Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 25 Ekim 2014 - 14:13 Yorum: 0

Denizli'de "kırmızı altın"ın hasadı başladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün teşvikiyle bu yıl iki çiftçinin birer dekarlık tarım arazisine ektikleri 'kırmızı altın' olarak nitelendirilen safran çiçeğinin hasadına başlandı

Denizli'de 'kırmızı altın'ın hasadı başladı

DENİZLİ (AA) - Denizli'de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün teşvikiyle bu yıl iki çiftçinin birer dekarlık tarım arazisine ektikleri  'kırmızı altın' olarak nitelendirilen safran çiçeğinin hasadı başladı.

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, "kırmızı altın" olarak ifade edilen Safran çiçeğinin ekiminde başarılı sağlandığını söyledi.

Tıbbi ve aromatik bir bitki olan safranın, Kale ve Pamukkale ilçesi ekim alanlarında çiçek açtığını ifade eden Kutlu, hasat döneminin başladığın, 2-3 haftalık periyotta çiçekler toplanıp kurutularak satışının yapılacağını belirtti.

Safranın Denizli topraklarıyla uyum sağladığını dile getiren Kutlu,  "Üretim için iriliğe göre değişmekle birlikte yaklaşık dekara 150 ile 700 kilogram arasında safran soğanına ihtiyaç vardır. Çok yıllık bitki olan safrandan 3-4 yıl ürün alınır. Yıllık dekara verimi 300 ile 700 gramdır. Üç yılın sonunda 300-1200 kilogram soğan elde edilir. Bu ürünler de başka tarlaların tesisinde kullanılır. Serbest piyasada çiçeğinin içeresinde bulunan 3 parçalı kırmızı renkli dişi organların (stigma) gramı 10-20 TL arasında, soğanlarının ise kilogramı 40-50 TL arasında satılıyor" dedi.

Kutlu, geçmiş yıllarda Türkiye'nin önemli bir safran ihracatçısı olduğunu fakat son yıllarda üretiminin yok denecek kadar azaldığına dikkati çekerek "Dünya piyasalarında İran’ın hakimiyeti var. Hindistan, Yunanistan ve İspanya önemli üretici ülkeler. Ülkemizde de son yıllarda yaygınlaştırılmaya çalışılan safran önce iç pazarda değerlendirilip, belli bir üretim seviyesine ulaşılmasının ardından dış pazara açılacağını düşünüyorum. İhracatı için dış piyasalarda pazar bulma olanakları araştırılacak. Ekim alanları genişledikçe çiftçilerimiz de iyi para kazanacak" vurgusunu yaptı. 

Kutlu, safran bitkisinden elde edilen çiçekler kurutularak, boya sanayisi, kozmetik ve ilaç sektörlerinde, yemeklerde ve tatlı yapımında kullanıldığını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber