Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:25 Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlar...08:15 Savcı Özbek’ten lise öğrencilerine başarı tavsiyeleri08:12 Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “MAHZEN-32” operasyonlarında elebaşılığını...08:10 Yurtlar arası futbol turnuvası Denizli’de başlıyım07:09 Çanakkale Boğazı’nda makine dairesinde yangın çıkan gemi Karanlık Liman’a d...06:34 Trump’a yönelik “sus payı” davasında eski dergi yöneticisi Pecker tanık ola...06:31 Filistin yanlısı protestolar ABD’deki birçok üniversiteye yayıldı06:10 Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek04:10 Fatih’te 4 katlı binada çıkan yangında 2 kişi dumandan etkilendi03:32 Bafra’da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı03:26 Havza’da 2 katlı ahşap ev ve depo alevlere teslim oldu02:23 Aksaray’da araç camlarındaki filmler bir bir söküldü01:51 Uyuşturucuyla yakalanan alkollü sürücü polise direndi01:25 Ankara’da 4 milyon TL değerinde sahte gıda ele geçirildi01:20 Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu00:52 Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle aç...00:46 Bayburt’ta 4 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasına yansıdı00:40 Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor00:30 Rize’de 3 araçlı zincirleme kaza: 1’i ağır 2 yaralı00:24 Ağaçta sıkışan yavru kedi kurtarıldı
Güncel 02 Ekim 2014 - 12:18 Yorum: 0

Defne yaprağı hasadına başlandı

Osmaniye'de, ilaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik sektöründe kullanılan defne yaprağının hasadı başladı

Defne yaprağı hasadına başlandı

OSMANİYE (AA) - Kadirli ve Sumbas ilçelerine bağlı 10 köyde, 600 kişinin çalışacağı 5 ay sürecek defne yaprağı hasadına başlandı.

Kadirli Orman İşletme Müdürü Ferdi Kızıl, AA muhabirine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün orman köylerini yerinde kalkındırma hedefi doğrultusunda defne hasadına başlandığını söyledi.

"Defne Alanlarının Rehabilitasyonu" projesi kapsamında, Yeşilyayla, Koçlu, Tahta, Yoğunoluk ve Kösepınarı köyleri başta olmak üzere 10 köyde defne yaprağı toplandığını anlatan Kızıl, "Dik yamaç ve kayalıklar arasında toplanan defne yaprağı, şelek yapılarak yüzlerce metre mesafeden insan sırtında ve atların yardımı ile traktörlerin ulaşacağı alana, oradan da toplama merkezlerine taşınıyor. Yapraklar, yaş olarak İzmir’e gönderiliyor. Burada bazı işlemlerden geçirilen defne yaprakları, Avrupa ve Amerika’ya ihraç ediliyor" diye konuştu.

Sorumluluk bölgelerindeki 3 bin 500 hektar defne sahası bulunduğunu belirten Kızıl, "Yıllık 2 bin ton civarında üretim yapılıyor. Bu çalışmadan orman köylülerimiz yaklaşık 1 milyon lira kazanç elde ediyor. Türkiye, defne yaprağı üretiminde dünyada birinci sırada. Odun dışı orman ürünü olarak kabul edilen defnenin yaprağı, başta ilaç sanayi olmak üzere gıda kimya, boya, kozmetik sektöründe kullanılıyor" dedi.

Defne üretiminin artırılması için üçe ayırdıkları bölgelerin her birine 3 yılda bir girildiğini ifade eden Kızıl, yaş olarak kilogramı 50-60 kuruştan satılan defne yaprağının orman köylüsünün yüzünü güldürdüğünü kaydetti.

Yoğunoluk Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin İspenoğlu da defne yaprağının orman köylüsüne ekmek kapısı olduğunu ve her haneye günlük 80 ila 120 lira gelir sağladığını vurguladı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber