Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 15 Nisan 2014 - 18:23 Yorum: 0

Define avcılarının tarihi köprüyü tahrip ettiği iddiası

Denizli'nin Çal ilçesinde Roma dönemine ait tarihi köprünün, defineciler tarafından tahrip edildiği ileri sürüldü

Define avcılarının tarihi köprüyü tahrip ettiği iddiası

DENİZLİ (AA) - Denizli'nin Çal ilçesinde Roma dönemine ait tarihi köprünün, defineciler tarafından tahrip edildiği iddia edildi.

İddiaya göre, Dayılar Köyünde, Büyük Menderes Nehri üzerindeki tarihi Asar Köprüsü, defineciler tarafından tahrip edildi. Roma döneminde Hierapolis ve Laodikya ticaret yolları üzerinde geçişi sağlamak için yapıldığı ve daha sonra Selçuklu ve Osmanlı döneminde tamir edilerek kullanılılan 55 metre uzunluğunda, 3,4 metre genişliğindeki köprünün duvarlarında defineciler tarafından kazı yapılarak zarara uğratıldı. Korkuluk demirleri sökülen köprünün üstündeki duvarlar oyuldu.

Dayılar Köyü sakinlerinden Muhammet Arslan, daha önce de zarar verilen köprüde bir ay kadar önce kazı yapıldığını öne sürerek, "Köprüde altın olduğu rivayetine inanan bazı kimseler burada define aramışlar. Verilen zararla köprüden geçişi tehlikeye düşürüyorlar. Motorlu taşıtların rahatlıkla geçtiği köprüyü kullanılamaz hale getirdiler" dedi.

Denizli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal, Büyük Menderes Nehri üzerindeki köprünün yıllar önce tescil edildiğini, köprünün Roma döneminde, ticaret yolu güzergahında geçişi sağlamak için yapıldığını anlattı.

Köprünün Selçuklu ve Osmanlı döneminde tamir gördüğünü anlatan Baysal, "İl Özel İdaresi bununla ilgili bir çalışma başlattı ama proje hazırlanıp restore edilemedi. Bunun bir şekilde yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

-Kartal Gölü'ne de zarar verildiği iddiası

Denizli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (DENDAK) Yönetim Kurulu Başkanı Gülcan Çeşmeli de, "Geçen yıl sonbaharda yaptığımız etkinlikte gölün suyunun aktığı bölgenin kazıldığını görmüş ve taşlarla kapatmıştık. Bu kez aynı yerin yine açılıp suyun boşaltılarak göle müdahale edildiğine tanık olduk. İlgili ve yetkililerden doğal değerlerimizin korunması konusunda biraz daha özen ve ilgi bekliyoruz" diye konuştu.

Çeşmeli, içinde altın başlı kartal heykeli olduğu iddiasıyla definecilerin zarar verdiği gölden çektikleri fotoğrafları basınla paylaştı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber