Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 23 Eylül 2014 - 16:03 Yorum: 0

DEİK'in çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi

KAYSO Başkanı Boydak: "DEİK'in yeni yönetiminde bize yer verilmediği basına yansıdı. Yaklaşık 8 yıldır buranın yönetiminde idim. Bu iş bir nöbet değişimi. Nasıl ki biz 7-8 yıl burada görev yapmışsak, bundan sonra da başka arkadaşlarımız yapacak"

DEİK'in çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi

KAYSERİ (AA) - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) kamuya geçmesiyle alakalı değerlendirmede bulunarak, "DEİK'İn yeni yönetiminde bize yer verilmediği basına yansıdı. Yaklaşık 8 yıldır buranın yönetiminde idim. Bu iş bir nöbet değişimi" dedi.

Boydak, KAYSO Eylül ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Musul'da rehin tutulan Türk vatandaşlarının hükümetin girişimleri sonucunda serbest kalmalarının son derece sevindirici olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde TBMM'den geçen torba yasa ile talep ettikleri birçok hususun kanunlaştığını ifade eden Boydak, "Bu konuda Meclisimize teşekkür ediyoruz. Özellikle gecikmiş sosyal güvenlik borçlarımız gecikme oranları en minimum seviyeye indirilerek, taksitlendirilmiş oldu. Bu fırsat her sene olmaz, bu imkanı değerlendirelim. Firmalarımızın ihtiyacı doğrultusunda vaktini geçirmeden müracaatlarımızı yapalım" diye konuştu.

DEİK’in kamuya geçmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Boydak, şöyle devam etti:

"DEİK'İn yeni yönetiminde bize yer verilmediği basına yansıdı. Yaklaşık 8 yıldır buranın yönetiminde idim. Bu iş bir nöbet değişimi. Nasıl ki biz 7-8 yıl burada görev yapmışsak, bundan sonra da başka arkadaşlarımız yapacak. Basında 'Boydak dışlanıyor' falan deniyor öyle bir şey yok. Böyle bir kamu kurumunda görev almak bizim için bir onurdur ama olmayınca da niye olmadı? demeyiz. Çünkü birçok iş adamı var. Binlerce insan var Türkiye'de. Bugün biz varız, yarın başkaları olacak. Tıpkı odalarda olduğu gibi. Bu bir nöbet değişimi. Dışlanma falan yok, biz işimizin başındayız. Bunu doğal karşılamak lazım. DEİK'te vazife alan arkadaşlarımıza üstün başarılar diliyorum."

Boydak, üretim yapan ülkelerin ekonomilerinde çok ciddi sıkıntılar yaşanmadığını, yaşansa bile bu sıkıntıların çabuk atlatıldığını ifade ederek, Türkiye'nin üretim noktasında iyi bir konumda olduğunu ve bunun da kendilerini rahatlattığını söyledi.

Gelişmekte olan ülkelerde bir takım iniş çıkışlar olabileceğine dikkati çeken Boydak, bugünlerde Türkiye'nin, reyting şirketleri tarafından kredi notunun düşürüleceğinin konuşulduğunu, notu şirketin verdiğini ama esas notun borçlanırken alındığını kaydetti.

Türkiye’nin notu düştüğü zaman kredi maliyeti yükselir gibi bir algının oluştuğunu belirterek, "Bu şirketlerin değerlendirmeleri tamamen bir tahmin. Bazen bunların tam tersi de olabiliyor. Notumuz bugün düşse de yarın çıkabilir. Bu konuda rahat olalım, çok panik yapmaya gerek yok" şeklinde konuştu.

Avrupa'da çözülmesi gereken birçok sorun olduğunu, donuk krediler konusunda henüz net bir adım atılmadığını belirten Boydak, Türkiye'nin yasal takibe düşen krediler konusunda oldukça iyi olduğunu, yükselen kur oranlarının sanayicilerin gözünü korkutmaması gerektiğini ifade etti.

- Bankacılık Türkiye'nin lokomotifi

Bankacılık sektörünün Türkiye'nin lokomotifi ve en sağlam ayaklarından birisi olduğunu dile getiren Boydak, şöyle konuştu:

"Bu noktada Türkiye çok rahat. Bankaların yeniden yapılandırılacak kredilerde desteğe ihtiyacı olabilir. Bu kredilerde genellikle yüzde 5 karşılık ayrılıyor. Bu denizcilik sektörü gibi bazı sektörlerde yüzde 2'dir. İlerleyen dönemde bu konu tekrar gözden geçirilebilir, bankaların kredi yapılandırılmasına daha sıcak bakma adına bu rakam 'yüzde 5'ten 2 yıl boyunca yüzde 2 uygulanır' şeklinde düzenlenirse firmalarımız borçlarını orta ve uzun vadeye yayma konusunda biraz daha rahatlayabilirler."

Boydak, ihracatta bir miktar düşüşler olduğunu ancak bunun gelecek aylarda telafi edileceğine inandığını, üyelerinin bu konuda ciddi kapasitelere sahip olduklarını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber