakan Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Ülkemizin itibarını onurlu bir dış politika ile ayağa kaldırdık. Kıbrıs meselesinde tabuları yıkarken davamızın haklılığını da herkese gösterdik. AB sürecini, 'Tıkandı, bitti' denilen süreci doğru bir istikamete oturttuk. Bugün AB sürecinde eğer biz istediğimiz yerde değilsek, gönül rahatlıyla 14 yıl sonra söylüyorum, bunun müsebbibi Türkiye değil, stratejik vizyon eksikliği taşıyan Avrupa Birliği'dir. Biz her zaman gereğini yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Eğer bugün Kıbrıs meselesi çözülmemişse bunun müsebbibi Türkiye, Kıbrıs Türkleri değil, bunun müsebbibi Kıbrıs Türkleri'nin barış çabalarına cevap vermeyen Rum yönetimi ve onun arkasında duran AB ve uluslararası toplumdur. Eğer bugün Irak'ta hala barış gerçekleşmemiş ve çevreye bütün bu kriz yayılmışsa yine bunun müsebbibi hiçbir zaman Türkiye olmamıştır, biz her zaman başta Irak'ta olmak üzere bütün Ortadoğu'da barış için çaba sarf ettik." 

Söz konusu dönemde gerçekleştirdikleri Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'nın tarihi öneminin aşikar olduğunu aktaran Davutoğlu, AK Parti kadrolarının bir araya gelemeyen ülkeleri buluşturduğunu kaydetti. 

Ekonomik krizlerin de yaşandığını hatırlatan Başbakan Davutoğlu, "Ekonomik krizin arkasından AK Parti bereketle ve milletin duasıyla rasyonel ekonomik politikalarla bu krizlerin içinden çıktı" diye konuştu. 

22 Temmuz 2007'deki genel seçimin ardından da Türkiye'de bazı problemlerin görüldüğüne vurgu yapan Başbakan Davutoğlu, şöyle dedi: 

"8 Ağustos'ta burada 23. dönemin ilk grup toplantısı yapıldığında da etrafımızda sıkıntılar, Türkiye içinde vesayet çabalarına karşı direnme vardı. Bu kürsüden o zaman Sayın Başbakanımız, daha sonra cumhurbaşkanı adayı olacak olan Sayın Abdullah Gül'ü bu kürsüden aday olarak ilan ettiğinde, ilk kez gerçek anlamda bu kürsüden çıkacak bir cumhurbaşkanının işareti görüldüğünde e-muhtıra vererek onu engellemeye çalıştılar. 22 Temmuz'a o ortamda gittik. Birileri şunu söyledi: 'Milletten emanet alınarak Meclis'e gelinir ama o emanet yerine getirilirken başkaları cumhurbaşkanına karar verir, Meclis karar veremez'. Onun karşısında dimdik duran 22'nci ve 23'üncü dönem milletvekillerimizi, grubumuzu bir kez daha tebrik ediyorum. Eğer biz bugün burada oturuyorsak, demokrasi sınavından geçip onurla görevimizi yapıyorsak milletvekilleri olarak o gün, 27 Nisan muhtırasına karşı dimdik duran AK Parti grubunun emaneti ve onun gösterdiği dirayetle buradayız. Yine olağanüstü bir hava vardı ülkede. 22 Temmuz'da seçimler yapılmış, büyük bir oranla AK Parti iktidara gelmiş ama hala bazı çevreler 'AK Parti grubunun aday gösterdiği kişinin cumhurbaşkanı olamayacağı' iddiasındaydılar. Hamdolsun, 27 Nisan muhtırasına sebebiyet veren bütün o vesayet odakları bir kalemde silindi ve Sayın Başbakanımızın, AK Parti grubunun aday gösterdiği Sayın Abdullah Gül, AK Parti'den çıkan ilk cumhurbaşkanı olarak Çankaya Köşkü'ne çıktı." 

Davutoğlu, 2002'de Recep Tayyip Erdoğan'ı yasaklı kılan zihniyetin 2007'de de cumhurbaşkanı makamını kendilerine yasaklamaya çalıştığını belirterek, "Bizler yasakları, prangaları kıra kıra geldik. Bundan sonra da hiçbir yasağa, vesayete, prangaya izin vermeyeceğiz" dedi. 

Söz konusu dönemde referandumla devrim gibi bir adım atılarak, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin teminat altına alındığını anımsatan Davutoğlu o dönemlerde de dünyanın "kaynadığını", Lübnan Savaşı'nın olduğunu, Filistin'de çatışmaların tırmandığını ve dünyanın küresel bir krize doğru gittiğini belirtti. 

Davutoğlu, "Ama Türkiye bütün bu dalgalı sularda emin bir şekilde yoluna devam ediyordu. Çünkü kaptan köşkünde AK Parti kadroları, AK Parti liderliği vardı" dedi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, o dönemde de "Erdemli davranış nedir" diye sorduklarını, bunu millete gitmekte ve milletle birlikte anayasa değişikliklerini gerçekleştirmekte bulduklarını anlattı. 

Erdemi hep millette, kadim değerlerde, evrensel insan hakları temelindeki değerlerde aradıklarını belirten Davutoğlu, "Hiçbir zaman bundan feragat etmedik, vazgeçmedik ve gereğini yapmak konusunda da hiçbir tereddüt göstermedik" diye konuştu.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber