Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 28 Eylül 2014 - 19:08 Yorum: 0

Davutoğlu toplu açılış töreninde konuştu: (3)

"Türkiye'nin sınırlarında gerektiğinde her türlü tedbiri alırız. Bu aziz vatana herhangi bir şekilde çevredeki ateş çemberinden herhangi bir yangının sıçramasına da izin vermeyiz"

Davutoğlu toplu açılış töreninde konuştu: (3)

SAMSUN (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin sınırlarında gerektiğinde her türlü tedbiri alırız. Bu aziz vatana herhangi bir şekilde çevredeki ateş çemberinden herhangi bir yangının sıçramasına da izin vermeyiz" dedi. 

Samsun'da, yapımı tamamlanan bazı eserlerin toplu açılışı için Kurtuluş Yolu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Davutoğlu, yeni Türkiye'nin şiarı çerçevesinde kimsenin hukukunu çiğnetmeyeceklerini, özgürlükleri genişleteceklerini, kimsenin kimseye zulmetmeyeceğini söyledi. 

Milleti birbirine düşürme çabalarına da izin vermeyeceklerini vurgulayan Davutoğlu, "Diyor ki: 'Annelerinizi teslim etmeyin onlara.' O anneler seni çok iyi biliyorlar. O çocukların anneleri ikna odalarında ne çektiklerini biliyorlar. O anneler evlatlarını bağrına basacaklar ve evlatlarını hür ve özgür Türkiye'nin yeni nesilleri olarak yetiştirecekler" diye konuştu. 

Türkiye'nin itibarının uluslararası alanda da korunduğunu ve bunun devam edeceğini dile getiren Davutoğlu, Musul Başkonsolosluğu personelinin rehin alındığı dönemde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve diğerlerinin, Türkiye'yi dünyaya şikayet ederek "Türkiye IŞİD'e yardım ediyor, aslında aralarında danışıklı bir dövüş var, tam cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde bu rehineler bırakılır. Recep Tayyip Erdoğan'a prim kazandırılacak" dediğini, daha sonra AK Parti Kongresi'ne gidilirken de aynı şeylerin söylendiğini ifade etti. 

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi muhasebe ve hesap sorma vakti. Kendi devletini böylesine şikayet eden zihniyetten şimdi hesap soruyoruz. Bu kardeşlerimiz çok zor şartlarda ve güvenlik birimlerimizin ortak koordinasyonuyla kurtarıldı ve hiçbirinin burnu kanamadan, hepsi ülkemize getirildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde mi kullanıldı bu, AK Parti Kongresi'nde mi? Hayır. Güçlü, kudretli ve her bir vatandaşının saç telini dünyadaki bütün makamlardan aziz bilen bir hükümetin gayretleriyle hepimizin gayretleriyle bu kardeşlerimiz burunları bile kanamadan, bu al bayrağın gölgesine getirildi mi?

Dün onlardan birinin nikah törenindeydim, Mesut'un. Onun düğününe katıldım. Belki 10 gün önce Mesut, bu düğüne gelebileceğini hayal bile edemiyordu. Ama onun adına, onun ailesinin adına, onun nişanlısının adına, onu bu törene getirmek için gece gündüz uyumadan çalışan isimsiz kahramanlar var. MİT mensuplarımıza, bütün güvenlik birimlerimize buradan tekrar teşekkür ediyorum. Bütün bu felaket tellallarının rüyalarını boşa çıkardıkları için. Bunların hepsinin inanın demeçleri hazırdı. Allah muhafaza o kardeşlerimize bir şey olsaydı, neler yazacaklardı ya da onların düşündüğü gibi cumhurbaşkanlığı seçiminden önce salıverilmiş, kurtarılmış olsalardı... Bunların hiçbiri olmadı. Onurla onları getirdik. Nasıl Libya'nın çöllerinden, şehirlerinden, geniş coğrafyasından 10 gün içinde 26 bin vatandaşımızı ve başka ülke vatandaşını çekip çıkarmışsak, bu kardeşlerimizi de getirdik. İşte Türkiye Cumhuriyeti devletinin kudreti budur, kendi vatandaşına şefkati de budur. Ama onlar bunu anlayamazlar. Yine şikayet etmeye devam ediyorlar."

-"Bunlar partilerini bile idare edemiyorlar"-

Kendilerine "IŞİD'e karşı açık konuşsanıza" şeklinde eleştiriler yöneltildiğini dile getiren Davutoğlu, IŞİD'in geçen yıl Bakanlar Kurulu kararıyla terör örgütleri listesine alındığını hatırlattı. Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Şimdi konuşuyoruz, bu sefer de 'Niye Türkiye bu kadar açık tutum alıyor, bir maceraya mı gidiyoruz' diyorlar. Emin olun fark şu: Devlet idare etmek sorumluluk gerektirir. Bunlar, devlet idare etmeye kendilerini ayarlamış değil, bunlar partilerini bile idare edemiyorlar, bırakın devleti. Onun için Kılıçdaroğlu, önce mahalle baskısından bahsediyorsa mahalle baskısıyla imza attırıp kendisini aday gösterdiği 944 kişiden 204'ünün niye kendisine oy vermediğini izah etsin. Niye oy vermediler onlar? Ya mahalle baskısıyla imza attılar ya da senin genel başkanlığına gerçekten inanmadıkları için oy vermediler. Önce bunun hesabını ver. Önce bunu tartış kendi içinde. Milletimizin başörtüsüyle kimseyi oynatmayız. Başı açık kardeşlerimizin hukukunu da kimseye çiğnetmeyiz. Onlar eşit vatandaşlar olarak bu hakları kullanacaklar."

Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak Suriye, Irak ve Ukrayna'daki, çevre bölgelerdeki bütün dost ve kardeş ülkelerin halklarının geleceğiyle de ilgilendiklerini kaydeden Davutoğlu, "Onun için nasıl burada istiklal mücadelesini başlatmışsak bütün bu çevre coğrafyalardaki, oradaki kardeşlerimizin hak ve özgürlük mücadelelerine destek verdik, vermeye devam edeceğiz" dedi.

-"Her türlü terör faaliyetine karşı çıktık"-

Başbakan Davutoğlu, sınırların açıldığını, 1,5 milyon Suriyeli'nin Türkiye'de misafir edildiğini anımsatarak "Onlar Anadolu topraklarını sığınacak bir ana kucağı olarak gördükleri sürece kendi aşımızı, soframızı, kapımızı, kaderimizi onlarla paylaşacağız" ifadesini kullandı. Kırşehir'de dün söylediği "Biz Ahi Evran'ın çocuklarıyız, torunlarıyız, bunun gereğini yapacağız" sözünü tekrarlayan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bölgemizde ve dünyada her türlü terör faaliyetine özellikle de yüce İslam'ın adını yanlış bir şekilde tanıtan her türlü faaliyete karşı çıktık, çıkmaya devam edeceğiz. Ama daha bir hafta, 10 gün önce, bir ay önce bu konuda açık tavır beklerken, böyle bir talepte bulunurken, şimdi açık tavır sergilediğinizde hemen pozisyon değiştiren muhalefet partilerine buradan sesleniyorum: Türkiye'nin ulusal güvenliği, milli güvenliği söz konusu olduğunda, çevre, kardeş halkların kaderi, uluslararası barış ve istikrar söz konusu olduğunda, zalimlere karşı mazlumları desteklemek söz konusu olduğunda bir an bile tereddüt etmedik, etmeyeceğiz.

Türkiye'nin sınırlarında gerektiğinde her türlü tedbiri alırız. Bu aziz vatana herhangi bir şekilde çevredeki ateş çemberinden herhangi bir yangının sıçramasına da izin vermeyiz. Biz istiklalimizi kolay elde etmedik. Bu istiklalin başlangıç noktası olan Samsun'da bir kez daha, bütün bu ateş çemberinin içinde Türkiye'de milli iradeyi hakim kılmak, uluslararası itibarımızı ve bölgedeki gücümüzü tahkim etmek üzere yeni Türkiye'nin inşasında yola çıktığımızı müjdelemek istiyorum."

Samsun'da başlayan istiklal mücadelesinin sadece bağımsızlık mücadelesi olmadığını vurgulayan Davutoğlu, borcu olan, birilerinin her an hesap sorabileceği durumda bulunanların istiklal ve hürriyeti yaşayamayacağını belirtti. Türkiye'nin 2001'deki durumunun böyle olduğunu, bir IMF memurunun ağzından çıkan söze ülkenin başbakanının sözünden daha çok önem verildiğini dile getiren Davutoğlu, tankların bile başka ülkeler tarafından modernize edildiğini anlattı. "Şimdi biz o IMF'ye borç veriyoruz. Değil tankları, uçakları, helikopterleri, füzelerimizi bile kendimiz yapacak kapasiteye ulaştık. Milli savunma sanayimizi geliştiriyoruz. İşte istiklalin garantisi budur" diyen Davutoğlu, ekonomideki sıçramaların en üst düzeye çıkarılacağını bildirdi.

- "Gençlik ve spor bakanları hep Samsun'dan çıkıyor"-

Samsun'u coğrafi konumundan dolayı Karadeniz'in başşehri olarak nitelendiren Başbakan Davutoğlu, "Bütün Karadeniz'e bakın en avantajlı konumda bir liman tayin etseniz bu Samsun'dur" dedi.

Samsun'un merkezi konumunu milattan önce olduğu gibi sağlamlaştıracaklarını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Aslında Samsun için çok daha büyük projelerimiz vardı, inşallah gerçekleşecek ama Ukrayna-Türkiye-Mısır hattında Samsun'u bir ana liman yapmak. Ama maalesef Ukrayna'da istikrarsızlık, Mısır'da darbe bunu engelledi. Kuzey-güney koridorunda Baltık Denizi'nden Dinyester'de Karadeniz'e inen, Karadeniz'de Kırım'dan Samsun'a geçip, Samsun'dan Mersin'e, Mersin'den İskenderiye Limanı'ndan, Nil üzerinden Afrika'nın içlerine gidecek bir büyük projenin üzerinde çalışıyorduk. Ama Ukrayna'daki istikrarsızlık, Mısır'daki darbe bunu engelledi. Ama bizim bütün bu kuzey-güney, doğu-batı hattında Samsun'un merkezi bir şehir olma idealini gerçekleştirmek kararlılığımızı etkilemedi."

Başbakan Davutoğlu, Samsun'u sağlık, lojistik, tarım ve sanayi merkezi yapmaya kararlı olduklarını dile getirerek gelecek dönemde bunların adımlarının görüleceğini söyledi. "Şehirlerimiz yükselecek ki Türkiye yükselsin, Türkiye yükselecek ki şehirlerimiz istifade etsin" diyen Davutoğlu, toplu açılışı yapılan eserlerin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Eserler hakkında kısa bilgi de veren Davutoğlu, "Dikkat edin gençlik ve spor bakanları hep Samsun'dan çıkıyor. Çünkü Samsun hep genç ve dinamik" diye konuştu. Davutoğlu, kente yapılması planlanan yatırımları da anlattı. 

Davutoğlu, konuşmasının sonunda alandakilere "Milli iradeye sahip çıkan, milli iradeyi tahkim eden yeni Türkiye anlayışının yanında mısınız? Ülkemizi dünyada en itibarlı ülkeler arasında getirme çabamızda bize destek verecek misiniz? Türkiye'de hiçbir vatandaşın, hiçbir kardeşimizin diğerinden üstün olmadığı, herkesin en özgür şekilde haklarını yaşadığı yeni bir Türkiye'nin inşasında bize destek verecek misiniz? Küreselleşme döneminde yeni, yükselen Türkiye'nin dünyanın öncü gücü olması için yeni bir medeniyet ihdası yolunda bize destek verecek misiniz" demesi üzerine üzerine kalabalık "Evet" karşılığını verdi.

Bunun üzerine Başbakan Davutoğlu, "Biz de size söz veriyoruz, sizin bu desteğiniz sürdükçe, sizin emanetiniz olan milli iradeyi kimseye çiğnetmeyeceğiz. Samsun'dan yükselen istiklal ve istikbal mücadelesini emanet olarak hayatımızın son nefesine kadar sürdüreceğiz. Allah sizin ve bizim yolumuzu açık eylesin, yar ve yardımcımız olsun" şeklinde konuştu.

-Notlar-

Başbakan Davutoğlu, 19 Mayıs Üniversitesinin yeni akademik yılı açılış töreninin ardından, Kurtuluş Yolu'nda düzenlenen toplu açılış törenine, Başbakanlığa ait otobüsle geldi.

Eşi Sare Davutoğlu ile platforma çıkarak halkı selamlayan Davutoğlu'nun konuşması, sık sık "Samsun seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla kesildi.

Başbakan Davutoğlu, yaklaşık 40 dakika süren konuşmasının ardından, Samsun'da yapımı tamamlanan eserlerin toplu açılışını yaptı. 

Toplam 786 milyon 183 bin 317 liralık yatırım arasında, Kavak Meslek Yüksekokulu, Çarşamba İletişim Fakültesi, Terme Meslek Yüksek Okulu, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, 2 bin kişilik Bafra Spor Salonu, 250 yataklı Bafra Devlet Hastanesi, Samsun katlı yol yapımı, Adalet binası, fuar ve kongre merkezi, Adnan Menderes Sahil Yolu Çevre Düzenlemesi, yeni yol ve bulvar çalışmaları, Atakum, Canik ve Tekkeköy taşkın önleme ve dere ıslahı yapıları yer alıyor.

Törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Mehmet Muş, Grup Başkanvekil Ahmet Aydın ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

(Bitti)

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber