Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 01 Şubat 2015 - 21:53 Yorum: 0

Denizli Sivil Toplum Buluşması

Başbakan Davutoğlu: (2)

Denizli Sivil Toplum Buluşması

DENİZLİ (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Dünyada işletmeler kapanıyor. Bir tek Türkiye'de açılan şirket sayısı artıyor, kapanan şirket sayısı düşüyor bu kriz döneminde. Büyük ülkelerde dahi bu trend yok" dedi. 

Davutoğlu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiği "Denizli Sivil Toplum Buluşması"nda yaptığı konuşmada, G-20 dönem başkanlığında "en az gelişmiş ülkelerin dünya ekonomilerine entegrasyonu" ile "KOBİ'lerin dünya gündemine gelmesi" başlıklarını öne çıkaracaklarını belirterek, Türkiye'de KOBİ'lere gereken desteğin verilmesi konusunda kararlı olduklarını söyledi. 

İstihdamın yüzde 77'sinin, katma değerin yüzde 55'inin KOBİ'lerce sağlandığını bildiren Davutoğlu, "KOBİ'ler sağlamsa geleceğe ümitle bakabilirsiniz çünkü o KOBİ'lerden büyük şirketlerin çıkma potansiyeli yüksektir. Ama KOBİ'ler zayıfsa daha büyük ölçekli şirketlerin varlığı bir ekonomiyi ayakta tutamaz" diye konuştu. Ekonominin gelirinin ülke geneline KOBİ'ler aracılığıyla yayıldığını ifade eden Davutoğlu, "Kurumsallaşma ve Markalaşma Destek Programı"nı geçen hafta kamuoyuyla paylaştıklarını anımsattı.

Denizli iş dünyası temsilcilerine, "Denizlinin dinamizmini bilerek söylüyorum, ne olur kurumsallaşma ve markalaşmaya ağırlık verelim" diye seslenen Davutoğlu, esnaf ve KOBİ'lere verilecek desteklere, ekonominin her kademesinde girişimciliği teşvik eden bir politika takip ettiklerine dikkati çekti. Kadın ve engelli girişimcilere üst limitin üzerinde destek verileceğini, KOBİ'lerin inovasyon desteklerinin yüzde 50 artırılacağını söyleyen Davutoğlu, geçen yıl açılan şirketlerin sayısının yüzde 17 arttığını, kapanan şirketlerin de yüzde 10 düştüğünü kaydetti.

Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu, dünyada nadir örneklerden biridir. Dünyada işletmeler kapanıyor. Burada ülke ismi zikretmeyeyim, herhangi bir ülkenin adını negatif olarak zikretmemek için ama etrafınıza bakın, bir tek Türkiye'de açılan şirket sayısı artıyor, kapanan şirket sayısı düşüyor bu kriz döneminde. Büyük ülkelerde dahi bu trend yok. Bir tek Türkiye'de 2008'den bu yana 6 milyon kişiye istihdam sağlandı. Geçen sene 1,3 milyon kişiye istihdam sağladık. Bu, KOBİ'ler sayesinde, sizler sayesinde. Biz, size güveniyoruz ama sizden beklediğimiz sizin de hükümetinizin makro stratejik planlamalarına güvenmeniz, o doğrultuda girişimci ruhunuzu harekete geçirmeniz. Onun için, bu sektörel dönüşüm programlarına intibak edin. Açılım programlarına, Latin Amerika'ya, Afrika'ya, diğer bölgelere açılım stratejilerimize intibak edin ve o intibak edişte, bizden ne talep ediyorsanız, girişimcilik adına bizden ne talep ediyorsanız yanınızdayız, arkanızdayız. Yurt dışındaki ihracatı artırmak için ne talep ediyorsanız yine türlü teşvikle ihracatın artırılması için yanınızdayız. Ülkenin ekonomik adaletini sağlayacak olan sizlersiniz. Anadolu sermayesi, Anadolu girişimciliği Türkiye'de bütün ekonomik faaliyetlerin sadece Marmara havzasına odaklanmasını dengeleyecek tek faktördür."

-"Marmara havzası gibi başka havzalar oluşsun istiyoruz"-

Başbakan Davutoğlu, İstanbul'un küresel şehir olmasını, Kocaeli'nin, Bursa'nın gelişmesini istediklerini ancak Türkiye'nin bütün ekonomik yükünün burada birikmesini istemediklerini ifade ederek, aksi halde İstanbul, Bursa gibi tarihi dokusu çok zengin şehirlerin olağanüstü bir nüfus baskısı altında kalacağını kaydetti. 

"Marmara havzası gibi başka havzalar oluşsun istiyoruz. Ege Bölgesiyle ilgili yepyeni bir bölgesel ekonomik kalkınma perspektifi getirmeye kararlıyız, siz de buna intibak ediniz" diyen Davutoğlu, Ege kıyılarının getirdiği turizm, ticaret, ulaştırma imkanları ile kıyının hemen arkasındaki Denizli, Manisa, Afyonkarahisar, Burdur, Balıkesir gibi şehirlerin ekonomik tarım ve sanayi potansiyelinin birleştirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Tarım alanında çok ciddi teşvikler açıkladıklarını anımsatan Davutoğlu, Türkiye'nin son 12 yılda tarımda Avrupa'nın en büyük, dünyanın altıncı büyük üreticisi haline geldiğine işaret etti. Türkiye'nin, eskiden olduğu gibi sadece "buğday ambarı" veya "fındıkta dünya birincisi olmak"la yetinmeyeceğini dile getiren Davutoğlu tarımda etkinliği, verimli üretimi ve teşvikleri olağanüstü düzeylerde artırdıklarını, artırmaya devam edeceklerini söyledi. 

Tarım, tarım sanayi ve organik tarımda verilen desteklerle Türkiye'nin önünü açmak istediklerine vurgu yapan Davutoğlu, pamuk konusunda da bir çalışma yapılması talimatı verdiğini, ülke ekonomisinde tarım ürünlerinin dengeli bir şekilde ve bölgenin jeolojisine uygun yürütülmesinin önemli olduğunu belirtti. Başbakan Davutoğlu, "Çok su gerektiren ürünlerle suya ihtiyaç hissedilmeyen ürünlerin dengeli bir şekilde, doğru planlaması yapılmadan uygulanırsa bir müddet sonra bazı yerlerde çölleşme, başka bazı yerlerde de üretim düşmeleri görebiliriz. Biz bunları merkezden, mümkün olduğunca titiz bir şekilde belirlemeye özen gösteriyoruz" diye konuştu. 

-"Denizli'yi ekonominin önemli bir atardamarı haline getirmek istiyoruz"-

Denizlinin, büyük lütuflarla bereketlenmiş mümbit bir kent olduğuna işaret eden Davutoğlu, en kaliteli tarımın yapılacağı havzaların burada bulunduğunu, organize sanayi bölgelerinde de Denizlinin katettiği mesafenin gözlenebileceğini anlattı. Islah organize sanayi bölgesi ile ilgili atılabilecek adımları gözden geçireceklerini, mermer ve kente has diğer sanayi kollarında da büyük bir imkan ve potansiyel olduğunu bildiren Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, Denizli'yi Türk ekonomisinin önemli bir atardamarı haline getirmek istiyoruz. Bunun için bu kararları alıyoruz. Sadece Denizli'ye dönük değil, bütün ülke ekonomisinde belli atardamarlar harekete geçirmeye çalışıyoruz. Tıkanıklık olan yerleri küçük müdahalelerle açıyoruz, nerede bir tıkanma varsa. Bu tıkanma ister sektörlerin finansmanı alanında olsun ister ulaşım hatları alanında olsun, hassas dokunuşlarla oraları açıyoruz. Ama o tıkanma noktalarını açtıktan sonra oradan akacak olan Türk girişimcisinin çalışkanlığı, dinamizmi ve gelişmelere intibak edebilme kabiliyeti... Denizli bu konuda öncü bir şehir." 

62. Hükümet olarak ekonomide niteliksel dönüşüm döneminde Denizli'nin en fazla güvendikleri şehirler arasında yer aldığını söyleyen Davutoğlu, kentin geçmişte, şehirler arasındaki hayırlı rekabette çok önemli aşamalar katettiğini belirtti.

Denizli'nin gelecekte de ülke ekonomisinin önemli merkezlerinden biri olacağına yönelik inancını ifade eden Başbakan Davutoğlu, "İnşallah yükselen Türkiye'nin yükselen şehirlerinin başında, en önünde Denizli olacaktır diye ümit ediyorum" dedi. 

(Sürecek)

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber