Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 23 Ekim 2014 - 16:04 Yorum: 0

Demiryolu taşımacılığına yönelmeliyiz

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Türkiye'de taşımacılığın yüzde 85'inin karayoluyla yapıldığını belirterek, "Karayolu taşımacılığından demiryolu taşımacılığına kayış gerçekleştirmemiz gerekiyor" dedi.

Demiryolu taşımacılığına yönelmeliyiz

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Niğde Üniversitesi'nde düzenlenen 2. KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu sonrasında matbuat mensuplarının sorularını cevapladı. 

Elvan, bir gazetecinin sorusu üzerine, demiryollarının serbestleştirilmesinin 2015 yılında sağlanacağını söyledi.

Önümüzdeki günlerde ikincil düzenlemelerin yayımlanacağını belirten Elvan, şunları kaydetti:

'Bu çerçevede demiryolu sektörü işletmeciliğini bir manada hususi tüketicilere açmış olacağız. Biliyorsunuz havacılıkta 2002 yılında bir serbestleşme söz konusu değildi. Sadece Türk Hava Yolları iç hatlarda uçuş gerçekleştiriyordu ve havacılık piyasası arzulanan kurda değildi. Biz Türk Hava Yollarını serbestleştirdik, başka hava yollarına da açtık ve olağanüstü bir rekabet ortamı oluştu. İç hatlardaki yolcu sayımız havacılıkta 12 sene arasında on kat arttı. Dolayısıyla demiryolu işletmeciliğinin serbestleştirilmesi demek bilhassa yük taşımacılığında hususi kesimin bu bölgeye girmesi, özel bu piyasanın bu bölgede işletmecilik yapması anlamına geliyor.' 

Serbestleştirmeyle ortak önemli bir rekabet ortamının doğacağını, maliyetlerin daha da aşağıya düşeceğini anlatım eden Elvan, 'Şu anda işletmeciliği Devlet Demiryolları yapıyor. Takdir edersiniz ki halk kurumlarının işletmecilik yapması aşırı pratik değil. Düzenli bir işletmecilik söz konusu olmuyor, maliyetler aşırı yüksek. Ama hususi kesimin demiryolu işletmeciliğine geçmesi şeklinde başta maliyetler olmak üzere önemli bir iyileşme sağlanacak. Demiryolu piyasası canlanacak' diye konuştu.

Elvan, Türkiye'de taşımacılığın yüzde 85'inin karayoluyla yapıldığını, bu oranın çağdaş devletlerde yüzde 50'nin altında kaldığını belirterek, 'Bizim de bilhassa karayolu taşımacılığından demiryolu taşımacılığına kayış gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunu da bu serbestleştirmeyle ortak yapacağız' ifadelerini kullandı.

Banliyö hattı yapımının askıya alındığı iddiası

Elvan, Pendik-Halkalı arasındaki hattın askıya alındığı anlamında haberlerin çıktığını, bunun tam olarak doğru olmadığını söyledi.

Yüklenici firmanın çalışmalarını biraz ağırlaştırdığını, bu konu ile ilgili Bakanlığın lüzumlu uyarıları yaptığını dile getiren Elvan, şöyle devam etti:

'Pendik-Halkalı arasındaki banliyö hattında çalışmalarımız sürüyor herhangi bir biçimde bu projenin askıya alınması benzeri bir hal söz konusu olamaz. Sözleşmemiz 2015 yılı Haziran ayına kadar devam ediyor. Bu çerçevede bundan sonraki süreçte de bir aksaklık olması mecburiyetinde lüzumlu tedbirleri almaktan sakınmayacağız. 2015 Haziranına kadar bitirmeleri kuvvet görünüyor, sözleşme hükümlerine kıyasla biz de gereken neyse onu yapacağız. Bu sürecin hızlanması için gereken çabayı göstereceğiz. Askıya alınması benzeri bir hal söz konusu değil.'

Elvan, açıklamalarının arkasından helikopterle Niğde'den ayrıldı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber